Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последно за годината заседание на Общинския съвет – Благоевград

Общинският съвет – Благоевград гласува единодушно решението за освобождаване от заплащане на наемни вноски наемателите на общински търговски обекти с предназначение за заведения за хранене и развлечение, фитнес и спортни зали, както и собствениците и наемателите на заведенията за хранене и развлечения, ползващи открити площи за периода от 1 декември 2020 до  31 януари 2021 г. и намаляване с 30 процента на наемната цена за ползване на открита площ за периода 1 февруари – 31 март 2021 г., във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната, свързана с COVID-19 и въведените нови противоепидемични мерки. Общинските съветници гласуваха и освобождаване от концесионни вноски за периода 1 декември 2020 г. – 31 януари 2021 г. концесионерите на Ларго мол и хигиенната баня. 

След бурни дебати бяха отменени няколко предишни решения на Общинския съвет във връзка с построяването православен храм "Свети Мина" в района на открития кооперативен пазар в центъра на града. Съветниците се консолидираха около проект, който съответства на предложението на Неврокопския митрополит Серафим, но включва и общински паркинг. 

Гласувани бяха: финансирането на няколко инвитро процедури, създаване на Съвет по въпросите на социалните дейности в Община Благоевград, кандидатстването за проект "Топъл обяд в условията на COVID-19" и други предложения. 

Съби Дашев положи клетва като нов общински съветник, на мястото на подалия оставка Рашко Динков от листата на Земеделски Съюз “Александър Стамболийски“. 

Репортаж на Силвия Домозетска можете да чуете в звуковия файл – > 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Кюстендилско въвеждат онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на общинския..

публикувано на 11.07.24 в 11:44

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева , като за мъжете..

публикувано на 11.07.24 в 11:41

Студентският съвет ще помага при записването на новоприетите студенти в ЮЗУ

От днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ започна записването на новоприетите студенти на първо класиране за учебната 2024/2025 г. То ще продължи до 16 юли, каза за Радио Благоевград , зам. ректорът на висшето училище доц. Вяра Кюрова.  Новоприетите студенти трябва да представят лична карта, диплома за завършено средно образование и..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в изпита за..

публикувано на 11.07.24 в 09:32

Изготвиха график за учениците по време на ремонта в ОУ „Димитър Благоев“

Община Благоевград и II ОУ „Димитър Благоев“ утвърдиха график за разпределение на учениците по време на ремонтните дейности на училището. Той е изготвен със съдействието на част от останалите учебни заведения на територията на областния център. Местата, на които временно ще бъдат преместени учениците са съобразени в максимална степен с близостта до..

публикувано на 11.07.24 в 09:29

Отново жълт код за горещини в цялата страна

За пореден ден Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес предупредителен жълт код за високи температури. Към тази сутрин издаденият код за горещо време за утре, 12 юли, е оранжев. Днес ще е предимно слънчево, сочи прогнозата на НИМХ. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Намаляват времето на синята зона в Дупница

Синята зона в Дупница ще е с намалено работно време на 11 и 12 юли. Причината е в горещото време и очакваните още по-високи температури. Днес и утре паркирането ше се таксува от 08.00 до 16.00 часа. Мярката не се отнася за паркинга при парк “Рила”, който ще се заплаща до 18.00 часа.  На инкасаторите в Синята зона е осигурена вода от Община Дупница...

публикувано на 11.07.24 в 08:26