Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До 14 дни ВАС ще излезе с решение по казуса с кмета на Благоевград

Във Върховния административен съд приключи делото по казуса с кмета на Благоевград Румен Томов. На заседанието се явиха кметът Румен Томов с втория адвокат Златина Данчева, ответникът -– Общинската избирателна комисия, представлявана от председателя си Мартин Бусаров. 

На делото е присъствал и прокурор от Върховната административна прокуратура, който е заявил, че жалбата е неоснователна и решението на ОИК – Благоевград за прекратяване на правомощията на кмета Томов е правилно и законосъобразно и че същото трябва да бъде потвърдено. Председателят на ОИК Мартин Бусаров заяви за Радио Благоевград: „Не се сочат нови доказателства, премина се към естеството на спора. Страните изразиха своите становища, застъпвайки позициите си. Съдът ще се произнесе в срок, най-вероятно няма да бъде толкова късно“. Според Бусаров крайният срок за произнасяне по жалбата отдавна е изтекъл, тъй като е двумесечен от подаване на жалбата в съда.

Според адвокат Златина Данчева въпреки, че съдът има задължението да се произнесе в 14-дневен срок, това едва ли ще стане, поради голямата натовареност на съда. „Делото се разгледа в едно заседание. Това е административно дело, представени са писмени доказателства. По отношение на доказатествения материал не са предоставени нови документи и материали. Изложихме някои допълнителни аргументи, особено след постановяването на решението по Конституционно дело № 5 от 2020 година”, допълни адвокат Данчева.


Вижте още
Банско

Приключва зимният сезон в Банско

Равносметката за изминалия туристически сезон в Банско е добра, каза за Радио Благоевград Иван Обрейков от фирмата - концесионер в ски зоната на куротния град. Имахме това, което другите държави нямаха, посочи Обрейков. Той благодари на министър Марияна Николова, на правителството и на Националния оперативен щаб. Отчитаме добър сезон в условията на..

публикувано на 11.04.21 в 14:32

45 случаи с коронавирус в Благоевград

45 случаи с коронавирус в Благоевград 1 352 са новите случаи на коронавирус у нас през изтеклото денонощие - или близо 15 процента от направените 9 118 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. В Благоевград новите случаи са 45, в Кюстендил 37, в Перник 54. 10 365 души с Covid-19 се лекуват в болница...

публикувано на 11.04.21 в 07:33

Слънчево и топло време

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Ще продължи да се затопля и максималните температури ще са между 15° и 20°.

публикувано на 11.04.21 в 07:32

Поредното солидарно събитие "Донеси – вземи" в Благоевград

Днес, до 13:00, в  двора на храм " Св. Николай Чудотворец " (кв. Грамада) предмет на размяна ще бъдат чисти и годни за употреба предмети за бита и ежедневието, книги и аксесоари. Също така и пакетирани хранителни продукти и хигиенни материали. Събитието, въплъщаващо идеята за солидарност, вече е традиционно, а организаторите му благодарят на управата на..

публикувано на 10.04.21 в 12:33

97 новоустановени случая на коронавирус в Благоевградска област

2803 са новите случаи на установени заразени с коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 16,5 на сто от направените 16 965 теста. Най-много са новозаразените в столицата, следват областите Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас. В Благоевград новите случаи са 97, в Кюстендил – 23, в Перник – 48. Починали са 138..

публикувано на 10.04.21 в 07:30

Слънчево време, с температури до 19°

Днес ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, главно над Западна България. Ще духа слаб, предимно югоизточен вятър. Ще се затопли и максималните температури ще са между 14° и 19°.

публикувано на 10.04.21 в 07:27

Авария остави много квартали в Перник без вода

Голяма част от Перник е без вода заради авария, съобщиха от ВиК.  Тя е възникнала на ул. „Георги Мамарчев”, а потърпевши от нея са живеещите в кварталите „Димова махала”, „Клепало”, „Рудничар”, „Байкушева махала”, „Цалева круша”, „Хумни дол”, „Твърди ливади” и „Проучване”. Вода няма и в село Дивотино.  Водоподаването е спряно в 16 часа, аварийните..

публикувано на 09.04.21 в 18:00