Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха проектобюджета на община Разлог

Днес предиобед се проведе обществено обсъждане на проектобюджета на община Разлог. Присъстваха Тодор Дамянов – директор на дирекция "Административно обслужване и финанси" в Община Разлог, председателят на общинския съвет д-р Мария Копанарова, зам.-кметът по икономическите и правни въпроси Иван Гюров  и кметът на Разлог инж. Герчев.
 "За поредна година община Разлог показа, че може да управлява успешно финансовите си ресурси и не допусна дефицит по текущата сметка на бюджета" , каза Тодор Дамянов, директор на Дирекция "Административно обслужване и финанси" в Община Разлог. Благодарение на стриктно управлявани финанси и внимателно разходване на средства община Разлог е покрила всички направени във връзка с пандемията разходи, които са постъпили непредвидено. Изключително добра новина е това, че за поредна година няма финансов дефицит .

Кметът инж. Герчев направи обстоен анализ на приходната и разходна част на бюджет 2021, както и планираните за финансиране дейности. Преди това той подчерта, че благодарение на далновидната политика проведена още от началото на пандемията от месец март, са направени съответните разчети и планирани разходи, което е причина сега община Разлог да бъде финансово стабилна и балансирана и един  предвидим партньор.
Обгрижване на социалната сфера е сред приоритетите на община Разлог за тази година – социални домове, детски градини, хора в неравностойно положение и др. Подготвена е и амбициозна програма по отношение работата на инфраструктурните обекти. Тя ще бъде реализирана, както с постъпилите местни приходи така и благодарение на държавната субсидия и целевите субсидии отпуснати от правителството, които ще бъдат използвани за реализиране на проекти в улиците на община Разлог. Около 18-19 улици ще бъдат ремонтирани с тези средства. 

Заложени са отново средства за МБАЛ – Разлог:
За закупуване на инжектор за скенер, който ще подпомогне за диагностиката на различни заболявания, 60 000 лв са предвидени за  цялостен ремонт на Родилно отделение и текущ ремонт на кухнята в детско отделение, с което общината финализира цялостно реконструкция и ремонт на здравното заведение.
Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев информира, че заедно с МБАЛ общината е изправена пред предизвикателството да бъде разработена система за кислородна инсталация до всяко едно легло и кандидатстване за закупуване на апаратура специално за COVID-19.
В бюджета са заложени и средства за подкрепа на стипендии на стажуващи лекари, на които им предстои да придобият специалност. Това ще осигури възможност да бъде подкрепена и кадрово МБАЛ– Разлог.
Предвидени са средства за закупуване на съоръжения за детски площадки и закупуване на интерактивни дъски и пособия за всички групи в детските градини в Разлог, което ще даде възможност децата да се обучават и занимават чрез максимално визуализиране на материалите, които показват учители и специалисти. 
Бюджет 2021 на община Разлог е балансиран, не се предвижда увеличение на местните данъци и такси за жителите на общината.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Модно ревю в Градската художествена галерия

Студенти от специалност „Мода“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ представиха над 100 тоалета от 17 колекции на годишното си модно ревю. Празник на модата и красотата показа нестандартните и свежи идеи на младите дизайнери.  За трета поредна година студентите от Факултета по изкуствата представиха своя талант. Ръководителят на Катедра „Изобразително..

публикувано на 14.05.24 в 19:10

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина на началния..

публикувано на 14.05.24 в 15:54

Трудова борса за хора в неравностойно положение в Кюстендил

Специализирана трудова борса за хора в неравностойно положение отвори врати днес в кюстендилското читалище "Братство". По време на борсата 10 фирми от Кюстендил представиха пред търсещите работа дейността си и възможностите за разкриване на работни места. Обявените работни места на трудовата борса бяха 105 в представените сектори като..

публикувано на 14.05.24 в 15:34

Обсъдиха развитието на здравеопазването в Кюстендил

Въвеждането на безплатни консултации с лекари-специалисти от страната с цел профилактика, изграждане на Дом за възрастни хора, създаване на Център за долекуване на пациенти, претърпели инсулти и инфаркти, и Лечебно-диагностичен център за комплексни стоматологични рехабилитации, бяха обсъдени на кръгла маса, посветена на развитието на здравеопазването в..

публикувано на 14.05.24 в 15:31

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили решението,..

публикувано на 14.05.24 в 11:18

Европейска нощ на музеите в Кюстендил

Поредното издание на Европейската нощ на музеите ще се състои в Кюстендил на 18 май. През деня всички музейни експозиции ще бъдат отворени за безплатно посещение от 10:00 ч. до 21:00 часа. Археологическата експозиция в двора на музея ще приема посетители до полунощ. Едно от традиционните събития в инициативата е играта за любознателни с награди..

публикувано на 14.05.24 в 11:14

Коктейл за зрелостниците от Банско

Кметът Стойчо Баненски покани на коктейл учениците от Банско, които завършват средното си образование. Заедно със Сашка Въчкова – зам.-кмет, и Иван Докторов – секретар на община Банско, той посрещна абитуриентите от Випуск` 2024 г. от Средно училище “Неофит Рилски“, Професионална гимназия по електроника и енергетика, Професионална лесотехническа..

публикувано на 14.05.24 в 10:48