Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Електронните рецепти влизат в сила

От днес влизат в сила електронните рецепти, но не всички аптеки са готови за тази стъпка.

Изписаните от личния лекар медикаменти могат бъдат получени от пациентите, след като продиктуват на фармацевта ЕГН-то си и датата на издаване на рецептата, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Няма да има нужда и от рецептурната книжка.

На този етап ще продължи издаването на рецепти и на хартия. И още: специфичните, например зелените, рецепти ще бъдат изписвани само на хартия.

До средата на следващата година продължава издаване и на хартиени рецепти, тъй като не всички аптеки са пренастроили софтуера си, поясни Жени Начева:

"На първия етап най-вероятно няма да са всички аптеки, защото това зависи от софтуерните разработчици на съответните аптеки. Ще дадем необходимото време да се включат всички аптеки."

До края на годината и началото на следващата ще започне първото тестово стартиране на системата за електронни рецепти. Това съобщи вчера пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Най-вероятно ще има преходен период, в който ще могат да се купуват лекарства и с хартиени рецепти, посочи той.


Вижте още

Животновъд от Кюстендил получи присъда за проявена жестокост и причиняване смъртта на коне

Окръжният съд в Кюстендил отмени изцяло оправдателната присъда на Районният съд в града и призна животновъда Петър Пищалов за виновен, съобщиха от съда. Животновъдът е обвинен, че от неустановена дата през зимата на 2017 срещу 2018 г., в Осоговската планина, е проявил жестокост към пет коня и е причинил смъртта им, като престъплението е извършено от..

публикувано на 01.03.21 в 12:18

10 души с COVID-19 са починали в Кюстендилска област

Десет души с коронавирус са починали през последните три дни (от 26 до 28 февруари) в Кюстендилска област, съобщиха от Областния кризисен щаб. Те са на възраст между 54 г. и 83 години и са от общините Кюстендил (осем души), Кочериново и  Бобов дол. Почти всички са имали придружаващи заболявания, уточниха от щаба.       Общо 82 пък са новите..

публикувано на 01.03.21 в 12:13

Полицията в Радомир работи по сигнал за отровено куче

Вчера, около 09 ,00 ч., е съобщено за отровено улично куче на паркинг в района на главен път Е-79, в Старо село.  При извършения оглед е намерена и предполагаемата отрова, чиито състав предстои да бъде установен.  Започнато е разследване и работата продължава.

публикувано на 01.03.21 в 12:10

Баба Марта влезе в Съдебната палата в Кюстендил

Баба Марта дари за здраве, с мартеница и питка, работещите в Съдебната палата в Кюстендил. Мартеници получиха всички съдии и съдебни служители, както и дежурните от Съдебната охрана в Съдебната палата в града. Мартеници и питка получиха и първите граждани и страни по дела, които бяха днес в съда.     В ролята на Баба Марта се превъплъти..

публикувано на 01.03.21 в 12:07

Досъдебно производство за изсечени плодни дръвчета в Брезник

Досъдебно производство за изсечени плодни дръвчета е започнато от служители на районното полицейско управление в Брезник.  Сигналът е подаден вчера на тел. 112. Собственик на овощна градина в град Брезник се оплакал, че са отрязани около 160 насаждения негова собственост.  Извършен е оглед и са предприети действия за установяване на извършителите...

публикувано на 01.03.21 в 12:04

Двама министри са в листата на коалиция ГЕРБ – СДС в Перник

Двама министри са в листата на коалиция ГЕРБ – СДС за 14 –ти многомандатен избирателен район –Перник. Водач е министърът на финансите Кирил Ананиев, а второто място е за министъра на правосъдието Десислава Ахладова. Днес кандидат-депутатската листа на коалиция ГЕРБ- СДС бе регистрирана в РИК. Имаме конкретен план за действие и сме готови да го..

публикувано на 01.03.21 в 11:44

Добрите практики на „ДЛС Дикчан“ в стопанисване на горите влязоха в европейски научен сборник

„Държавно ловно стопанство Дикчан” – териториално поделение на ЮЗДП, получи международно признание за добрите си практики в многофункционалното стопанисване на горите, след като беше включено в един от най-авторитетните научни сборници в Европа. Книгата „В търсене на баланса между горско стопанство и опазване на биоразнообразието” е издание на..

публикувано на 01.03.21 в 11:38