Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Арестуваха гражданин на Северна Македония в Кюстендил

Състав на Окръжния съд в Кюстендил допусна незабавно изпълнение на Европейска заповед за арест по отношение на 42 годишен гражданин на Република Северна Македония, съобщиха от съда. Заповедта е издадена от Република Гърция и касае проведеното против него наказателно производство за трафик на хора - подпомагане незаконно влизане и пребиваване на гръцка територия на лица, граждани на трети страни, както и нелегалното им транспортиране. 
Апелативен съд в Гърция е наложил на 42-годишния мъж наказание "лишаване от свобода" за срок от 14 години и 50 000 евро глоба.
Мъжът е поискал от съда да бъде предаден възможно най-бързо на властите в Гърция, където ще иска възобновяване на наказателното производство. Престъплението, за което е осъден, е от 2013 година.
Окръжният съд в Кюстендил е постановил мярка за неотклонение "задържане под стража", до предаването чужденеца на гръцките власти. Постановената мярка той ще изтърпи в затвора в Бобов дол.
Мъжът е задържан на 18 декември на ГКПП "Гюешево", при проверка на влизане в страната с лек автомобил. Установено е, че спрямо него има сигнал в Шенгенската информационна система от Гърция – мярка "лице за арест с цел предаване или екстрадиране".

Вижте още

Почистиха района на водопада при с. Полска Скакавица

Туристи от туристическото дружество "Осогово" в Кюстендил почистиха района на водопада при с. Полска Скакавица, община Кюстендил.       "Районът на водопада е превърнат в сметище. Събрахме около 20 чувала с боклуци", каза секретарят на туристическото дружество Силвия Михова.      По традиция туристите са поставили и табели с надпис "Обичаш ли..

публикувано на 14.06.21 в 12:12

Откриха златна монета при разкопките на Хераклея Синтика

Започна проучването на акропола на античния град „Хераклея Синтика“. Надпис от времето и в чест на император Тиберий, направен по поръчение на агораномите, които са отговаряли за търговията в Хераклея Синтика, статуя на богинята Нике и друга, свързана с култа към бог Митра, са открили археолозите, седмица след възобновяване на разкопките в..

публикувано на 14.06.21 в 11:43

7 бързи производства са започнати през почивните дни в Перник

Три от случаите са за шофиране след употреба на наркотици. Сред задържаните за 24 часа е бил и 51- годишен мъж, чийто тест се оказал положителен за няколко вида наркотични вещества. В други три от случаите са установени водачи, шофирали след употреба на алкохол.  50- годишен жител на Кърджали пък е бил задържан при опит за кражба от частен имот в..

публикувано на 14.06.21 в 11:35

Незаконно продавани дрехи на известни марки са иззети в Брезник

Акцията е проведена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР – Перник.  Полицаите конфискували над 150 артикула на стоки, продавани без съгласието на притежателя на изключителното право. Започнато е досъдебно производство под надзора на прокуратурата и работата по разследването продължава.

публикувано на 14.06.21 в 11:29

Изложба от произведения на хора с увреждания се открива в Перник

Изложба от произведения на хора с увреждания и майки на деца с увреждания се открива в Перник. Експозицията е съвместна инициатива на местното читалище "Съзнание - 1922 г." и арт магазин "Направено с любов", в който хора с увреждания от цялата страна предлагат собственоръчно изработени артикули. Изложбата е под наименованието „Полет на духа” и ще..

публикувано на 14.06.21 в 10:17

Успешен полет направи изследователска ракета БИО-4

Кюстендилският клуб за аерокосмически технологии "Зодиак" направи успешно изстрелване на изследователска ракета БИО-4 от научната програма "Биорекати" за създаване на прототипи на екологично чисти ракети за гражданско приложение. Това съобщи  Христофор Скандалиев от кюстендилския клуб. Моделът БИО-4 е проектиран и конструиран от членове на клуба и..

публикувано на 14.06.21 в 10:14

165 години от рождението на Димитър Благоев

Община Благоевград ще отбележи 165 години от рождението на Димитър Благоев. На площад “Георги Измирлиев” от 11 часа ще се проведе ритуал по полагане на цветя пред негодия паметник.

публикувано на 14.06.21 в 07:46