Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукерски костюми, кожи, звънци и полиция в Разлог

С табели "Да запазим вековната традиция Старчевата" снощи десетки жители на Разлог от две от махалите се събраха на традиционния обход в навечерието на новата година облечени с кукерски костюми, кожи, и звънци. 

Резонно около тях е събраха и хора от кварталите – публика, и жители на града. Масовото събиране става въпреки забраната за провеждане на културни и празнични събития, като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19. 

Със заповед на кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев бе отменен традиционният кукерски фестивал "Старчевата". Решението бе взето на заседание на Кризисния щаб. Фестивалът се отменя, за да се избегне струпването на много хора на едно място, което е неизбежно – предвид емоциите, вълнението и др. Отменения бяха и подготовката и обикалянето на кварталите на участниците – традиционно облечени с костюми, кожи и хванати на хоро. 

За да се спази "обичая" и за здраве, в отделните махали в Разлог не повече от 10 човека и на разстояние един от друг минаваха вечер и дрънкаха със звънците, но без тъпани, зурни и събиране на хора. 

Но снощи се събра огромна група хора, както облечени, така и публика, и между тях не се забелязваше някой да е с маска. Служители на РУ на МВР реагираха и с няколко патрулни коли и полицаи спряха движението и призоваха за спазване на реда, обявените заповеди и ограничения. В името на опазването здравето на хората, и предотвратяване отново да се стигне до ситуация, в която ще има бум на заразени от коронавирус.

Само допреди 10 дни в МБАЛ Разлог всичките почти 80 легла в 4 отделения бяха  пълни с пациенти с COVID, а имаше и много чакащи за прием.
Органите на реда издаваха и предупредителни протоколи за събиране на голяма група хора, но полицаите бяха изключително внимателни, разговаряха с участниците и обясняваха необходимостта от спазване на приетите временни мерки. Сред облечените и накачени със звънци имаше и много деца. Полицията спря и събирането на хора от две махали заедно.

Факт е, че "Старчевата" е един от най-колоритните и обичани празници в Разлог, традиция пазена и предавана от години на всяко поколение във всяка една къща. Тук хората милеят за този обичай, но ситуацията тази година – пандемията от COVID промени много неща в света, и именно с грижа за здравето се налага събирането на хора, особено без дистанция и маски да бъде ограничено.

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев е категоричен: "Разлог е силен. И това ще мине. Но нека всички – отговорно и дисциплинирано останем вкъщи с любимите си хора и посрещнем празниците различно. Старчевата е оцеляла хилядолетия. Тя живее в сърцата ни. И ще живее. Разлог е пазител на традицията и българщината, благодарение на всички вас."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започва реконструкция на общежитие на гимназия в Сандански

Днес бе поставено символично начало на строително – монтажните дейности по цялостната реконструкция и оборудване на ученическите общежития на ЗПГ „Климент Тимирязев“ в град Сандански. Символично начало на строителните дейности бе дадено от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов след отслужен водосвет от архиерейския наместник отец Георги Танчев...

публикувано на 10.07.24 в 11:53

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първо класиране

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първото класиране на приетите студенти за учебната 2024/2025 г. Всички приети на първо класиране студенти следва да се запишат в срок от 11 до 16 юли 2024 г., като представят лична карта, диплома за завършено средно образование (оригинал) и квитанция за платена семестриална такса. Документи се..

публикувано на 10.07.24 в 11:01

Две са фирмите кандидати за ремонт на ОУ „Димитър Благоев“

„Бул Строй Инвест“ ЕООД и „А – Строй“ ЕООД са фирмите, подали оферти за участие в конкурса за възлагане на обявената обществена поръчка за изграждане на два броя пристройки, основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на II ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград. Офертите на кандидатите бяха отворени от конкурсната комисия,..

публикувано на 10.07.24 в 10:52

Методи Байкушев кани жителите на 6 улици на информационна среща

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев кани живущите в района на ул. „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“, „Иларион Макариополски“, „Аргир Манасиев“, „Захари Стоянов“ и „Антим I” на информационна среща във връзка предвидени дейности – ремонт и реконструкция на улиците, за които има подписани споразумения за финансиране с МРРБ. Срещата ще се проведе..

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Кирил Стоев

Одобриха проект за уличното осветление на села в община Радомир

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев. Проектът е  на стойност над 1.9 млн. лв., а финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът включва изграждането на ново енергийно ефективно LED осветление и въвеждане на система за централизирано..

публикувано на 10.07.24 в 09:51

Нововъведение във ВиК Благоевград

С цел подобряване на услугите, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Благоевград преминава към нова виртуална "IVR" централа за получаване на телефонни обаждания. Единният телефонен номер 0800 18 421 ще остане единствен предоставен за връзка с дружеството. При свързване с централата, ще има възможност да се избира между 4 опции за връзка с..

публикувано на 10.07.24 в 09:36

НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК

Днес изтича срокът за обществено обсъждане на поредния законопроект за водоснабдяването и канализацията, който предвижда консолидиране и на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните и промени,  свързани с регулиране на цената на услугата.  Текстовете предизвикаха недоволство сред кметове на общини, а на предстоящото в четвъртък..

публикувано на 10.07.24 в 09:25