Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Геолози алармират: Животозастрашаващ пътен участък край Благоевград

Срутищно-свлачищни процеси застрашават безопасността на участък от пътя към местността Бачиново край Благоевград. Оценката бе направена от експерта по инженерна геология и геотехника, доц. Кирил Ангелов.

Припомняме, че преди  няколко дни, след подаден сигнал и направена проверка от общински специалисти, стана ясно че проблемът е изключително сериозен.

Спешен сигнал до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, е изпратило ръководството на община Благоевград с искане за финансиране на неотложните укрепителни дейности. Процесите, които протичат в момента в земния масив над застрашеното трасе, могат да доведат до сериозни свлачищни процеси, коментира експертът направил проучването, доц. Кирил Ангелов. Според него целият скат е компрометиран от подпочвените води и напоителното съоръжение, което минава през участъка.

На този етап районът ще бъде контролиран с допълнителни пътни знаци и сигнални ленти, каза кметът Румен Томов. Според него едва ли скоро от междуведомствената комисия ще могат да отговорят с финансиране на ремонта на тежкия участък. В следващите дни предстои изготвянето на план-сметката, която да покаже каква сума ще бъде необходима за изграждането на подпорна стена. Според експерти ще става дума за няколко милиона лева, които ще затруднят държавния орган

Трасето обаче трябва спешно да бъде укрепено, и то в близките месец – два. Затова и ще се прави ежедневно обследване на трасето.

Общинските власти призовават да се пътува с изключително внимание и завишен самоконтрол в района на застрашения участък.

При ново активизиране на свлачищни процеси ще се има готовност за изграждане на временна пътна отсечка, преминаваща в посока от баражите към тенис-кортовете.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Бойка Браткова:

Галерия

Вижте още

В Перник стартира Международен турнир по ускорен шах

Днес бе даден старт на първото издание на Международния турнир по ускорен шах, чийто домакин е Перник. Събитието се провежда със съдействието на Община Перник. Турнирът продължава и утре, а участие в него ще вземат 120 шахматисти, сред които четирима гросмайстори и трима международни майстори. Те са представители на 6 федерации. Най-малкият..

публикувано на 06.03.21 в 19:11

Разследват сигнал за насилие върху дете в село Дрен

Разследват сигнал за насилие над дете, настанено в Центъра от семеен тип в радомирското село Дрен. По неофициална информация пострадалото момиче е станало жертва на детски тормоз. За случая са сигнализирани институциите, откъдето на този етап отказват подробности с мотива, че се водело досъдебно производство. Според публикация в социалната мрежа..

публикувано на 06.03.21 в 18:44

От понеделник в болниците в Благоевград спира плановия прием и операциите

260 пациенти с коронавирус от област Благоевград са на болнично лечение. Леглата в някои от болниците вече са запълнени. За сериозни проблеми с ваксинацията съобщават от Регионалната здравна инспекция.  Три от шестте болници в Благоевградска област - Сандански, Гоце Делчев и Разлог, са запълнили капацитета си от ковид-легла. Места няма и в..

публикувано на 06.03.21 в 10:44
Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.

96% от новозаболелите от COVID-19 в Ксютендил са с т.нар. "английски щам"

Общо 4268 души от област Кюстендил са ваксинирани срещу коронавирусна инфекция за времето от 28 декември до 5 март, по данни на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. На 617 души е поставена и втора доза ваксина.  От ангажираните с изборния процес са ваксинирани 480 души, предстои да бъдат поставени ваксини на още 108 от тях, уточняват..

публикувано на 06.03.21 в 10:08

Земетресение от 2.5 в района на село Осеново

Слабо земетресение е регистрирано тази сутрин край село Осеново, Благоевградско, съобщи дежурният в Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките. „Няма данни, че е усетено. Няма място за притеснение. Няма последвали афтършоци. Трусът е станал около 06.10 часа с магнитуд 2.5 степен по Рихтер. Няма..

публикувано на 06.03.21 в 09:13
Снимката е илюстративна

В Кюстендил спират плановите операции при над 80% заетост на леглата в ковид отделенията на болниците

При ръст на заетите легла в Ковид отделенията в трите болници в област Кюстендил над 80% ще се предприемат стъпки за спиране на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения. Това решение е взето по време на онлайн заседание на Областния кризисен щаб в Кюстендил, съобщи областният управител Виктор Янев. Освен това се предлага..

публикувано на 06.03.21 в 08:27

Днес е Месопустна Задушница

Днес е голямата Задушница преди Великденския пост, който през тази година започва на 15 март. В съботния ден срещу Неделя месопустна всички българи извършват помен в памет на мъртвите - на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името Задушница показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите. За помена се приготвя варено,..

публикувано на 06.03.21 в 07:29