Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна възстановяването на моста между Хаджидимово и село Блатска

Постепенно се нормализира обстановката в село Блатска

„Най-големият ни проблем е мостът, защото нямаме връзка с общинския център. В момента се работи усилено и до събота на обяд, връзката ще бъде възстановена. Копаят багери, чистят дерето, да се оттече по-бързо водата, работи се сериозно“ – съобщи за Радио Благоевград Тугай Неби, кмет на село Блатска.

По думите му, в селото няма наводнени къщи, но има доста, залети от водите на реката, земеделски площи.

„Наводнен ни е стадионът. Готвехме се да възстановим спорта в селото, доста пари хвърлихме за терена и съблекалните, всичко отиде, но ще го възстановим. Само това са щетите и наводнените ниви. Земеделските площи много пострадаха, това са скъсани диги и от Блатска до горе, до Дъбница, Хвостяне, доста ниви се наводниха. Наводнени къщи нямаме“ – допълни кметът.

Според него, причина за бедствието са както природата, така и неподдържаните диги по река Места.

„Те, от 30 години насам, не са поддържани. Има на места, където отслабват дигите, това трябва да се поддържа, но не се поддържа и избива на места. То, затова реката се казва Места, защото си мени мястото. На времето, хората между Блатска и Хаджидимово са правили изкуствени диги, за да връщат водата да върви от Хаджидимово към  другите населени места. Правили са бентове, за да връщат водата насам, и така са воювали доста време. И сега, водата, когато приижда Места, си търси старото корито. Водата си търси стария път“ – така обясни част от проблема Тугай Неби.

Пътят между Хаджидимово и село Места е проходим, но само в едното платно. Има въведени ограничения за шофьорите, с които пътуващите в тази посока, трябва да се съобразяват.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Тугай Неби:Вижте още

Изкуство по време на пандемия и новата самостоятелна изложба на Венци Терзийски

28 платна на ексцентричния художник Венци Терзийски посрещат посетителите на Градската художествена галерия в Благоевград, в началото на 2021 година. „Това е първата за годината изложба и много се надявам Венци да ни е на късмет. Да е светло, да е ярко, да е жизнено, като работите, които са превзели цялото пространство на двете зали в..

публикувано на 15.01.21 в 20:01

Над 8 милиона и половина за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа за област Благоевград

Над 8 милиона и половина са предвидени за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа за сезон 2020/2021 на територията на област Благоевград. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в парламентарен отговор на въпрос относно готовността на държавата за снегопочистване на пътната инфраструктура в областта...

публикувано на 15.01.21 в 18:43

Бенгюзов за трети път се върна в „Пирин“

ФК „Пирин“ (Благоевград) привлече полузащитника Венцислав Бенгюзов с договор за година и половина. За последно Бенгюзов игра в отбора на "Славия". Преди това халфът изкара два периода с екипа на „орлетата“ – през сезон 2011-2012 и сезон 2015-16 г.  29-годишният футболист е роден в град Сандански, а в кариерата си е играл още за отборите на..

публикувано на 15.01.21 в 18:22

Дървена кутия с надпис "Храна от хора за хора” е монтирана в Перник

В нея всеки може да остави хранителни продукти или пък да си вземе от тях.  Кутията е поставена на дърво в градинката под централната жп гара в града, а за да няма злоупотреби с храната е  под постоянно видеонаблюдение.  Събраните продукти се прибират всяка вечер в 22.00 ч. и на следващия ден се връщат отново в кутията. Идеята за импровизираната..

публикувано на 15.01.21 в 18:17

Комисия ще оценява щетите от проливния дъжд в Община Гоце Делчев

Нормализира се положението в община Гоце Делчев след проливните дъждове в края на миналата и началото на тази седмица. За да бъде направена пълна оценка на нанесените щети по речните корита, е сформирана комисия, която ще направи оглед в града и населените места в общината. Кметът Владимир Москов издаде разпореждане, с което приканва..

публикувано на 15.01.21 в 17:32

Съдът в Сандански наложи ограничителна заповед на бащата на двете убити деца

На свое заседание днес Районният съд в Сандански разгледа делото за домашно насилие, заведено от майката на двете убити деца в Сандански Кристина Дунчева срещу нейния съпруг Георги Трайков. Това съобщи за Радио Благоевград изпълняващият длъжността председател на Районния съд Росица Калугерова. Съдът е постановил да се издаде в полза на..

публикувано на 15.01.21 в 17:28

Кметът на Благоевград предлага меморандум за сътрудничество между общината и висшите училища

Предложение за меморандум за сътрудничество между Община Благоевград и висшите училища на територията на Община Благоевград отправи към ректорите кметът Румен Томов. На среща с ръководствата на четирите висши заведения са коментирани възможностите за подобряване на взаимодействието между ръководството на града и университетите в посока на..

публикувано на 15.01.21 в 17:19