Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любен Милев: Проблемът с безстопанствените кучета трябва да се реши на национално ниво

Агресивни бездомни кучета нападат жители на Благоевград по централните улици. Има сигнали за агресивни прояви на кучета и от жители от кварталите.

Преди дни в центъра на Благоевград бяха нахапани няколко души. „В Община Благоевград получихме сигнали за нападнати хора“, потвърди за Радио Благоевград зам.-кметът по сигурността Любен Милев.

„Предвид пандемията от коронавирус и това, че заведенията не работят, се предполага, че кучетата са много гладни, защото имаме случаи, когато кучета, които са чипирани, отново се пускат на терен, и такива кучета са озлобени и хапят хората“. Той каза, че има и случаи с кучета, ухапали хора, които са вкарани в приюта, но общината среща съпротива от неправителствени организации, които искат тези кучета да бъдат оставени на свобода.

Любен Милев заяви, че ситуацията няма да става по-хубава, защото политиката за безстопанствените кучета трябва да бъде на национално ниво. „Политиката не може да се реши с една община или с две общини. Ние правим всичко възможно. Огледайте се около нас дали има приют като нашия в друга община или област, дали се полагат такива грижи, дали се харчат толкова много пари на данъкоплатците, но те нямат кучета, тоест, тези кучета, които са от съседните общини, идват при нас. Свидетели могат да кажат как виждат, че кучета с микробуси се стоварват на определени места в областния център“.

Зам.-кметът по сигурността в Община Благоевград обяви, че ще са необходими около 1 милион и половина лева, за да бъде изграден нов приют за безстопанствени кучета за нуждите на Благоевград и съседните общини и че тези пари трябва да дойдат от общината. „Търсим възможности за финансиране и по различни проекти и от неправителствени организации, но удряме на камък“, уточни той.

„Фирмата, която Община Благоевград е наела, за да се грижи за кучетата, на този етап си върши работата перфектно, но фирмата няма тези условия, тя не разполага с база. Тя разполага с нашата база, тази база е с ограничен капацитет. Съгласно закона, едно куче като се вземе, обезпаразити се, кастрира се и т.н., се връща на местообитанието, а местообитанието е улицата“.

Любен Милев подчерта, че лично той не би допуснал да бъде ухапан от куче и че си има начини, по които да защити себе си, както и че никой не може да упрекне гражданин, че е бил агресивен и се е отбранявал от такова куче.


Вижте още

Генералният директор на БНР пита премиера защо бюджетът на БНР е намален, а на БНТ и БТА – увеличен

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати  писмо до министър-председателя  по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията.  Балтаков пита защо бюджетът на общественото радио е намален, докато в същото време е одобрен трансфер към Българската национална телевизия..

публикувано на 14.04.21 в 17:55

Кампания в защита на животните в Банско

Кампания  в защита на животните, подкрепена от Община Банско, започва от началото на тази седмица . На много обществени сгради, както и на места с висок интензитет на посещения от граждани и гости са разлепени специални съобщения с апел да не се нараняват бездомни кучета и котки, както и информация за законовата уредба за посегателства над животни...

публикувано на 14.04.21 в 17:05

44 с COVID-19 в област Кюстендил

Общо 44 са новодиагностицираните лица с Ковид-19 в Кюстендилска област за изминалото денонощие.  Новозаразени с инфекцията лица има в общините: Кюстендил - 15, Дупница - 21, Бобов дол - 4, в Сапарева баня и Кочериново по 2 нови случая,  съобщават от Областния кризисен щаб.          В Ковид отделението на болницата в град Кюстендил са хоспитализирани..

публикувано на 14.04.21 в 15:54
Румен Томов

По неофициална информация ВАС отстранява Румен Томов от кметския пост

По неофициална информация Върховният адиминистративен съд е взел решение за отстраняването на кмета на община Благоевград - Румен Томов от поста, който заема.  Според запознати, по процедура след обявяване на решението, ВАС изпраща писмо с решението до Административния съд в Благоевград. От своя страна съдът сезира ОИК, която прекратява правомощията на..

публикувано на 14.04.21 в 15:41

ЮЗДП се включва в образователната кампания "Гората и климатичните промени"

На територията на Югозападното държавно предприятие и с участието на експерти по горска педагогика стартира първата по рода си образователна кампания „Гората и климатичните промени“ , предназначена за ученици от първи до четвърти клас. Кампанията е съвместна инициатива на Сдружение „Горичка“ на известната ни тенисистка Магдалена Малеева и Съюза..

публикувано на 14.04.21 в 14:43

10 дни след вота агитацията в Дупница продължава

Все още не са премахнати предизборните плакати, поставени на общински обекти. Местата бяха определени със заповед на кмета.  Срокът за почистване на агитационните материали изтече преди седмица. Въпреки това нито една партия не е санкционирана. Засега щабовете са предупредени по телефона, обясниха от общината.  Глобата, съгласно Общинската..

публикувано на 14.04.21 в 14:41

Публиката се качва на сцената на дупнишкия театър

Дупнишката театрална публика ще се качи на сцената, за да гледа новата постановка на местния театър.  Решението е на екипа, подготвил пиесата “Верига от думи” на каталунския автор Жорди Галсеран. Жанрът ѝ е определян като психотрилър.  Заради противоепидемичните мерки е обособено е ново театрално пространство с 33 стола. Те са поставени директно на..

публикувано на 14.04.21 в 14:40