Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Природозащитници на пореден протест за Рупите

Природозащитници от социалната мрежа „Спаси Рупите“ отново се събират на протест в защита на едноименната местност и срещу намеренията за масовото застрояване на уникалната територия, известна с лековитите си минерални извори на открито и природно многообразие.

Протестът ще се проведе до заградения терен от 12 декара, върху който след приключване на археологическите проучвания, започва изграждането на над 10 къщи за гости, паркинг и други сгради. Хиляди  хора, обединени в социалната група „Спаси Рупите“ са против всякаво застрояване там.

Петицията за спасяването на Рупите от бетон вече е събрала над 4000 подписа. Според инициаторите намесата на държавата е наложителна.  Поредният протест е обявен за 11 часа.


Вижте още

В Благоевград изкарват машините за снегопочистване

Снегът не успя да натрупа снежна покривка в Благоевград днес, но преди малко е изкарана и първата машина, която ще чисти кварталите „Освобождение“ и „Орлова чука“. Това каза за Радио Благоевград управителят на фирма „Биострой“ инж. Васил Бачев. "Всички машини, които са включени в оперативния план, са в изправност и са готови. Това са 15 машини –..

публикувано на 26.01.21 в 17:28

Силен сняг затруднява движението на пътя Зелен дол – ГКПП "Станке Лисичково"

Временно е ограничено движението на МПС над 12 т по пътя Зелен дол – ГКПП "Станке Лисичково" поради обилен снеговалеж и снегопочистване, съобщиха от АПИ. Остава и преминаването само в едната пътна лента на пътя между Симитли и село Градево. Тази сутрин там пропадна част от пътното платно заради свличане на земна маса. Екипи на Областно пътно..

публикувано на 26.01.21 в 16:50

РЗИ Перник вече разполага с фризер за ваксините срещу COVID-19

РЗИ Перник вече разполага с фризер за съхранение на ваксините срещу COVID 19. Съоръжението е монтирано в специално помещение с контролен достъп в Регионалната здравна инспекция. Температурата, която поддържа фризерът е до минус 70 градуса и в него могат да се съхраняват до 30 000 дози ваксини. Ще бъде монтиран допълнителен генератор, а за да се..

публикувано на 26.01.21 в 16:36

28 машини почистват и опесъчават пътищата в Кюстендилска област

Двайсет и осем машини почистват и опесъчават пътищата в Кюстендилска област във връзка със снеговалежа, каза дежурният в Областното пътно управление в Кюстендил.       Пътищата в областта са мокри и на повечето места, въпреки валежите, снегът не се задържа по пътното платно. Няма въведени ограничение и затворени пътища, изключение е само пътят за..

публикувано на 26.01.21 в 16:34

Ефективна присъда за мъж, причинил средна телесна повреда на полицай

Ефективна присъда от 2 г. и 4 месеца ще излежи 39-годишен мъж, който беше задържан и обвинен за нанасяне на средна телесна повреда на полицейски служител в Дупница, съобщиха от Окръжния съд в Кюстендил.      Съдът е одобрил споразумението, постигнато между прокуратурата и защитата на подсъдимия. Той се е признал за виновен в това, че на 1 октомври..

публикувано на 26.01.21 в 16:32

Община Радомир дарява важен проект на ВиК – Перник

Общинският съвет в Радомир даде съгласие, изготвеният проект за реконструкция на довеждащия водопровод от помпена станция “Опалово” до град Радомир, да бъде дарен на ВиК – Перник.  Целта на дарението е реконструкцията на водопровода да бъде реализирана чрез инвестиционния механизъм на “Български ВиК холдинг”.   Като акционер в него ВиК – Перник ще има..

публикувано на 26.01.21 в 16:01

Пътищата в област Перник са проходими при зимни условия

Пътищата в област Перник са проходими при зимни условия, съобщи областният управител Емил Костадинов. Към момента няма сигнали за затворени заради интензивния снеговалеж шосета в региона 35 машини обработват републиканската пътна мрежа. На места има заснежени участъци, но машините не спират да работят, каза областният управител Емил Костадинов. По..

публикувано на 26.01.21 в 15:56