Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

148 години от гибелта на Левски ще отбележат в Кюстендил и Западните покрайнини

Картина на Григор Първев "Залавянето на Васил Левски"
Снимка: Пламен Христов

148 години от гибелта на Васил Левски ще бъдат отбелязани в Кюстендил и в Дупница. Поради наложените противоепидемични мерки, церемонията в памет на Апостола на Свободата в Кюстендил няма да протече по обичайния ред. Представители на институциите в града ще поднесат венци на паметника на Левски на Ларгото.  

От 11.00 часа пред паметника на Апостола в Дупница ще се състои музикална програма, ще бъдат поднесени венци и цветя.  

Днес и Културно-информационният център "Босилеград" /КИЦ/ и гражданският комитет "Западни покрайнини" организират среща, посветена на Васил Левски, с която ще отбележат своето признание и преклонение пред живота и делото на Апостола на свободата, съобщиха от КИЦ. По- късно местни жители ще се поклонят пред паметника на Левски в Босилеград и ще отдадат почит.

Вижте още

Доброволци ще почистят района около язовир „Пчелина”

Доброволци от пернишкия клон на Централната рибно- опазваща организация /ЦРОО/ и група каякари от София ще почистят района около язовир „Пчелина”. Водоемът е най-големия на територията на област Перник, като обиколката му по брега е 34 км. Акцията ще се проведе в събота. Очаква се в нея да се включат около 70 човека. Осигурени са..

публикувано на 14.04.21 в 10:19

Туристите от Трън направиха нова туристическа пътека до връх Шильоко

Туристите от Трън направиха нова туристическа пътека до връх Шильоко в Пенкьовската планина. Маршрутът тръгва от центъра на село Пенкьовци и дължината му е 5 км. Върви се по приятен горски черен път, а последният километър е по горска пътека, съобщават от Трънското туристическо дружество.   Върхът е висок 1169 м и се нарежда едва на..

публикувано на 14.04.21 в 09:55

2944 са новите случаи на коронавирус

Направени са  16 242 теста през последното денонощие. Положителни са малко над 18% от направените проби, показват данните в Единния информационен портал.  127 са починалите с COVID-19, 3995 са оздравелите. В болници са настанени 9799 пациенти, 799 от тях в интензивни отделения.  Най-много са новозаразените в София-град – 692. Следват Варна..

публикувано на 14.04.21 в 07:26

Дъждовна сряда

Днес северозападният вятър ще се усили и с него в страната ще започне да нахлува студен въздух. На много места ще има валежи, но още сутринта от северозапад ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва и намалява. В Източна и Южна България, където валежите ще са почти през целия ден, ще има гръмотевици. Условията за градушки остават...

публикувано на 14.04.21 в 07:20

Община Банско получи Отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство”

Община Банско получи Отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство” на Държавната агенция за закрила на детето.  Наградите се раздават за трета поредна година в четири категории – устойчиво развитие, успешна промяна, значима иновация и значимо партньорство. Община Банско взе приза в категория „Значима иновация”. Наградата..

публикувано на 13.04.21 в 15:51

Продължава запълването на минните галерии под кв. „Драгановец“ в Перник

Продължава запълването на  минните галерии под кв. „Драгановец“ в Перник, съобщиха от общинския пресцентър. В резултат на дългогодишния въгледобив земята под Перник е прорязана от изоставени руднични галерии. Голяма част от укрепителните подпори в тях са разрушени, много от галериите се пълнят с вода. Възникналите негативни процеси в района..

публикувано на 13.04.21 в 15:16

Зам.-кметът на Благоевград Пролет Трифонова "срещна" първокласници със Снежанка в Маратон на четенето

И Регионалната библиотека "Димитър Талев" в Благоевград участва в Националния маратон на четенето. Целта  е да се насърчи общуването на децата с книгите, които са носители на непреходните ценности в човешката история и култура.  Днес участници в Маратона в областния център бяха първокласници от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“. По думите на..

публикувано на 13.04.21 в 14:41