Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на зимуващите водолюбиви птици в района на Гоце Делчев

Спад на популациите на зимуващите водолюбиви птици по поречието на река Места отчитат при 20-то среднозимно преброяване.Регистрирани са 326 птици от 26 вида, съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов – координатор на Българското дружество за защита на птиците Гоце Делчев.

“По-добро е положението на язовир „Доспат“, където отчетохме над 1000 птици. По отношение на видовия състав положението отново беше притеснително. Не успяхме да наблюдаваме типични зимуващи обитатели, които трябва да бъдат на нашата ширина по това време. Част от проблемите са извличане на инертни материали от кариери, които подкопават речното корито, реката прелива и се получават наводнения“, уточни Димитър Попов.

Забелязва се намаляване на броя зимуващи птици в района на Гоце Делчев, както и намаляване на видовия състав. Най-слабо преброяване е отчетено през 2018 година. В последните 10 години се отчита значителен спад на зимуващите водолюбиви птици, отчитат през тазгодишното преброяване от Българското дружество за защита на птиците за района на Гоце Делчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Партиите в Дупница си разпределиха местата в СИК

Политическите партии в община Дупница постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии за парламентарните избори на 27 октомври. На проведените консултации присъстваха представители на партиите в 50-то Народно събрание. Те постигнаха съгласие за членовете на СИК, съгласно схемата, изготвена от общинска администрация. 49 избирателни..

публикувано на 18.09.24 в 10:00

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година. Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в края на юли..

публикувано на 18.09.24 в 09:33

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове. Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева увери, че..

публикувано на 18.09.24 в 09:24

Депутатите обсъждат Закона за насърчаване на инвестициите

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на измененията е Министерският съвет. В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния..

публикувано на 18.09.24 в 09:22

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 09:16

Облачно време

Днес облачността ще бъде разкъсана, значителна над Югозападна България, а след обяд и над по-голямата част от страната. Валежи от дъжд ще има в следобедните и вечерните часове в Югозападна България и Предбалкана. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°.

публикувано на 18.09.24 в 07:09

Изграждат нови площадки в Разлог

Днес, на големия християнски празник, в който почитаме светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София, се даде началото на изграждането на две нови спортни площадки, които ще бъдат разположени в двора на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, град Разлог. Церемонията бе открита от директора на учебното заведение - г-жа Росица Тумбева и от..

публикувано на 17.09.24 в 15:36