Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Затварят всички нощни заведения в област Благоевград

Затварят се всички нощни заведения на територията на област Благоевград. Заповедта влиза в сила от днес до 7 ноември. Тя е за срок от 14 дни. Това решение е взето днес на заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса, обяви областният управител Бисер Михайлов: 

"Директорът на РЗИ издава заповед за тази забрана, отива за сведение и изпълнение до кметовете на 14-те общини на територията на област Благоевград плюс всички държавни институции, които имат отношение".

На заседанието е постъпило предложение за по-активно включване на личните лекари в борбата с коронавируса.

„Предстои да установим с Инспекцията по труда чисто административно как може да се случи това и, разбира се, при желание от страна на съответните лекари да се включат“, каза Бисер Михайлов.

На заседанието са обсъдени и действията, които ще бъдат предприети във връзка със заповедта на здравния министър за спиране на плановите операции в болниците в областите със заболеваемост от 60 до 119 души на 100 000 население.

„Това е императивна норма. Тя е за изпълнение от директорите на лечебните заведения, така че те ще пристъпят към изпълнение т.е. спираме плановите операции на територията на областта и осигуряваме 10% от общия брой легла в лечебните заведения“, уточни областният управител на Благоевград.

Останалите мерки, които са въведени на територията на област Благоевград вече са оповестени като заповед, постъпи и предложение за по активно включване на личните лекари в борбата със заболяването, предстои да се установи с инспекцията по труда чисто административно как  може да се случи това и разбира се при желание от страна на съответните лекари, които да се включат".

Шест акта е съставила Районната прокуратура в Благоевград при последната извършена проверка в петък вечер за спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това каза районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки.


Вижте още

Община Радомир в очакване на снега

Допълнителна техника, осигурена от земеделските кооперации, ще помага за почистване на улиците от сняг в населените места в община Радомир. Изготвен е и списък на техниката по фирми и обекти, която да оказва помощ при кризисни ситуации. Това става ясно от доклад за подготовката на зимния сезон, внесен от кмета Пламен Алексиев и приет на днешното..

публикувано на 30.11.20 в 15:20

Архивът в Кюстендил показва документи от противоепидемичните мерки в началото на 20 век

Документи от предприеманите противоепидемични мерки в началото на 20 век показва Държания архив в Кюстендил на страницата си във "Фейсбук".  Във връзка с новите противоепидемиологични мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 в държавата, с представените документи се показват здравните, хигиенизиращите и санитарните мерки, предприемани..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

От днес ресторанти в Кюстендил предоставят топла храна на медиците

От днес ресторанти в Кюстендил предоставят топла храна на медиците, заети с лечението на болни от коронавирус, съобщи за Радио Благоевград Станислав Георгиев – председател на местното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите в града.  След влизането в сила на новите мерки срещу ограничаването на коронавируса в Кюстендил, работещи, с доставка до..

публикувано на 30.11.20 в 14:37

Кюстендилско сдружение ще подготви видео уроци на различни етно-танци

Кюстендилското сдружение "Партньори – Кюстендил" започна работа по проект "Разнообразието е богатство", съобщиха от сдружението. Целта е изкуството и по-конкретно танцът да бъдат използвани като средство за опознаване, сближаване и преодоляване на страхове и предразсъдъци.  "С проекта искаме да променим стереотипите и на многообразието от..

публикувано на 30.11.20 в 12:34

Новите случаи с COVID-19 в Кюстендилска област са общо 145

В община Кюстендил положителните проби са 78, в община Дупница – 39, новите случаи в Бобов дол са 13, в Сапарева баня – 5, а в Кочериново – 4. Трима души са новозаразени в община Невестино, двама в Рила и един в Трекляно, съобщават от Областния кризисен щаб. В COVID  отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“ – град Дупница са..

публикувано на 30.11.20 в 11:15

Пътната обстановка на територията на община Разлог е спокойна

Пътищата са влажни от дъжд, но няма заледявания.  Температурите са над нулата – три градуса, и не се налага обработка на пътните настилки.  От РУ на МВР в Разлог информираха, че ограниченията, които се налага да спазват водачите на МПС са свързани с намалената видимост в някои участъци, съобразяване с това, че пътищата са влажни и не бива да се кара с..

публикувано на 30.11.20 в 09:54

Почистването на основните пътища в Перник е започнало през нощта

Почистването на основните пътни артерии в Перник е започнало през нощта и ще продължи докато това е нужно, съобщиха от общината.  Снегопочистващата техника е на терен от 3.30 часа. Заради продължаващия снеговалеж се налага повторно обработване на  някои от улиците, в т.ч. и вътрешно- градската магистрала. В момента снегорините работят по улица "Юрий..

публикувано на 30.11.20 в 09:47