Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Благоевград се срещна с кметове и кметски наместници от селата в общината

Кметът на Благоевград Румен Томов проведе среща с кметове и кметски наместници на населени места в община Благоевград. На работната среща присъстваха 21 управници на малки населени места.

Градоначалникът съобщи добрата новина, че има предвидени в бюджета 150 000 лв. за кметствата. Финансовите средства са в размер като този от предходната година и се разпределят по схема за всяко населено място според броя жители.

Стана ясно още, че получено строително разрешение за изграждане на трафопост в махала „Акациите“ в село Горно Хърсово.

По време на срещата са обсъдени проблеми, свързани с електрическото захранване в населените места на община Благоевград. Кметове докладваха за ниско напрежение на електрически ток, има подадени жалби от жителите на село Зелен дол, село Покровник и други села.

Сред обсъдените теми е и липсата на електрическо осветление в населени места, където има постоянно живеещи жители на община Благоевград.

Кметът на село Българчево Елена Стойчева поясни, че в махала „Чукарска“, където живеят две семейства, като едното от тях са около 30-годишни млади хора, няма електричество. 

Кметът на село Бистрица Георги Бочуков съобщи, че в махала „Кривулска“ също няма електрическо захранване, има поставени метални жерета, изготвен е проект, но не е подаден ток. На мястото има 9 къщи, които целогодишно се обитават от петима жители.

Сред поставените проблеми пред Румен Томов бе лошата пътна инфраструктура и доставката на хляб във високопланинските села.

Градоначалникът заяви, че са предприети действия във връзка с пътищата и предстои провеждане на съвместна среща с директора на ТП „ДГС Благоевград“ инж. Калин Зашев. 

Обсъдени са и въведените противоепидемични мерки за овладяване на разпространението на коронавирус, както и предприетите действия за ваксиниране на населението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. От втория опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд и си осигури златото в категория до 89 килограма. Залата веднага избухна в скандирания: "Българи юнаци"!

публикувано на 09.08.24 в 18:29

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка. Екипи на пожарните служи и горските стопанства ще останат да наблюдават района, тъй като все още има активни огнища в Гърция, които са близо до границата ни. В източният периметър на пожара не се наблюдава възобновяване на огъня, но заради плътният около 30 сантиметра..

публикувано на 09.08.24 в 18:19

Отменя се бедственото положение в община Симитли

Във връзка с нормализиране на бедствената обстановка на територията на община Симитли и овладяване на пожара в района на село Сенокос, със заповед № 362/09.08.2024 год. на кмета Апостол Апостолов, се отменя въведеното бедствено положение.  Огнената стихия обхвана около 2 000 дка държавна горска територия, общински територии и земеделска земя.  В..

публикувано на 09.08.24 в 18:02

Пожарът над село Сенокос е потушен

Пожарът над село Сенокос е потушен. Огънят е обхванал около 2 000 дка. държавна горска територия, общински територии и земеделска земя, съобщи гл. инсп. инж. Боян Василев Кондуров, началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград. На място през почивните дни дежурства ще дават служители на ТП “Държавно горско..

публикувано на 09.08.24 в 17:39

Нови опити за телефонни измами в Благоевград

Нови опити за телефонни измами са регистрирани на територията на гр. Благоевград.  Получените сигнали са за това, че непознати лица въвеждат в заблуждение гражданите, като се представят за полицейски служители и търсят от тях парични суми или накити, като съдействие за залавяне на телефонни измамници. ОДМВР-Благоевград призовава гражданите за..

публикувано на 09.08.24 в 17:06

Вокален джаз и хоротека в седмия ден на Банско джаз фестивал

На младежката сцена в Банско днес излязоха седем талантливи музиканти, обединени под името Ghosted. Събрани от желанието за завръщане към вокалния джаз, те правят това, което наистина обичат и вярват, че джазът не е конкуренция, а общност.  Все по-голяма е публиката в парка на Банско, пейките не стигат, хората си слагат дори хамаци, за да се..

публикувано на 09.08.24 в 15:10

Пожарът в община Невестино е ликвидиран

Ликвидиран е пожарът,  който възникна на 2 август в землището на селата Църварица и Илия, община Невестино. Пожарът е обхванал 1700 дка смесена гора. За потушаването на огъня беше насочен значителен ресурс от служители на пожарните служби от областта, екипи от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в Сливен, Бургас и..

публикувано на 09.08.24 в 12:39