Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Галерията в Кюстендил подготвя книга за къщата-музей на Майстора

Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци
Снимка: Кирил Фалин

Галерията в Кюстендил подготвя книга за къщата-музей на Владимир Димитров-Майстора в кюстендилското село Шишковци, съобщи директорът на галерията Валентин Господинов. 

"Книгата на практика е готова, остава само отпечатването й, а първото й представяне ще бъде в с. Шишковци, каза Господинов. 
   
Изданието е двуезично, на български и английски език. 
  
"Книгата е насочена не само към Майстора и пребиваването му в селото, нито само към къщата-музей, където е живял художника. В нея са включени допирните точки с географското разположение и характеристики на селото, исторически извадки, така, че де покаже онова, което Майстора действително е видял там", допълни Господинов. 
   
Изданието ще се предлага от галерията в Кюстендил и от къщата-музей в с. Шишковци.

Вижте още

Перничани посрещнаха с интерес ледената пързалка в града

Перничани посрещнаха с голям интерес новооткритата ледена пързалка в града. Съоръжението предлага нови възможности за осмисляне на свободното време в условия, когато спортуването на закрито е забранено и още в първите часове десетки жители на града се възползваха от тази възможност. Пързалката бе открита в късния следобед вчера. Тя се намира в центъра..

публикувано на 28.01.21 в 10:18

Общинският съвет в Кюстендил ще поведе първото си заседание за годината

Общинският съвет в Кюстендил ще поведе 17-то си заседание днес. В първата за годината сесия се предвижда се да бъде създадена временна комисия, която да проведе процедурата по избор на зам.-председател на местния парламент. В дневния ред на заседанието е включена докладна записка за удостояване със „Почетен гражданин на град Кюстендил” на доц. д-р..

публикувано на 28.01.21 в 09:46

Потребителите на социални услуги от село Долно Драглище очакват да бъдат ваксинирани

Все още не е започнала ваксинацияна в двете социални заведение в село Долно Драглище, община Разлог.  Подадена е информация за броя на хората и персонала желаещи да се ваксинират, каза Гергана Попниколова, управител на защитено жилище за деца с увреждане и на дома за възрастни хора „Свети Пантелеймон“.  В Защитеното жилище всички..

публикувано на 28.01.21 в 09:33

Отиде си Ставри Карамфилов

Големият театрален режисьор Ставри Карамфилов напусна този свят.  Поколения ще си спомнят силните постaновки, които той сътвори на сцената на Драматичния театър "Никола Вапцаров" – Благоевград, сред които "Едип", "Антигона", "Нирвана"...  Иновативен, с оригинални идеи, с многомащабно мислене, с многопластови решения в театралния изказ, Ставри Карамфилов..

публикувано на 28.01.21 в 09:29

90% от учителите в Разлог са готови да се тестват с антигенни тестове

10 потребители в Дом за стари хора "Св. Димитър" в Разлог са дали съгласие на този етап да бъдат ваксинирани, съобщи директорът на дома Катя Татарска. В момента в социалното заведение има 20 човека, като капацитетът не е запълнен, тъй като заради пандемията е ограничен приемът на нови потребители.  От Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни..

публикувано на 28.01.21 в 09:07

Няма затворени пътища в област Благоевград

Проходими при зимни условия са пътищата на територията на Благоевградска област. Няма затворени пътни участъци и ограничения.  Водачите на МПС да карат с повишено внимание по пътя Симитли – Разлог при село Градево. Там има  подкопаване на пътя. Преди дни о билните валежи активизираха и свлачище.  Участъкът е сигнализиран с пътни знаци...

публикувано на 28.01.21 в 07:13

Обсъждат програмата за развитие на туризма в Трън

От 14 часа ще се проведе редовно заседание на Общинския съвет в Трън.  Сред основните точки в дневния ред са одобрение на общата численост и структура на Общинската администрация, даване на съгласие общината да кандидатства пред Междуведомствена комисия по  бедствия и аварии за аварийно изграждане и възстановяване на обекти, вследствие..

публикувано на 28.01.21 в 06:52