Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

72% от учениците в община Банско взеха участие в кампанията „Банско рециклира”

72% от учениците в община Банско взеха участие в кампанията „Банско рециклира”. 
Община Банско и „Екопак България” АД направиха добра организация за кампанията за разделно събиране на хартия и предаването и́ за преработка, а децата, с помощта на родителите си, работиха активно. Детски градини, защитени жилища, институции и търговски обекти също се включиха и допринесоха за успеха на кампанията. В резултат – само за два дни бяха предадени за вторична преработка почти 12 тона хартия, с което бяха спасени от отсичане 160 дървета.
Организаторите поощриха участниците в кампанията с награди. От „Екопак България” АД бяха осигурени тетрадки от рециклирана хартия за всички деца, взели участие в кампанията, а за донеслите най-много - книги с екотематика. Община Банско подари на децата футболни топки, а на училищата бяха дадени пакети рециклирана принтерна хартия. Детските градини получиха кошове за разделно събиране на отпадъци и книжки за оцветяване. На всички училища, читалища и търговски обекти бе връчен „Зелен сертификат” от „Екопак България” АД.
Първата стъпка – насочване на вниманието на подрастващите към заобикалящата среда и нейното опазване, е направена.

Галерия

Вижте още

Заразени с коронавирус медици в онкоболницата в Благоевград

Петима медици от онкологичната болница в Благоевград са заразени с коронавирус. Единият лекар се е разболял десет дни след поставяне на първата доза от ваксината срещу Ковид. Едва 15 процента от персонала са се имунизирали. Случаите на заразени медици в болницата по онкология са установени след проява на симптоми при двама от тях. В..

публикувано на 19.01.21 в 08:22

Водата в село Попови ливади няма да е годна е пиене

Община Гоце Делчев уведомява жителите и гостите на село Попови ливади, че в периода от 19 до 26 януари ще бъде извършена профилактика /почистване и дезинфекция/ на резервоара и водопроводната мрежа на населеното място. Водоподаването няма да бъде прекъсвано, но водата няма да бъде годна за питейно-битови цели. Годна за пиене е водата на обект..

публикувано на 19.01.21 в 07:51

"Топлофикация" – Перник с официален отговор до омбудсмана

В периода между 15 и18 януари „Топлофикация Перник” е работила в нормален режим и без сериозни аварии. Аварийните екипи са били ежедневно на терен и са се отзовавали на сигнали от граждани. Не винаги обаче причината за нарушеното топлоподаване е била по вина на дружеството. Това се казва в официална позиция на ръководството на „Топлофикация..

публикувано на 19.01.21 в 07:48

570 нови случаи на коронавирус

570 са новите положителни проби за коронавирус. Това е малко над 7 на сто от направените 7964 теста, показват данните в Единния информационен портал към полунощ. Медицинските служители от тях са 17, осем пъти повече в сравнение с вчера. Най-много положителни резултати са регистрирани в София, Пловдив и Хасково. В област Благоевград новите..

публикувано на 19.01.21 в 07:40
Отляво надясно Мише Развигоров, Даме Груев, Ефрем Чучков и Атанас Бабата на Скопския конгрес на ВМОРО (1905 г.)

С изложба в Благоевград отбелязват 150 години от рождението на Даме Груев

С изложба Регионален исторически музей – Благоевград ще отбележи 150-годишнината от рождението на Даме Груев, безспорен, всепризнат и неоспорим лидер на ВМОРО. „Изложбата включва фотодокументална част, която проследява жизнения му път и революционната дейност, както и материали от фонда на музея. Акцент в експозицията е едно писмо на Даме..

обновено на 19.01.21 в 07:34

До 5 градуса днес

В сутрешните часове на отделни места в котловините и низините видимостта ще е намалена. Днес ще има разкъсана, предимно средна и висока, облачност, на места намаляваща до слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина - до умерен, вятър от запад-северозапад. Сутринта ще е студено с минимални температури от минус 12 до минус 7 градуса.  Дневните..

публикувано на 19.01.21 в 07:32

Три от туристическите пътеки в община Трън са непроходими

Три от проверените до момента  туристическите пътеки в община Трън са непроходими, предупреждават от Трънското туристическо дружество.     През последните два дни местните туристи са  обходили голяма част от маршрутите в района и са успели да отстранят щетите по някои от пътеките. През следващите дни обходът и възстановяването на маршрутите ще продължи...

публикувано на 18.01.21 в 17:07