Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълна от съпричастност за спасяването на лекар от Разлог

Снимка: БГНЕС

Истинска вълна от съпричастност и готовност за помощ, за да бъде спасен животът на млад лекар от вътрешно отделение в Разлог. 

След като в събота късно вечерта кметът на града инж. Красимир Герчев призова в социалните мрежи, който има възможност и отговаря на критериите – преболедувал е коронавирусна инфекция, има изградени антитела и е на възраст между 18 и 65 години и е с кръвна група О, да дари необходимата реконвалесцентна плазма, която е нужна за лечението на д-р Радев се отзоваха десетки хора – 4 жени от Разлог, които са преминали през болестта и са със същата кръвна група, млад студент от академията на МВР, както и други жители на града, които са били и пациенти на д-р Радев при лечението си от COVID.

От средата на месец март, когато във вътрешно отделение на МБАЛ Разлог постъпи първия пациент с коронавирус д-р Радев е неотлъчно на първа линия, лекува пациенти при 12-14 часови дежурства. 

Като специалист кардиолог е помогнал и на много други хора, страдащи от хронични сърдечни заболявания, и признателността на пациентите му е огромна. Жителите на целият регион, които са се лекували в болницата в Разлог и са преминали и през него, като лекар специалист споделят, колко всеотдаен, посветен лекар е, винаги внимателен и отдаден на пациентите си.

В петък управителят на МБАЛ д-р Божидар Велев съобщи, че младият лекар е с COVID и е настанен в реанимация в столицата заради вложеното си здравословно състояние.

След апела за даряване на необходимата реконвалесцентна плазма, и успешната дарителска акция всички се надяват, че д-р Радев ще пребори болестта и ще оздравее. Съпругата му, която също е лекар – завеждаща АГО и Родилно отделение в болницата в Разлог д-р Радка Божикова, в момента е в карантина в дома си, изрази огромна благодарност на всички хора, които се притекоха на помощ на съпругът й, който е и баща на две деца.

"Вярвам в доброто и в човещината", каза д-р Божикова и пожела успешно оздравяване на своят съпруг и всички, покосени от тежката инфекция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Активно лято" Дупница 2024

Община Дупница и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, организираха среща разговор между участниците в "Активно лято" Дупница 2024 г. и лектор по борба с бедствията и авариите, от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От интересния разговор, децата научиха за видовете..

публикувано на 17.07.24 в 16:59

Ограничават движението в участък от пътя Перник - Брезник

От утре - 18 юли, се ограничава движението в участък от 500 м по път II-63 Перник - Брезник в отсечката от пътен възел „Хумни дол“ на път I-6 София - Кюстендил до кръстовището на път II-63 - ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и бул. „Юрий Гагарин“. Временната организация е за реконструкция на канализационната мрежа на града. Обходният маршрут за всички..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Пожар в местността "Църнако", землище на Банско

Около 14:30 часа днес е получен сигнал за пожар в местността "Църнако", землище на  Банско. По първоначална информация е обхванат черен бор. Пожарът е низов. Локализиран е. На място има 5 пожарникарски екипа, горски служители, служители на Национален парк "Пирин" и доброволци. Няма опасност за засягане на сгради и постройки.

публикувано на 17.07.24 в 16:44

Премиерът Главчев призова собствениците на тежка техника да се включат в борбата с пожарите

Собствениците на тежка техника – земеделци и строителни фирми, в пълна координация с МВР да се включат в борбата с пожарите. За това призова премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Министър-председателят изрази увереност, че при желание от страна на бизнеса такава организация може да бъде създадена на повече..

публикувано на 17.07.24 в 15:08

Изложба за Световния ден за борба със сушата в Благоевград

С благотворителна изложба в Благоевград ще бъде отбелязан Световният ден за борба със сушата. В рамките на експозицията, която ще бъде днес от 17.30 часа във фоайето на Община Благоевград, ще бъдат подредени 50 платна, изработени от малки таланти от школата по изобразително изкуство „Престо“. Средствата от продажбата на творбите ще бъдат насочени за..

публикувано на 17.07.24 в 15:01

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Събор “Илинден” 2024

Туристическо дружество “Вихрен” гр. Банско, със съдействието на Община Банско и НЧ “Никола Вапцаров-1894 г. ”, организира събор “ Илинден”, посветен на 121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Събитието ще се състои на 4 август (неделя), от 10:30 ч., на пикник - “Мрътва́ поле́на” (м. Чалин валог) със специалното участие на..

публикувано на 17.07.24 в 13:43