Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кафяви контейнери за растителни отпадъци ще бъдат поставени в община Благоевград

Нова система за разделно събиране на растителни отпадъци ще бъде въведена в община Благоевград. Това ще стане възможно, благодарение на реализирането на проект по Оперативна програма „Околна среда“ ОС 5.

В проекта участват всички общини включени в Сдружението за управление на отпадъците – регион Благоевград, а именно Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

„За 12 милиона лева, на територията на Регионалното депо за управление на отпадъците в Бучино, са изградени вече компостираща инсталация за разделно събрани зелени отпадъци и инсталация за предварително третиране на смесен битов отпадък. За радост мога да кажа, че инсталациите има Акт 15, тоест, съвсем скоро предстои тяхното въвеждане в експлоатация и едновременно с това, община Благоевград като част от този проект, въвежда система за разделно събиране на зелените отпадъци на територията на общините от Сдружението“ – съобщи за Радио Благоевград Диана Стефанова, главен еколог в Община Благоевград.

За тази цел, по проекта са закупени 152 кафяви контейнера за събиране само на зелените отпадъци. По-голямата част от тях, малко над 140, ще бъдат поставени на територията на община Благоевград и ще бъдат част от изграждащата се в момента система за разделното събиране на зелените отпадъци.

„Системата ще бъде официализирана чрез нейното обявяване в заповедта за обявяване на зоните, в които се извършва сметосъбиране, тоест, зоните, в които ще бъдат разположени тази контейнери на територията на община Благоевград, ще бъдат обявени в заповедта, така, както изисква Законът до 31 октомври, 2020 година, тоест за следващата година“ – уточни още Диана Стефанова.

Тя коментира, че за съжаление, все още не се използват всички възможности за разделно събиране на отпадъците в община Благоевград. Най-използвани към момента са контейнерите за събиране на стари дрехи затова, скоро ще бъдат поставени още такива.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Диана Стефанова:
Вижте още

Медицински сестри и фелдшери от петричките училища ще помагат на „Югозападна болница“

Над 40 медицински сестри и фелдшери от петричките училища, детски градини и ясли ще бъдат командировани да помагат в болницата и в социалните заведения за времето, в което няма да се провеждат присъствени учебни занятия. “Препоръката ще бъде изпълнена, но медиците имат право и на неплатен отпуск“, коментира за Радио Благоевград кметът на Петрич..

публикувано на 27.11.20 в 12:53

94 нови случая на COVID-19 в област Кюстендил

Положителните случаи с коронавирусна инфекция в област Кюстендил през изминалото денонощие са общо 94. В община Кюстендил новозаразените лица са 46, а в община Дупница – 30, съобщават от Областния кризисен щаб.  Положителните проби за COVID-19 в останалите общини са: Сапарева баня – 8, Кочериново – 4, Бобов дол – 3, Невестино – двама и един..

публикувано на 27.11.20 в 11:45

Нова машина за дезинфекция на книгите в кюстендилската библиотека

Нова машина за дезинфекция на книгите ще бъде доставена до дни в кюстендилската библиотека, съобщиха от там. Новата техника ще има възможност за обработка на шест книги в минута.  Машината за дезинфекция с ултравиолетови лъчи ще гарантира безопасността на читателите на Регионалната библиотека. В момента книгите от фонда се поставят под..

публикувано на 27.11.20 в 11:09

Наркопласьор на кокаин е задържан в град Гоце Делчев

Окръжна прокуратура – Благоевград е привлякла в качеството на обвиняем 45-годишен мъж от град Гоце Делчев за незаконно държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. Досъдебното производство срещу него е започнало след получена оперативна информация за лице, разпространяващо кокаин на територията на Гоце Делчев...

публикувано на 27.11.20 в 10:28

131 са новите случая на COVID-19 в област Благоевград

131 са новите случая на COVID-19 в област Благоевград през последното денонощие, сочат данните на РЗИ.  Най-много са в Благоевград – 62, в Сандански – 7, Петрич – 6, в Гоце Делчев и Якоруда по 5, Разлог – 4.  По 3 нови случая има в Банско и Симитли.

публикувано на 27.11.20 в 10:17

Пожар горя тази нощ в Благоевград

Пожар вилня тази нощ в Благоевград. Горя таванско помещение на голяма кооперация на ул. "Тодор Александров".  По неофициална информация, пожарът е започнал в 3:30 часа. Огнеборците успяха да локализират огнището и не позволиха да изгори по-голяма площ. Пожарът е потушен. Н яма пострадали.

публикувано на 27.11.20 в 09:36

Новите ограничителни мерки влизат в сила тази вечер

От 23.30 часа тази вечер влизат в сила ограниченията, наложени със заповедта на министъра на здравеопазването, с цел да се ограничи разпространението на коронавируса у нас.  Днес е последният присъствен ден в училище за децата в цялата страна. От понеделник обучението от 1-ви до 12-ти клас и в университетите преминава в електронна среда, а..

публикувано на 27.11.20 в 07:46