Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеми по 4 мерки от ПРСР ще бъдат отворени с предимство през 2021 г.

Приеми по инвестиционни мерки, подпомагане на млади фермери и малки стопанства от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., ще бъдат отворени с предимство през 2021 г. Това стана ясно по време на днешното заседание на Комитета по наблюдение на Програмата.  Подмерките 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ са едни от най-атрактивните поради широкия набор от подпомагани дейности. С висок интерес за кандидатстване, който значително надвишава бюджетните възможности на Програмата, са и подмерките 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Те ще бъдат финансирани със средства от инструмента „Следващо поколение ЕС“ по Плана за възстановяване на ЕС и бюджета, определен за преходния период 2021-2022 г. след приемането на Регламента за определяне на някои преходни разпоредби.

Средствата от инструмента „Следващо поколение ЕС“ се предоставят за справяне с въздействието на кризата Covid-19 и последиците от нея за земеделския сектор и селските райони на страната. Целевото им използване по подмерки 4.1 и 4.2 ще допринесе за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване на сектора. Насочването на средства по подмерки 6.1 и 6.3 ще подпомогне земеделските стопани при въвеждането на нови модерни технологии и осигуряване на безопасна работна среда.

Проведена бе широка дискусия за условията и приоритетите, чрез които ще се постигне целевото насочване на средства за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени различните секторни производства и преработвателите на селскостопански продукти, съобщават от Министерството на земеделието и храните. Предвижда се по подмерки 4.1 и 4.2 да отпадне подхода, при който приоритетно се подпомагаха проекти, изпълнявани на територията на селски район. Предлага се насърчаване подкрепата за проектни предложения в обхвата на така наречените чувствителни сектори. Ще се финансират проекти за инвестиции, свързани с напояване, околна среда, внедряване на дигитални технологии, автоматизиране на работните процеси. Насърчава се и подкрепата към кандидати, които имат затворен цикъл на производство чрез преработка на собствени суровини. Посредством насочването на помощта към признати групи и организации на производители се цели и подпомагането на по – голям брой земеделски производители.

Членовете на Комитета по наблюдение приеха единодушно направеното предложение на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. за допълнение на 10-то изменение на Програмата. Бяха одобрени актуализираните размери на компенсаторните плащания по мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ и мярка 14 „Хуманно отношение към животните”.

С приетите изменения по мерките, свързани с агроекология и биологично земеделие, се дава възможност през 2021 г. кандидатите да поемат ангажименти с по-кратка продължителност – до 2 г. или ежегодно да удължават вече поетите от тях ангажименти до края на 2022 г. Съотношението за подпомагане на постоянно затревените площи по направление „Биологично растениевъдство” се променя от 1 животинска единица (ЖЕ) на 2 ха на 0,3 ЖЕ на 1 ха. По този начин се дава възможност на бенефициентите по направлението да заявяват по-голям размер постоянно затревени площи и фуражни култури.

Предвид планираното обнародване в ДВ на нови заповеди за обявяване на защитени зони по Директивата за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна до края на годината се предвижда разширяване обхвата на защитените зони по мярка 12


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Президентът ще издаде указ за назначаването на правителство. Вижте кои министри предложи Главчев

"Уважаеми господин президент, дами и господа, уважаеми медии, в изпълнение на алинея 5 от Конституцията, ще ви представя структура и персонален състав на Министерски съвет. Структурата е с министър-председател, един заместник министър-председател и министри, които ще ръководят съответните министерства", заяви Димитър Главчев пред президента точно в 10..

публикувано на 26.08.24 в 11:21

Смесен хор „Ален мак“ и ВА „Езерец“ с награди от международен фестивал

Смесен хор „Ален мак“ и Вокален ансамбъл „Езерец“ към НЧ „Н. Вапцаров -1866“ Благоевград се завърнаха от Будва, Черна гора. Те участваха в XI Международен хоров фестивал "Св.Стефан", който събра любители на хоровото изкуство в курортния център. Освен България, тази година в събитието се включиха състави от Полша, Унгария и Словения. Смесен..

публикувано на 26.08.24 в 11:04

Община Перник дава над 1 млн. лв. за охрана

Един млн. лв. за невъоръжена охрана на обекти общинска собственост заделя за срок от 3 години Община Перник. Предвидено е назначаването на 20 охранители. Обектите, които ще бъдат охранявани са общинската данъчна служба, Двореца на културата, тролейбусното депо, Минната дирекция, Международния младежки център, изнесения административен център „Изток” и..

публикувано на 26.08.24 в 10:45

Няма опасност за здравето и живота на хората от Самораново и Бистрица

Община Дупница обяви бедствено положение във връзка с разрастващите се пожари в горска територия на село Самораново и село Бистрица, и задимяване на част от територията на община Дупница, както и поради опасност от разрастване на пожара и обгазяване на населените места. „Това, което сме обявили като частично бедстване положение предполага..

публикувано на 26.08.24 в 10:03

Ще бъде ли успешен вторият опит за ново служебно правителство?

Служебният премиер Димитър Главчев ще представи на президента Румен Радев проект на ново временно правителство в 10 часа.  Ако държавният глава го одобри ще подпише указ за назначаването му,  кабинетът "Главчев 2" ще положи клетва пред Парламента във вторник, а предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 27 октомври. С успех или с провал ще..

публикувано на 26.08.24 в 09:10

Армията се включва в гасенето на пожара в Рила

Армията ще се включи днес в гасенето на пожара под Черни връх в Рила, който се разгоря в четвъртък на над 2 300 м. надморска височина и се разрасна, съобщи главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  "Горе може да се работи само на ръка, няма как да се работи с техника. Вижда се, че се..

публикувано на 26.08.24 в 09:05

Дупница обяви частично бедствено положение заради пожара в Рила

Обстоятелствата, които налагат обявяването на бедственото положение са във връзка с разрастващите се пожари в горска територия на село Самораново и село Бистрица, и задимяване на част от територията на община Дупница, както и поради опасност от разрастване на пожара и обгазяване на населените места. Частичното бедствено положение беше обявено късно снощи..

публикувано на 26.08.24 в 05:22