Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90% от учителите в Разлог са готови да се тестват с антигенни тестове

10 потребители в Дом за стари хора "Св. Димитър" в Разлог са дали съгласие на този етап да бъдат ваксинирани, съобщи директорът на дома Катя Татарска. В момента в социалното заведение има 20 човека, като капацитетът не е запълнен, тъй като заради пандемията е ограничен приемът на нови потребители. 

От Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция има подадено съгласие от страна на близки за 6 човека, като там в момента пребивават 10 потребители.

От персонала засега 4-ма са дали съгласие за ваксиниране. Катя Татарска съобщи, че това може и да не бъде окончателна бройка предвид това, че може да има хора, които да се откажат, да дадат допълнително съгласие и др. Все още предстои да бъде получена конкретна информация от здравните органи за това, кога ще бъде проведена ваксинационната кампания в дома за стари хора в Разлог. 
Сред учителите - около 90% от учителите са заявили готовност да се тестват  с антигенни тестове преди предстоящото връщането на част от учениците в клас.  Общо 266 са заявените от община Разлог антигенни теста за нуждите на училищата.
В две от учебните заведения желание да бъдат изследвани са заявили 100% от  педагогически и непедагогически персонал. Това са НУ „Яне Сандански“ и РПГ „Никола Стойчев“. 

В Професионалната гимназия по туризъм "Никола Стойчев"  целият колектив е заявил желание да се тества.
90 % от работещите в  НУ "Св. св. Кирил и Методий" в Разлог са декларирали желание и са направили тест, 75% в Разложката гимназия "Братя Каназиреви. От взетите проби една е положителна, на учител от едно от началните училища, като междувременно преподавателят е заявил желание и за провеждане на  PCR тест, за да бъде евентуално потвърдена пробата.
До края на седмицата директорите на училища в Разлог ще записват желаещите да им бъде поставена ваксина. 

В община Банско заявилите желание да се тестват са близо 50%. От общо 155 души педагогически персонал са тествани 69 души и от непедагогическия от общо 47 тестваните са 23-ма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обновяват ул. „Иларион Макариополски“ в Благоевград

Община Благоевград стартира дейности по цялостно обновяване на ул. „Иларион Макариополски“ в областния център. Ремонтът предвижда смяна на старите и амортизирани водопроводни и канализационни тръби с нови, отговарящи на съвременните изисквания, което ще гарантира дългогодишна експлоатация и ще намали риска от аварии в ЦГЧ. След завършването..

публикувано на 17.07.24 в 12:15

Нарушено водоподаване в кв. „Ораново” в Симитли

Поради реконструкция на уличен водопровод в гр. Симитли, кв. „Ораново”, ул. „Васил Априлов”, водоподаването ще бъде нарушено. Това се отнася за периода  от 22.07.2024 г. (понеделник) до 29.07.2024г. (понеделник) в часовете от 08:00 часа до 18:00 часа. Засегнати ще бъдат участъците: улица „Славянска”, улица „Септемврийска”, улица „Димитър Благоев” и..

публикувано на 17.07.24 в 11:53

НСИ: Нараства броят на фирмите в несъстоятелност

През второто тримесечие на 2024 г. новорегистрираните правни единици в България са 11328, а обявените в несъстоятелност - 1005, показват данни на Националния статистически институт. В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. общият брой на новорегистрираните нараства с 2,7%, а този на банкрутиралите - с 2,1 на сто. Спрямо първото тримесечие на тази..

публикувано на 17.07.24 в 11:41

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 11:34

Ахмед Вранчев: Още депутати ще напуснат групата на ДПС

"Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме техните проблеми. Не се чувствам предател. Не мисля, че съм предал Делян Пеевски. Просто съм се присъединил към призива на почетния председател Ахмед Доган. Политиката е колективна игра." Това каза в интервю за БНР Ахмед Вранчев, който напусна..

публикувано на 17.07.24 в 10:28

Югозападният университет обяви второто класиране

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви второто класиране на приетите студенти за учебната 2024/2025 г. Всички приети на второ класиране студенти следва да се запишат в срок от 18 до 23 юли 2024 г., като представят лична карта, диплома за завършено средно образование (оригинал и копие) и квитанция за платена семестриална такса. Документи..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

Депутатите изслушват премиера и 2-ма министри за ситуацията с пожарите

В дневния ред на парламента влиза темата за пожарите и действията на държавата за отстраняване на последиците и подпомагане на пострадалите. На въпроси на депутати ще отговарят служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на земеделието Калин Стоянов и Георги Тахов. Депутатите ще изберат и състав и ръководства на постоянните..

публикувано на 17.07.24 в 09:32