Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ромската общност в Кюстендил се готви да посрещне ромската Нова година

Снимка: БГНЕС, архив

От днес ромската общност в Кюстендил се готви да посрещне ромската Нова година на 14 януари, съобщи Петър Игов, председател на читалище "Васил Левски" в ромския квартал и учител в местното училище. 
     
Това е най-значимия празник за ромите и се празнува от всички, независимо дали са християни, мюсюлмани или изповядват друга религия, каза Игов. Заради епидемиологичната обстановка през тази година няма да бъде спазен обичаят кукери да обикалят къщите за здраве и берекет.  Ще се спазят обаче традиционните ритуали за посрещането на Банго Васил. Сред тях са приготвянето на птиче месо, което трябва да "преспи" в къщата, преди да се сготви, месенето на питка с късмети и приготвянето на сърми, оставянето на трапезата през цялата нощ. 
   
След настъпването на Новата година се иска се прошка от най-възрастния в къщата, а щастието и сполуката зависят от този, който прекрачи пръв прага на дома в първия ден от Новата година, разказа Игов.
  
"Освен за здраве, ще се помоля и за това да бъдат запазени ромските традиции, защото те от година на година умират, със заминаването на много хора в чужбина", разказа Игов.

Вижте още

Водачи с отнети шофьорски книжки в Кюстендилска област

В рамките на операцията, проведена за времето от 22 до 27 януари, пътни полицаи са проверили по пътищата на Кюстендилска област 1021 МПС и 1183 лица.  „13 водачи са с отнети СУМПС и прекратена регистрация на автомобилите за управление след употреба на алкохол, 4-а са установените неправоспособни водачи. По случаите са образувани досъдебни..

публикувано на 28.01.21 в 11:42

22-ма с COVID-19 в област Кюстендил

По два са новите случаи в общините Дупница и Бобов дол, а 18 са новозаразените лица в община Кюстендил, съобщават от Областния кризисен щаб. Към този час 31 пациенти са настанени за лечение в COVID отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил. Един от пациентите е интубиран, останалите са предимно на кислородна терапия и в..

публикувано на 28.01.21 в 11:15

Управители на пет общински фирми избират в Перник

Сесия на Общинския съвет се провежда в Перник. На заседанието ще бъдат избрани управители на пет от общинските фирми и ще се вземат решения за създаването на ниви социални услуги.  Сред докладните, които ще се обсъждат в зала е и писмо на група интелектуалци с искане за реновиране на Мемориала на миньорския труд в Перник . Сред инициаторите са и двама..

публикувано на 28.01.21 в 10:35

Перничани посрещнаха с интерес ледената пързалка в града

Перничани посрещнаха с голям интерес новооткритата ледена пързалка в града. Съоръжението предлага нови възможности за осмисляне на свободното време в условия, когато спортуването на закрито е забранено и още в първите часове десетки жители на града се възползваха от тази възможност. Пързалката бе открита в късния следобед вчера. Тя се намира в центъра..

публикувано на 28.01.21 в 10:18

Общинският съвет в Кюстендил ще поведе първото си заседание за годината

Общинският съвет в Кюстендил ще поведе 17-то си заседание днес. В първата за годината сесия се предвижда се да бъде създадена временна комисия, която да проведе процедурата по избор на зам.-председател на местния парламент. В дневния ред на заседанието е включена докладна записка за удостояване със „Почетен гражданин на град Кюстендил” на доц. д-р..

публикувано на 28.01.21 в 09:46

Потребителите на социални услуги от село Долно Драглище очакват да бъдат ваксинирани

Все още не е започнала ваксинацияна в двете социални заведение в село Долно Драглище, община Разлог.  Подадена е информация за броя на хората и персонала, желаещи да се ваксинират, каза Гергана Попниколова, управител на защитено жилище за деца с увреждания и на дома за възрастни хора „Свети Пантелеймон“.  В Защитеното жилище всички..

публикувано на 28.01.21 в 09:33

Отиде си Ставри Карамфилов

Големият театрален режисьор Ставри Карамфилов напусна този свят.  Поколения ще си спомнят силните постaновки, които той сътвори на сцената на Драматичния театър "Никола Вапцаров" – Благоевград, сред които "Едип", "Антигона", "Нирвана"...  Иновативен, с оригинални идеи, с многомащабно мислене, с многопластови решения в театралния изказ, Ставри Карамфилов..

публикувано на 28.01.21 в 09:29