Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лалка Радкова с номинация за Награда за радиожурналистика "Сирак Скитник 2020"

Дългогодишната журналистка в Радио Благоевград Лалка Радкова получи номинация за годишните награди на БНР "Сирак Скитник 2020" в категория "Радиожурналистика". Наградата се присъжда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година. 

За тази награда Лалка Радкова е в надпревара със: Ася Пенчева, кореспондент на БНР в Русе, Петя Янакиева от Радио Бургас, Екатерина  Костова – редактор в екип „Информация“ на Радио Пловдив, Елена Балабанова – журналист от Радио Стара Загора и Йоан Колев –  журналист от Главна редакция „Радио България“.

През всичките си години в обществената медия, като водещ и репортер, Лалка Радкова успешно гради имидж на журналист с остро перо, с открояващо се присъствие пред микрофона, но през последната година тя категорично заяви, че е журналист, който заслужава специална награда. Във време на пандемия, когато целият свят съсредоточи вниманието си върху здравето и огромната опасност, която надвисна над него, Лалка Радкова се превърна в гласа на целия Югозапад с информации, свързани с новия коноравирус, с опасностите, с необходимите мерки за борба, за всичко, което касае новата пандемия от Covid-19. Като водещ на традиционната рубрика „Здравен компас” Лалка Радкова извади като приоритет бързата и достоверна информация, касаеща всички в точния момент. Факт е, че Благоевградска област още от началото на пандемията е в „червената зона“, което постави пред още по-големи изпитания професионализма на журналистите в ресора на здравната тематика. Лалка Радкова буквално се превърна в регионалния „глашатай” на всичко, свързано с новото заболяване.

В ежеседмичната рубрика „Здравен компас” по Радио Благоевград, освен темите за новия коронавирус, намират място изявени лекари и специалисти в различни области – кардиология, ендокринология, хирургия, детски болести, неврология, психиатрия, инфекциозни заболявания и много други. Гостуващите й често пъти са водещите имена в България – професори в най-големите университетски болници в България. Нейни гости са били кардиолозите: проф.Чирков, проф.Сотир Марчев, проф.Иво Петров, д-р Георги Маждраков, ортопедите:  проф. Пламен Кинов, доц.Сашо Асьов, неврохирургът доц. д-р Красимир Минкин, вирусологът проф. Златко Кълвачев, пулмологът д-р Александър Симидчиев, инфекционистът от ВМА гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, с която има ежемесечна рубрика „Инфекциозен навигатор“, доц. Михаил Околийски, управляващ офиса на СЗО в България и много други, сред които изявените лекари и специалисти от региона. Подготвена като за изпит по медицина, но боравейки с достатъчно разбираеми за слушателите думи, Лалка Радкова често пъти осъществява ефирна връзка между лекарите и конкретни случаи на пациенти. За мнозина от пациентите, точно тази помощ, която са получавали от ефира на Радио Благоевград е била решаваща за тяхното оцеляване. 

Приоритет за Лалка Радкова са и теми, свързани с православната вяра, с местните традиции и фолклор, с благотворителни инициативи на неправителствени организации,  както и в откриване на героите на днешния ден в малките населени места. В представянето на тези хора в ефира на Радио Благоевград, Лалка Радкова показва умението си да разказва истории – нещо изключително ценно в условията на терабайтите информация,  с която хората са атакувани ежедневно.

Голямата награда „Сирак Скитник 2020“ и годишните награди на БНР ще бъдат връчени в навечерието на Световния ден на радиото на тържествена церемония на 12 февруари след новините в 19.00 часа. 

Събитието ще се излъчва в ефира на програмите „Хоризонт“, Радио Благоевград, Радио Пловдив и Радио Шумен и ще се стриймва на bnr.bg и във Фейсбук страницата на Българското национално радио. 

Екипът на Радио Благоевград пожелава успех на Лалка Радкова!


Вижте още

Жените в музиката

БНР за втора поредна година се включва в инициативата „Жените в музиката“ на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Тя ще отбележи 8 март – Международния ден на жената по специален начин.  Специално за празника е създадена класическата песен "Унесено се вгледах в небесата"  като поздрав за всички слушатели на БНР. Музиката е на талантливата млада..

публикувано на 08.03.21 в 12:39

Вижте кой спечели наградата от фейсбук играта ни – ски карти за двама

На 24 февруари предложихме на нашите последователи във Фейсбук игра с награда – ски карти за двама, осигурени от Ски парк "Картала" и  БНР Радио Благоевград.  Интересът към играта изключителен и благодарим от сърце на всички, които се включиха!  Чрез жребий изтеглихме печелившия и това е  Елена Ковачева . Честито! Ще се свържем с нея чрез лично..

публикувано на 05.03.21 в 11:22
Анета Илиева

Красива колекция от мартеници получи екипът на Радио Благоевград

Уникални, ръчно изработени мартеници получи екипът на Радио Благоевград. Майсторката, вплела в традиционните символи обич, фантазия и пожелания за  благоденствие и берекет е Анета Илиева. Мартениците са от вълна и естествени материали.  Преди да поемат пътя си към любимото радио – Радио Благоевград, мартениците бяха част от изложба, организирана от..

публикувано на 02.03.21 в 14:06

Започна записването за конкурса "Звезди в Радиото", 2021 г.

Десетото издание на конкурса „Звезди в Радиото” ще се проведе на 17 и 18 април 2021 г. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика . Организира се от БНР Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил и Методий” (бивша Солунска) Благоевград със съдействието на Регионалното управление..

обновено на 02.03.21 в 10:17

Важно за политическите партии, коалициите и инициативните комитети!

Радио Благоевград кани упълномощени представители на политически партиите, коалиции и инициативни комитети, регистрирани в Районните избирателни комисии в Благоевград, Кюстендил и Перник на среща за запознаване с възможностите за провеждане на предизборна кампания и тарифите за отразяване на предизборните прояви на техните формации. На..

обновено на 26.02.21 в 08:16

БНР кани партиите, коалициите и инициативните комитети за подписване на предизборно споразумение

Българското национално радио кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в парламентарните избори на 4 април 2021 г., за подписване на споразумението за реда и условията за отразяване на предизборната кампания в програмите на БНР.  На  25 февруари ,  26 февруари  и на  1 март , от 10.00 до 17.00 часа, ви..

публикувано на 25.02.21 в 14:30

Стартира конкурсът "С отношение към всяка капка"

Радио Благоевград отново е в съвместна инициатива с "Водоснабдяване и канализация" ЕООД – Благоевград и Музея на водата. По случай Световния ден на водата – 22 март, трите институции отправят ново творческо предизвикателство – ученически конкурс за рисунка, есе, съчинение или стихотворение на тема "С отношение към всяка капка". В конкурса могат да..

публикувано на 09.02.21 в 13:18