Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят класацията на най-добрите университети у нас

Отличниците в българската университетска рейтингова система ще бъдат наградени на церемония, организирана от в. “24 часа“. Вестникът ще представи рейтинговата система на висшите училища в страната, която сравнява 52 висши училища в рамките на 52 професионални направления.

В България класацията на университетите е сравнително ново явление, съществува от около 15 години, когато започва да се извършва по инициатива на в. “24 часа“, а от 2010 г. тя се и институционализира.

“Основните критерии до ден-днешен са едни и същи. Развитието на наука, успеваемост на възпитаниците. Като под успеваемост се разбира не просто да си завършил този факултет, а да работиш по специалността. Нуждата от такива кадри. Практична насоченост на обучението. Те са адски много критерии вече към днешна дата." – каза в предаването "Нашият ден" на БНР Виктор Иванов, старши репортер вътрешна информация във в. “24 часа“. Той ще бъде и водещ на официалната церемония за награждаването на отличените университети. 

Любопитното тази година Виктор Иванов коментира така: “От няколко години насам се забелязва увеличен интерес към техническите специалности. Увеличената успеваемост на специалистите от технически специалности, като под технически специалности включвам целия диапазон от чиста математика до всякакъв вид химия и технологии. Но това в крайна сметка е резултат по-скоро от търсенето на пазара, отколкото целенасочена политика.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Динамична остава обстановката в планината Славянка

Динамична остава обстановката в планината Славянка на българо-гръцката граница край Сандански. "Двата пожара, на източния и западния фронт са овладени, но продължават да създават проблеми“, каза за Радио Благоевград  зам. областният управител Елхан Кълков. „За сега беше спокойно и на западния фронт, но с нарастването на температурата,..

публикувано на 08.08.24 в 14:17

Задържаха жена за отглеждане и притежаване на наркотични вещества

46-годишна жена е задържана докато полага грижи за наркорастения. Арестът е извършен при специализирана полицейска операция по противодействие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с наркотични вещества. Спецакцията е проведена на територията на община Радомир. В трудно достъпна местност в землището на село Житуша..

публикувано на 08.08.24 в 13:47

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40

Пешеходци в област Перник с глоби за неправилно пресичане

Над 20 души са глобени само за ден за неправилно пресичане на пътното платно, съобщиха от ОДМВР- Перник. Санкциите са наложени при специализирана полицейска операция, насочена към превенция на поведението на пешеходците и на водачите. Полицейските действия са разпредени от директора на ОДМВР – Перник старши комисар Милчо Милчов.  Само за ден са..

публикувано на 08.08.24 в 12:22

Електрохолд Продажби предлага сключване на договори изцяло онлайн

Електрохолд Продажби улесни още повече своите бизнес клиенти, като чрез специален уеб портал осигури възможност за сключване на договор за доставка на електроенергия изцяло онлайн. Електронната услуга премахва необходимостта от посещение в търговски център на компанията за разглеждане на оферта и сключване на договор и може да се ползва по всяко..

публикувано на 08.08.24 в 11:57

Заради ремонт: Спират водата на улици в Благоевград

Във връзка с ремонт на уличен водопровод, водоподаването ще бъде преустановено на няколко улици в Благоевград  на 10.08.2024 г. (събота) и 11.08.2024г. (неделя) от 08.00 часа до 19.00 часа. Водата ще бъде спряна в  участъците от кръстовището с улица ”Тодор Александров” до кръстовището с улица ”Братя Миладинови”; както и от кръстовището с улица..

публикувано на 08.08.24 в 11:49

Поредно отличие за СК „Ипон“, Мартин Стоилов с бронз от световно първенство

Успех за България и Благоевград на Световното първенство по ММА. Мартин Стоилов от СК "Ипон" - Благоевград спечели бронзов медал от Световното първенство по ММА за кадети до 16 години в Абу Даби,  което се провежда в Обединените арабски емирства. Данаил Милчев е другият състезател, който предстои да вземе участие в Световното..

публикувано на 08.08.24 в 11:35