Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фондация "Да спасим пчелите" с акция край Добринище

В Деня на народните будители, 1-ви ноември, Фондация „Да спасим пчелите“ ще засади 1000 медоносни дръвчета край Добринище. В инициативата, която ще започне в 9 часа, могат да се включат всички, които подкрепят идеята, каза за Радио Благоевград Георги Пчелин, от Фондацията.

Дръвчетата, които ще бъдат засадени, са акации, предоставени от Ротаракт клуб-Кърджали и сребролистна и дребнолистна липа, предоставени от Държавното горско стопанство в Добринище.

„Това е първата подобна акция, която организираме, но няма да бъде последната“, каза Георги Пчелин.

Цялото интервю на Боряна Кърпачева с Георги Пчелин от Фондация „Да спасим пчелите“ можете да чуете в звуковия файл…Вижте още

Вековният "Светилник" на село Лешница отново отвори врати

Пазейки просветните и духовните традиции на поколения лешничани и водени от стремежа да се съхрани дух и памет тук, бе възродено школото на селото. Началното училище на Лешница, основано преди век като символ на просветното дело тук, е отново съградено вече като неделно православно училище към храм “Св. Марина”. Възстановено е с общи сили на всички..

публикувано на 24.09.23 в 16:31

Над 6 млн. избиратели с право на глас на местните избори

Малко над 6 милиона и 48 хиляди са избирателите, включени в предварителните списъци за местните избори на 29 октомври. Говорителят на ЦИК Росица Матева каза, че има разлика между данните от преброяването на населението и хората, които фигурират в списъците за гласуване:  "Преброяването на населението обхваща само българските граждани, които към датата..

публикувано на 24.09.23 в 16:23

В рамките на изминалия ден са установени общо 21 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол

8433 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 11 120  водачи и  пътници. Съставени са 2316 фиша и 539 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол,..

публикувано на 24.09.23 в 16:09

Обновени детските площадки в ДЯ №5 „Конче вихрогонче“

Площадките в дворното пространство на Детска ясла №5 „Конче вихрогонче“ вече са напълно преобразени и отговарят на всички стандарти за безопасна игра. За да провери резултатите от извършените дейности, кметът на Благоевград Илко Стоянов посети детското заведение. Той бе посрещнат от децата и персонала с питка, както и със специално подготвена..

публикувано на 24.09.23 в 15:40

Фотоконкурс „Пирин през моя обектив“

  Дирекция „Национален парк Пирин“ организира фотоконкурс под надслов „Пирин през моя обектив“. Конкурсът е част от инициативите за отбелязване на 40-годишнината от включването на НП „Пирин“ в ЮНЕСКО  и  е   насочен към всички любители и професионални фотографи. Всеки участник може да изпрати до 5 фотографии в срок до 20.10.2023 г. на e-mail:..

публикувано на 24.09.23 в 14:51
Бойко Борисов в НС.

Утре става ясен кандидатът на ГЕРБ за кмет на София

Очаква се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да обяви кандидатурата за кмет на София утре, в последния възможен ден. Днес на брифинг в Пловдив Борисов посочи кандидата за кмет на Пловдив. Това е Костадин Димитров, който е сегашният кмет на район "Тракия". Борисов допълни, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи кандидат на Продължаваме Промяната-Демократична..

публикувано на 24.09.23 в 11:14

ЮЗУ „Неофит Рилски“ открива новата академична година утре

На 25 септември 2023 г. (понеделник) официално ще бъде открита новата академична година в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Тържеството ще се състои от 10:00 часа пред Учебен корпус № 1.  Преди началото на церемонията – в 9:50 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Неофит Рилски. 

публикувано на 24.09.23 в 11:11