Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще повишават дебита на водата в минералната баня в Добринище

Снимка: архив / Снимка: БГНЕС

Община Банско търси начини за трайно повишаване на дебита на водата в минералната баня в град Добринище. Ето защо предстои да бъде изготвен проект за реконструкция на довеждащия водопровод от Сондаж №2 до входа на къпалнята. Сега експертите констатират слабо налягане, което може да е причина за незаконно ползващи минералната вода потребители, както и загуби от остарялата водопроводна мрежа. 

Сред планираните дейности за контрол и управление на ползването на минералната вода е и монтиране на специална електронна система, която ще позволява на посетителите да ползват банята само с помощта на електронна карта с чип, и така ще има и стриктна отчетност на ползвателите. Ще се отчита реалният брой на посетителите и постъпващите средства.

Продължава работата на специализирана комисия от експерти и общински съветници, която има за цел да установи и подготви доклад за евентуални незаконни включвания, и компрометиране поради износване и експлоатация на водопреносната мрежа.

След като предишният управител на дружество "Бани и перални ЕООД" в община Разлог – Иван Добрев подаде оставка през септември миналата година, е обявена процедура и стартира конкурс за избор на нов управител на дружеството. 

Кандидатите трябва да представят бизнес програма на търговското дружество за целия срок на договора за управление, съответно за контрол, изготвена в съответствие с бизнес задачата и стратегията за развитие на дружеството. 

Сред критериите за подбор, освен изискванията за образование и трудов стаж, е и степен на реална приложимост на програмата; съответствие с целите на дружеството и нормативната уредба.

На този етап предприятието стопанисва минералната баня в село Баня (Община Разлог) срещу символичен наем, в активите на предприятието е и обществената пералня, но поради недоброто състояние не работи. Идеята на собственика, закупил банята, е да се бъде обособен модерен и функционален балнеосанаториум, като единия от двата басейна да продължи да се ползва като обществена баня, за да се запази социалната функция. 

Срокът за подаване на документи за управител на дружество "Бани и перални ЕООД" е до края на месеца.


Вижте още

Започна Международният турнир по спортна стрелба "Сандански - Европейски град на спорта 2021"

Турнирът бе открит от кмета на общината - Атанас Стоянов, който поздрави и пожела успех на стрелците от България и Северна Македония.   Международният турнир по спортна стрелба се организира от Стрелкови клуб "Санел" и община Сандански.

публикувано на 08.05.21 в 16:34

Американският университет в България ще връчи дипломите на студентите от два випуска

На 9 май Американският университет в България (АУБ) ще връчи дипломите на студентите от випуск 2021 и ще отпразнува завършването на випуск 2020, което миналата година беше отбелязано само онлайн. Двете церемонии ще се състоят от 10:30 и от 16:15 ч. в университетския комплекс „Скаптопара” на АУБ. Събитието ще протече при стриктно спазване на..

публикувано на 08.05.21 в 16:14

Доброволци почистват стадиона в Перник

Днес е последният ден, в който всички, които обичат спорта, могат да се включат в почистването на стадион "Металург". Призив за това отправи Десислава Стоянова, кмет на най-голямото пернишко кметство – "Изток", което организира инициативата съвместно с  футболен клуб "Металург". Освен че ще бъде почистен стадионът, ще бъде боядисана и..

публикувано на 08.05.21 в 10:36

Пътна полиция с акция за мотористите

До края на седмицата Пътна полиция провежда акция, насочена към мотористите. Сред най-честите нарушения са движение без каска, както и липса на правоспособности и на регистрация на мотоциклетите. А заради очаквания интензивен трафик в края на почивните дни за Великден и Гергьовден, от агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите да планират..

публикувано на 08.05.21 в 10:14

Международният турнир по артистично плуване продължава в Благоевград

В Благоевград продължава Международният турнир по артистично плуване. Домакини са Плувен клуб „Пирин“ и община Благоевград. Участват 150 състезателки по артистично плуване от Малта, Чехия, Гърция и България. Престижното състезание, което се провежда на плувния басейн в спортния комплекс в квартал “Еленово”, е квалификация за „Комън къп“. Главен съдия..

публикувано на 08.05.21 в 08:40

52 са случаите с коронавирус в Благоевградска област

1 123 са установените нови случаи на коронавирус у нас при направени почти 15 хиляди теста. Положителни са под 8 процента от направените проби, показват данните в Единния информационен портал към полунощ. В Благоевград случаите са 52, в Кюстендил – 26, в Перник са 8. Над 38 хиляди  са поставените ваксини само за ден, показват още данните...

публикувано на 08.05.21 в 07:41

Облачно, на места с валежи

Днес ще духа умерен и силен северозападен вятър, и с него в страната ще нахлува хладен въздух. Ще има по-значителни временни увеличения на облачността и на отделни места в източните райони и Родопската област ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. Максималните температури ще бъдат предимно между 18° и 23°.

публикувано на 08.05.21 в 07:39