Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

90% от учителите в Разлог са готови да се тестват с антигенни тестове

10 потребители в Дом за стари хора "Св. Димитър" в Разлог са дали съгласие на този етап да бъдат ваксинирани, съобщи директорът на дома Катя Татарска. В момента в социалното заведение има 20 човека, като капацитетът не е запълнен, тъй като заради пандемията е ограничен приемът на нови потребители. 

От Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция има подадено съгласие от страна на близки за 6 човека, като там в момента пребивават 10 потребители.

От персонала засега 4-ма са дали съгласие за ваксиниране. Катя Татарска съобщи, че това може и да не бъде окончателна бройка предвид това, че може да има хора, които да се откажат, да дадат допълнително съгласие и др. Все още предстои да бъде получена конкретна информация от здравните органи за това, кога ще бъде проведена ваксинационната кампания в дома за стари хора в Разлог. 
Сред учителите - около 90% от учителите са заявили готовност да се тестват  с антигенни тестове преди предстоящото връщането на част от учениците в клас.  Общо 266 са заявените от община Разлог антигенни теста за нуждите на училищата.
В две от учебните заведения желание да бъдат изследвани са заявили 100% от  педагогически и непедагогически персонал. Това са НУ „Яне Сандански“ и РПГ „Никола Стойчев“. 

В Професионалната гимназия по туризъм "Никола Стойчев"  целият колектив е заявил желание да се тества.
90 % от работещите в  НУ "Св. св. Кирил и Методий" в Разлог са декларирали желание и са направили тест, 75% в Разложката гимназия "Братя Каназиреви. От взетите проби една е положителна, на учител от едно от началните училища, като междувременно преподавателят е заявил желание и за провеждане на  PCR тест, за да бъде евентуално потвърдена пробата.
До края на седмицата директорите на училища в Разлог ще записват желаещите да им бъде поставена ваксина. 

В община Банско заявилите желание да се тестват са близо 50%. От общо 155 души педагогически персонал са тествани 69 души и от непедагогическия от общо 47 тестваните са 23-ма.


Вижте още
Георги Господинов

Още една международна литературна награда за Георги Господинов

"Георги Господинов е значим и неповторим глас в литературата на Европа. Неговото творчество – фрагментарно, пълно с меланхолия и острота – стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит. Неговото писане се фокусира върху езика като най-съвършеното средство за..

публикувано на 26.02.21 в 20:58

Савина Топурска представи в Благоевград книгата си „Кравата ЕвроПенка”

При голям интерес, тази вечер в Градската художествена галерия Савина Топурска представи книгата си „Кравата ЕвроПенка”. „В своето творчество винаги съм търсила връзка с хората, контакт, разговор… От няколко години се интересувам от модерния живот на село. Преди да се появи историята за Пенка, имаше много други докосващи истории, като чумата,..

публикувано на 26.02.21 в 20:42

На 2 март започва втората ваксинация на учители в Благоевград

За момента, в нашата групова практика, имаме още малко ваксини от „Астра Зенека“ и днес ваксинираме, но какво ще се случи от понеделник, дали ще пристигнат нови количества, засега не знаем, каза за Радио Благоевград д-р Дафина Тачова, председател на Регионалната колегия на БЛС-Благоевград: „На 2 март трябва да започне втората ваксинация на..

публикувано на 26.02.21 в 16:55

Евродепутатът Ангел Джамбазки води листата на ВМРО в Благоевград

“Вече са ясни водачите на листите. Тръгваме с лозунга „България над всичко!“ - обявиха от ръководството на ВМРО.   Евродепутатът Ангел Джамбазки влиза в предизборната битка като основно лице на ВМРО в Благоевград и Бургас. Кандидатдепутатската листа на войводите в Кюстендил се води от Георги Петров, а в Перник начело на листата е Султанка..

публикувано на 26.02.21 в 15:46

40 милиона лева приходи се очакват в бюджета на община Дупница за 2021 година

Годишният бюджет 2021 беше приет на днешното заседание на Общинския съвет в Дупница. Предложената годишна финансова рамка беше подкрепена от 17 съветници. Против нея гласуваха 12 души – от БСП, “Глас народен”, Пламен Соколов, Костадин Севдин и Георги Градевски. Общият размер на приходите по бюджета е 40 милиона лева. 25 милиона лева от тях са..

публикувано на 26.02.21 в 15:12

Община Благоевград, бизнесът и БПГ „Ичко Бойчев“ си подадоха ръка за бъдещето развитие на обучението чрез работа

Обучението чрез работа или дуалната система на обучение се прилага от настоящата учебна година в Благоевградската професионална гимназия с две специалности – приоритетната за пазара на труда специалност „Машини и системи с ЦПУ“ и специалност „Електрообзавеждане на производството“.  Паралелката с тази форма на обучение е първата такава в..

публикувано на 26.02.21 в 15:06

Приеха Бюджет 2021 на община Благоевград

С 36 гласа „за“ и три гласа „въздържал се“ общинските съветници в Благоевград приеха бюджета на общината за 2021 година. Той е в размер на 91.2 милиона лева. 56.6 милиона лева са за делeгирани държавни дейности, а 34.6 милиона за местни държавни делегирани дейности , дофинансирани с местни приходи. Петимата общински съветници от групата на..

публикувано на 26.02.21 в 15:00