Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пореден срив в системата „местни власти“ в Благоевград

Проблемите между кметската администрация и председателството на общинския съвет в Благоевград вече са в „задънена улица“. Този път причина за раздора е несъгласието на Председателския съвет да свика извънредна сесия по предложение на кметския екип и на 14 общински съветници.

От администрацията на кмета Румен Томов продължават да настояват за гласуване на дългосрочната Стратегия за развитие на Община Благоевград, както и за финансирането на няколко съществени инфраструктурни проекта и изграждането нов православен храм. 

Кризата в благоевградското местно самоуправление е факт вече една година. Размяната на реплики и дуплики чрез медийното пространство започна още с началото на мандата на настоящите най-важни органи на местната власт – кметски екип и председателски съвет към местния парламент.

Днес повод за свикания от кмета на Благоевград, Румен Томов, брифинг не бяха средствата, които Министерски съвет отпусна на общината за реновиране на обществена сграда с важно значение, а задълбочаващия се конфликт с местния парламент.

Припомняме, че на последната общинска сесия, в края на януари, благоевградските парламентаристи отказаха да разгледат предложението община Благоевград да тегли кредит в размер на 5 млн. лв. за благоустрояването на 11 улици. Не бе включена в дневния ред и Стратегията за дългосрочно икономическо развитие на общината. На този етап съветниците не желаят да обсъждат въвеждането на т.нар „ Зелена политика“, отнасяща се до  изграждането на фотоволтаични системи, като част от общоевропейската политика за преминаване към „зелена енергия“.

Основната причина за разрастващия се конфликт и липсата на диалог с председателя на общинския съвет, Андон Тодорв, кметът Томов определя с предстоящите парламентарни избори.

Благоевградската общинска администрация няма да има представители в комисиите за избор на ръководни и контролни органи на общинските дружества. Кметът на Благоевград днес официално оповести, че общински служители нямат място в съставите, които вече са попълнени само от членове на благоевградския общински съвет.Вижте още

„Лидери за ново начало“

Изложба, представяне на книгата „Лидери за ново начало“ и дискусия се състояха днес  в многофункционалната зала на РИМ Благоевград. Срещата бе по покана на омбудсмана Валентин Василев. Изложбата и книгата бяха представени от двама от авторите Марина Стефанова и Жюстин Томс. „Благоевград е първия град в България, в който стартира..

публикувано на 21.04.21 в 15:19

Ученически конкурс за нестандартни летателни апарати ще се проведе в Кюстендил

Седмото издание на ученическия конкурс за нестандартни летателни апарати "Творческо предизвикателство ИКАР 2021" – Кюстендил ще се състои на 16 май, съобщиха организаторите. Инициативата е на Обединения детски комплекс /ОДК/ в Кюстендил и местния клуб за аерокосмически технологии "ЗОДИАК". Състезанието се провежда традиционно през април – по повод деня..

публикувано на 21.04.21 в 14:52

Ремонтни дейности на храмовете се извършват в Кюстендилско

Ремонтни дейности на храмовете в Кюстендил започнаха преди дни, с отпуснатите през февруари близо 2,7 млн. лв., съобщи  архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Иссак. В момента се работи по довършването на храма "Св. Петка" в Невестино, който се строи близо 20 години. Очаква се строителните дейности и вътрешното обзавеждане..

публикувано на 21.04.21 в 13:41

Местни хора от Кресна в диалог с представители на Бернската конвенция

Местни хора от Кресна в диалог с представители на Бернската конвенция Инициативен комитет от местни хора от Кресна поискаха среща с предстоящата мисия на Бернската конвенция във връзка със строителството на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Целта е да се провери спазването на конвенцията и на нейна препоръка - магистралата..

публикувано на 21.04.21 в 13:28

Временният кмет на Благоевград Ясен Попвасилев се притеснява за финансите на общината

С 30 гласа „за“ и с двама "въздържали се", общинските съветници на община Благоевград избраха за временен кмет на общината Ясен Попвасилев.  До днес той бе заместник-кмет по финансовите въпроси и сега ще трябва да ръководи общината до избирането на кмет на частични избори. При издигането на кандидатурата му нямаше дебати.  В дневния ред..

публикувано на 21.04.21 в 12:58

Благоевградската общественост почете 170 години от рождението на Георги Измирлиев

С ритуал по полагане на цветя пред бюст-паметника на българския революционер Георги Измирлиев - Македончето, бяха почетени 170 години от рождението му. В церемонията се включиха Ясен Попвасилев, който днес бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет на Община Благоевград, представители на местната и държавната власт, на академичната общност,..

публикувано на 21.04.21 в 12:46

Пернишки полицаи заеха второто място в републикански турнир по стрелба

Пернишки полицаи заеха второто място в комплексното класиране на републикански турнир по стрелба, състоял се в град Плевен.  Първи е отборът на ОД на МВР – Плевен, а третото място е за стрелците от ОД на МВР – Бургас.  В отборното класиране при мъжете Перник е на трето място, а при жените на шесто.  В надпреварата са участвали отбори от различни..

публикувано на 21.04.21 в 12:37