Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как хората над 55 години да разпознават фалшивите новини

За четвърта поредна година Коалицията за медийна грамотност организира кампанията “ Дни на медийната грамотност“ , този път чрез уеббинар. Това са серия от събития и инициативи, които поставят на дневен ред значението и необходимостта от развитие на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти.

Днес е и Денят за безопасен интернет, а грамотността върви ръка за ръка с интернет. Не сме достатъчно грамотни, ако не знаем какво се случва и какво правим, когато сме в интернет.

„Тази година този първи уеббинар е насочен към хората в активна възраст – над 18 години с фокус разпознаването на фалшиви новини и целта ни е да развием медийната грамотност на хората над 55 години“, коментира в „Хоризонт до обед“ Антоанета Василева, член на Управителния съвет на Коалицията за медийна грамотност.

Василева е и координатор на Консултативна линия за онлайн безопасност 124 123 и отговаря за програмата „Дигитално-медийна грамотност“ в „Асоциация Родители“, част от Националния център за безопасен интернет.

„Целта ни е да помогнем на хората да разпознават кое е истина, кое не, още повече в тази обстановка много се разпространиха конспиративните теории – като например, че 5G мрежата разпространява Covid, че тайни общества искат да ни чипират, или пък че децата се задушват с маските…

Това може да въвлече деца в екстремистки групи, защото някои хора се подвеждат по такива информации, което може да доведе до крайности, затова е много важно да фокусираме вниманието към това и на родителите – те трябва да учат децата да разграничават истината от лъжите в интернет.“ Това заяви още Антоанета Василева.

И добави:

„Правим това, защото вярваме, че само едно общество с развито критично мислене може да развива и отстоява демокрацията. А тя последните години е застрашена от дезинформацията. Ще направим и обучения за това при нас - за родители, за възрастни хора - в община Костинброд, за учители. Тази година ще организираме и събития с фокус върху защита на личните данни - ставаме все по-често свидетели как хората си дават личните данни в интернет и по този начин се злоупотребява с тях." Това поясни експертът давайки примери с реклами на лекарства в интернет.

„Дни на медийна грамотност 2021“ се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Посолството на САЩ, Фондация „Америка за България“ и УНИЦЕФ България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обилни валежи във вторник

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен.  Максималните температури ще са между 12° и 17°.

публикувано на 23.04.24 в 07:15

Обществено обсъждане за нов заем се проведе в Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев насрочи публично обсъждане за необходимостта от поемане на дългосрочен общински дълг в размер на 14 милиона лева. Дебатите се проведоха в зала „22 септември“, която се изпълни с общински съветници, служители на общинска администрация, общественици и граждани. Гражданите искат да се направи  допитване или..

публикувано на 22.04.24 в 22:55

Почистиха пътека до водопада Честненско усое

Служители на Държавно горско стопанство - Якоруда и на Община Якоруда обединиха усилия и почистиха пътеката до водопада Честненско усое и възстановиха беседката в района, който води към Трещеник. Акцията беше проведена на 20 април и привлече десетки доброволци, които с много ентусиазъм се включиха в инициативата на горските и чиновниците.  Всички те..

публикувано на 22.04.24 в 16:43

Осъдиха мъж, причинил смъртта на трима след катастрофа

Пет години лишаване от свобода постанови съдът в Кюстендил за обвиняем за причиняване на смъртта на трима души след пътно произшествие, съобщиха от съда в Кюстендил. Съдът приспада времето, през което по отношение на обвиняемия  е била взета мярка за неотклонение "домашен арест", считано от 2 февруари 2023 г. до привеждане на присъдата в изпълнение...

публикувано на 22.04.24 в 15:12

Наградиха победителите от конкурса "Пролет върху листа"

Победителите от 17-я национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа" бяха наградени днес в Кюстендил. Церемонията по награждаването и откриването на изложбата се проведоха във фоайето на театъра в града. Конкурсът вдъхновява творци и почитатели от цялата страна и ги среща в града на пролетта – Кюстендил, казаха организаторите от общинския..

публикувано на 22.04.24 в 15:09

Акционерно дружество предлага да поеме управлението на ФК "Пирин"

Известният благоевградчанин Георги Спасов и бизнесменът от София Милен Стефанов внесоха до кмета на община Благоевград предложение за управленско участие в развитието на футболен клуб „Пирин“ ЕООД Благоевград. Спасов развива успешен бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници и е известен с това, че от години помага на много..

публикувано на 22.04.24 в 15:07

Международен ден на Земята в 11-то ОУ Благоевград

Жълти, червени, сини, зелени, розови балони полетяха днес в небето над 11-то ОУ „Христо Ботев“ Благоевград. По този начин учениците отбелязаха Международния ден на Земята – 22 април. Тази година събитията преминават под мотото „Свят без пластмаса“. 11-то ОУ „Христо Ботев“ работи по проект „Влез в Зеления кръг“ за мащабно въвеждане на..

публикувано на 22.04.24 в 14:41