Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафяви контейнери за растителни отпадъци ще бъдат поставени в община Благоевград

Нова система за разделно събиране на растителни отпадъци ще бъде въведена в община Благоевград. Това ще стане възможно, благодарение на реализирането на проект по Оперативна програма „Околна среда“ ОС 5.

В проекта участват всички общини включени в Сдружението за управление на отпадъците – регион Благоевград, а именно Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

„За 12 милиона лева, на територията на Регионалното депо за управление на отпадъците в Бучино, са изградени вече компостираща инсталация за разделно събрани зелени отпадъци и инсталация за предварително третиране на смесен битов отпадък. За радост мога да кажа, че инсталациите има Акт 15, тоест, съвсем скоро предстои тяхното въвеждане в експлоатация и едновременно с това, община Благоевград като част от този проект, въвежда система за разделно събиране на зелените отпадъци на територията на общините от Сдружението“ – съобщи за Радио Благоевград Диана Стефанова, главен еколог в Община Благоевград.

За тази цел, по проекта са закупени 152 кафяви контейнера за събиране само на зелените отпадъци. По-голямата част от тях, малко над 140, ще бъдат поставени на територията на община Благоевград и ще бъдат част от изграждащата се в момента система за разделното събиране на зелените отпадъци.

„Системата ще бъде официализирана чрез нейното обявяване в заповедта за обявяване на зоните, в които се извършва сметосъбиране, тоест, зоните, в които ще бъдат разположени тази контейнери на територията на община Благоевград, ще бъдат обявени в заповедта, така, както изисква Законът до 31 октомври, 2020 година, тоест за следващата година“ – уточни още Диана Стефанова.

Тя коментира, че за съжаление, все още не се използват всички възможности за разделно събиране на отпадъците в община Благоевград. Най-използвани към момента са контейнерите за събиране на стари дрехи затова, скоро ще бъдат поставени още такива.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Диана Стефанова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лидерът на „Възраждане“ на среща в Благоевград

Отворена среща на председателя на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов и народния представител Цвета Рангелова се проведе в зала „22 септември“  в Благоевград. На срещата бяха обсъдени бъдещето на България и актуалната политическа обстановка, като гражданите на Благоевград  имаха възможност да направят предложения и да задават въпроси. Още..

публикувано на 25.04.24 в 21:14

Откриха Международния младежки център в Перник

В Перник откриха сградата на Международния младежки център. С новата придобивка се създават предпоставки за развитие на качествени младежки дейности и политики на местно, национално и международно ниво, насочени към младите хора. Откриването на новопостроената сграда бе кулминацията на една изключително натоварена за екипа на Международния младежки..

публикувано на 25.04.24 в 20:14

В Кюстендил ще глобяват паркиралите в зелени площи

Водачите на моторни превозни средства, паркиращи в зелените площи в Кюстендил ще бъдат санкционирани. Това ще стане след анализиране и промяна на нормативната уредба, съобщи на днешната сесия на Общинския съвет кметът на града Огнян Атанасов. Идеята на общинската управа е на нарушителите да се налагат глоби, а самите собственици ще могат да си..

публикувано на 25.04.24 в 18:06

Среща по повод черешовата кампания в Кюстендил

Среща с производителите на череши организира общината в Кюстендил. Срещата ще се състои утре, от 13:00 часа, в общината в Кюстендил. В нея за участие са поканени производители на череши и представители на фирми, които изкупуват и преработват плодовете. Тема на работната среща е предстоящата кампания в община Кюстендил. В дискусията ще вземат участие..

публикувано на 25.04.24 в 15:39

12 общински съветници от Благоевград искат и референдум на 9 юни

12 общински съветници са внесли подписка в края на работния ден вчера с искане за включване на извънредна точка в дневния ред  на утрешното редовно заседание на местния парламент, за свикване на референдум, относно предложението на община Благоевград за поемането на дългосрочен дълг в размер на 14.5 милиона лева.    Предложението на..

публикувано на 25.04.24 в 15:14

Модерната търговия и развитието на местните общности

На над 1 800 лв. възлиза средната работна заплата на наетите в големите търговски вериги и обекти на територията на Югозападна България, които са членове на Сдружението за модерна търговия в България. Инвестициите, които са реализирани от страна на тези компании, възлизат на над 300 млн. лв. Това сочи докладът, изготвен от Института..

публикувано на 25.04.24 в 14:13

СЗО: Употребата на алкохол и е-цигари сред младежите е "тревожна"

Широкоразпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е "тревожна", според  доклад , публикуван днес от Световната здравна организация, която препоръчва мерки за ограничаване на достъпа, предаде АФП. Базиран на проучване на данни за 280 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 г. в 44 държави - Европа, Централна Азия и Канада, СЗО..

публикувано на 25.04.24 в 13:54