Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Арт салонът на Радио Благоевград в годината на COVID-19

2020 година започна с големи планове за събития в Арт салона на Радио Благоевград. Заявки за изложби бяха подали много от именитите художници в града, също млади автори, както и художници-преподаватели в Югозападния университет. Така през месец януари с голям ентусиазъм и много сърдечно отношение бе организирана и представена изложбата „С фотоапарат и усмивка. Пиринският край през погледа на Емил Михайлов” – фото-изложба в памет на дългогодишния кореспондент на БТА от Благоевград Емил Михайлов. Показани бяха 35 фотографии, на които са запечатани събития и личности от региона. За да изпълни словото си, което се отличаваше от това на колегите му журналисти с още сила, Емил Михайлов използваше и своя фотоапарат. Фотоапаратът му беше неотменна част от самия него – като отношение към света, който го заобикаляше. Организатор на събитието бе Регионалното дружество на Съюза на българските журналисти – Благоевград. Инициативата бе подкрепена от Дирекция „Национален парк Пирин”, Българската телеграфна агенция, БНР – Радио Благоевград и БНТ –  Благоевград. Десетки хора изпълниха Арт салона на Радиото, спомняйки си за Емил Михайлов, наслаждавайки се на фотографиите, които е оставил след себе си. Официалното откриване на изложбата бе уважено от Гого Лозанов, Максим Минчев, Снежана Тодорова, много ценители на фотографията, журналисти, студенти от висшите училища в Благоевград и други.

С фотоапарат и усмивка. Пиринският край през погледа на Емил Михайлов – откриване

През месец февруари Арт салонът на Радио Благоевград представи в самостоятелна изложба художника Венци Терзийски – един автор, чийто произведения  чрез комбинирането на колаж и живописна техника категорично се отличават със своята екстравагантност и визуален език. 

Женският месец март, разбира се бе посветен на жените творци – традиционната изложба, организирана от дружество "Искрици" събра произведенията на 29 творци жени, изпълнени с различна техника – от класическа живопис, през експериментални търсения в текстурата на произведенията, текстил и живописвана керамика, до кавалетни форми и реализации. Освен с рекорден брой произведения – 74 творби, Арт салонът бе изпълнен на откриването с десетки хора. Макар и просторно, мястото се оказа тясно да побере всички автори и гости. Едва ли тогава някой е подозирал, че тази изложба ще постави още един рекорд в Арт салона – по най-дълготрайно пребиваване – почти четири месеца. Причината за този рекорд не е приятна – вирусът, пандемията, изолацията, които белязаха 2020 година и преобърнаха всички планове през остатъка на годината. 

Чак през месец юни Арт салонът си позволи да отвори вратите си за нова изложба – живописните абстрактни платна на младия автор Радостин Иванов, печелил  вече няколко награди в студентски художествени конкурси. Преди да бъде изкушен от рисуването, Радостин Иванов експериментира в музиката, фотографията и киното, а този опит прозира в живописните му платна.  Изложбата на Радостин Иванов бе всъщност последната, експонирана в Арт салона на Радио Благоевград през 2020 година, отново няма нужда да отбелязваме причината – протевоепидемичните мерки, които заключиха вратите към Арт салона. 

След отпускането на мерките, Радио Благоевград не закъсня да покани своите почитатели на премиера на поетичната книга на Валентин Дишев – "Янус". Премиерата бе организира на открито със спазване на всички противоепидемични мерки. За почитателите на поезията бе организирана още една премиера – на книгата "Човек с бинокъл" от Наталия Иванова, този път изцяло онлайн. Дълбоката, детайлна поезия на Наталия Иванова със сигурност щеше да срещне подобаващ резонанс в публиката, която обаче беше онлайн, но и Арт салонът на Радио Благоевград се адаптира към новите условия. 

Пожелаваме си през новата 2021 година да имаме възможност да реализираме плановете, които не успяхме през 2020 и отново да съберем привлечените от изкуството в Арт салона на Радио Благоевград!

       

Вижте още
От името на екипа на Радио Благоевград плакета и грамотата получи Силвия Домозетска (в средата)

Радио Благоевград е Медия на годината за 2020 г.

БНР – Радио Благоевград получи приза "Медия на годината, 2020" в конкурса на Община Благоевград  „Личност на годината“. Със званието „Личност на годината“ се награждават български граждани, доказали и затвърдили доброто си име в обществото, с гражданска позиция към проблемите на обществото, с реализирана инициатива или инвестиция, полезни за Община..

публикувано на 31.12.20 в 13:40

Радио Благоевград е партньор на конкурса „На Коледа с децата на Кресна“

Радио Благоевград партнира на Община Кресна в онлайн конкурса за детско творчество под мотото „На Коледа с децата на Кресна“. Десетки деца се включиха в предизвикателството и  ни накараха да се гордеем с всеки един от тях. Красивите детски рисунки и изпълнения ни върнаха Коледния дух в трудното време, в което живеем и ни пренесоха в един много..

публикувано на 31.12.20 в 13:20

Подбор за длъжността директор на Радио Благоевград

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за заемане на длъжността ДИРЕКТОР РЕГИОНАЛНО ПОДЕЛЕНИЕ НА РРС БЛАГОЕВГРАД Изисквания към кандидатите: •  образование – висше, образователно-квалификационна степен „магистър“, област на висше образование - хуманитарни, социални, стопански, правни или технически науки; •..

обновено на 29.12.20 в 20:54

Радио Благоевград апелира: Да помогнем на Галина!

Галина Валентинова Манчева-Таранчокова от Благоевград  се нуждае от помощ за набиране на средства за лечение в чужбина. Тя е на 32 години, страда от множествена склероза. За лечение и рехабилитация в Русия, и належащата процедура – трансплантация на стволови клетки, са й необходими 45 000 евро.  Сумата е непосилна за семейството на младата жена, а..

публикувано на 23.12.20 в 13:06

Иван Близнаков от Радио Благоевград получи приза "Журналист на годината, 2020" от Община Благоевград

Спортният журналист от Радио Благоевград Иван Близнаков получи приза "Журналист на годината, 2020" за това, че отразява професионално, безпристрастно и интересно всички спортни събития в община Благоевград.  От името на кмета на Община Благоевград Румен Томов, плакетът бе връчен от Благой Манов – младши експерт "Спорт" в Общината. "Комисията по избор..

публикувано на 21.12.20 в 15:45

Вижте кой спечели наградата от фейсбук играта ни – ваучер за книги

На 1 декември предложихме на нашите последователи във Фейсбук игра с награда – ваучер за книги, осигурен от БНР Радио Благоевград.  Интересът към играта изключителен и благодарим от сърце на всички, които се включиха!  Чрез жребий изтеглихме печелившия и това е Магдалена Кастревa . Честито! Тя е изпълнила всички условия в играта. Ще се свържем с..

публикувано на 11.12.20 в 11:27

"Е 79" събира в ефира Благоевград, София и Видин

Нов проект събира в общо ефирно пространство Радио Благоевград, Радио София и Радио Видин, сближавайки по необичаен начин жителите на трите града. Така както емблематичният международен път свързва трите области, така и трите радиостанции от семейството на БНР свързват ефира и аудиториите си. Предаването "Е 79" се излъчва в петък между 10:00 и 11:00..

публикувано на 01.12.20 в 12:51