Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиерът и образователният министър посетиха училището в Разлог

Премиерът Бойко Борисов, министърът на образованието Красимир Вълчев и евродепутатът Андрей Новаков посетиха Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог. Посрещнати бяха от директора на училището Татяна Динчева и кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев. 

Борисов и министърът на образованието се запознаха с възможностите за обучение на учениците в различни сектори за селско стопанство, техника и др. Кметът инж. Красимир Герчев представи изпълнените  изцяло обновени сграда на училището и общежитието, модерни зали за обучение и квалификация, специализиран авто парк за учебни цели.

През изминалите години бе реализиран проект с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие на обща стойност 1 259 148,45 лева.

Премиерът Борисов даде отлична оценка на работата на общината през последните години за подобряване на училищната инфраструктура - саниране и ремонт на училища и детски градини, газификация и др. Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев коментира, че предстои да се свърши много работа и бъдат инвестирани и средства и в училищата и градините по селата на община Разлог, където също живеят много млади хора и се обучават деца от различна възраст.
Пред премиера инж. Герчев постави въпроса за отпускане финансова помощ от държавата за изграждане на салон в училището в село Баня, което е сред тези, с  много голям брой ученици, както и закупуване на нов рентгенов апарат за Отделението по образна диагностика в МБАЛ Разлог.

Заради пандемията от Ковид 19 през последните месеци интензитета на работа на апаратурата е завишен в пъти, което е довело и до по-бърза амортизация, а в болницата в Разлог се преглеждат и диагностицират десетки пациенти от 4 общини. Това обуславя необходимостта от нова апаратура, която да осигурява максимално качествена медицинска диагностика и информация за пациентите.

Кметът на Разлогинж. Красимир Герчев представи пред премиера Борисов и министъра на образованието и въпроса с намиране на средства за реализация на дейности, които са неотложни и важни за училища и детски градини в две от селата в община Разлог. Средства са необходими за външен ремонт на детската градина в Елешница, саниране на училище "Братя Миладинови" в село Елешница - община Разлог, както и ремонт на покрива и саниране на училището  в село Горно Драглище. По този повод бе обсъдена вариант община Разлог да кандидатства с подготвени проектни предложения за средства от МОН за неотложни дейности в образователната инфраструктура. Община Разлог има отлично доказан и приложен опит в подготовка на подобни проекти, както и тяхната реализация и в най-скоро време ще бъде подготвена документацията и изпратена за разглеждане, информира още кметът на Разлог.

Премиерът Борисов каза, че ако ситуацията с намаляване нивото на заболяемост от Ковид 19 в страната продължава така ще се проведат обсъждания от 31.01. и останалите ученици да възстановят присъствени занятия.

Евродепутатът Андрей Новаков подчерта, че в момента в страната са сред най-либералните мерки, в стравнение с други европейски страни, където има вечерен час  и строго ограничение на придвижване, но е много важно коментира още той, че в България хората имат възможност да изпълняват обществени и социални дейности, и същевременно държавата чрез различни инструменти да подпомага бизнеса и семействата.


Вижте още

Изборът на "Девойка Кюстендилска пролет 2021" ще бъде без публика

Изборът на "Девойка Кюстендилска пролет" тази година ще бъде без публика. Това съобщи на брифинг кметът на Кюстендил Петър Паунов. В избора пък ще участват девойките, кандидатки за приза от миналата година. Конкурс тогава не се състоя заради извънредното положение.     Изборът на девойка – символ на града ще стане на закрито, в студио, и ще бъде..

публикувано на 08.03.21 в 12:21

Мобилна станция измерва качеството на въздуха в пернишкия квартал „Църква”

Мобилна автоматична станция измерва качеството на атмосферния въздух в пернишкия квартал „Църква”. Населеното място е в непосредствена близост с индустриалната зона на Перник и местните жители се оплакват, че често вечер в квартала се носи миризма на изгорял бакелит. Първият период от 15 денонощни измервания е стартирал на 1 март. Станцията е..

публикувано на 08.03.21 в 11:37

8 март – Международен ден на жената

Международ ният ден на жената  се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Първият ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Започнал само като политическо събитие за..

обновено на 08.03.21 в 10:56

От днес отпадат маските на открито в Кюстендил

От днес отпада задължението за носене на маски на открити обществени места в Кюстендил, потвърди за Радио Благоевград областният управител Виктор Янев: „Засега не се предвижда прекратяване на плановите операции и приема в трите болнични заведения в област Кюстендил. Дадохме право на всеки от директорите на лечебните заведения да следят..

публикувано на 08.03.21 в 10:54

Очаква се днес да приключи ваксинацията на членовете на СИК в област Перник

Очаква се днес да бъде приключена ваксинацията и на последните 53-ма членове на СИК в област Перник, които са изявили желание да се имунизират. До края на миналата седмица първа доза от ваксината е поставена на 315 жители на региона, ангажирани с изборите, съобщи директорът на РЗИ д-р Александър Златанов. В списъка влизат членове на РИК, секционните..

публикувано на 08.03.21 в 10:51

132-ма кандидати ще се борят за четири места в парламента от област Кюстендил

Приблизително 131 хиляди е броят на избирателите в 10-ти Многомандатен избирателен район– Кюстендил за изборите на 4 април.  От тях 67 хиляди са в община Кюстендил. 132-ма кандидати ще се борят за четири места в парламента, съобщи за Радио Благоевград председателят на РИК – Кюстендил Венцеслав Механджийски: „В РИК са регистрирани 31 партии и..

публикувано на 08.03.21 в 09:41

„Марек Юнион-Ивкони“ победи и ЦСКА

Волейболистите на „Марек Юнион-Ивкони“ записаха седма победа в Първата осмица на Суперлигата. Воденият от Виктор Карагьозов тим се наложи над ЦСКА с 3:1 гейма (25:13, 19:25, 25:22, 25:17) в отложен мач от 7-я кръг. Дупничани са четвърти в таблицата с 22 точки (7 победи, 5 загуби), ЦСКА е седми с 6 точки (2 успеха, 10 поражения). Домакините..

публикувано на 08.03.21 в 09:00