Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приеха Бюджет 2021 на община Благоевград

С 36 гласа „за“ и три гласа „въздържал се“ общинските съветници в Благоевград приеха бюджета на общината за 2021 година. Той е в размер на 91.2 милиона лева. 56.6 милиона лева са за делeгирани държавни дейности, а 34.6 милиона за местни държавни делегирани дейности , дофинансирани с местни приходи.

Петимата общински съветници от групата на „БСП за България“ подкрепиха бюджета и гласува „ЗА“. Според д-р Владимир Пандев бюджетът е най-големия досега бюджет на община Благоевград. „Това е заслуга на общинската администрация. Двойна заслуга е затова, че се намираме в една изключително голяма икономическа криза, породена от пандемията. Намаляваме всички видове данъци. Защо? За да може част от разходите, които имат фирмите в Благоевград, да легнат на ръцете на цялото общество. Не общинският съвет и не общинската администрация помагат на бизнеса. Помагат всички граждани в този град. Отговорно с това, че се преразпределят пари и с това, че се намаляват данъци. В тази криза този бюджет е наистина прекрасен за Благоевград. Но винаги един бюджет е недостатъчен, колкото и да е голям той. Винаги има приоритетни сфери, които може би са подценени“ – коментира за Радио Благоевград д-р Пандев и посочи социалната сфера като един от тези подценени приоритети.

Трима общински съветници от групата на ПП ГЕРБ гласуваха „въздържал се“. Според общинския съветник Кирил Илиев бюджетът е умерен, към рисков. „ Мотивите за моето гласуване бяха насочени към това, че ние имаме други приоритети, чисто политически, за нас социалният елемент беше изключително важен.  Диалогът се измести върху това какви ще бъдат материалните придобивки във време на пандемични условия. Бихме желали да имаме повече средства, които са насочени към подпомагане на уязвими групи, а това нещо не се получи. Изключително много се наблегна на това да се правят инфраструктурни обекти, които считаме, че могат да бъдат отложени във времето и да бъдат изградени след като преценим последиците от тази пандемия. Градът ни е в изключително трудно финансово положение, въпреки големия бюджет и въпреки оптимистичната прогноза по приходната част, която се съмняваме, че ще бъде изпълнена“ – коментира г-н Илиев.

Предстои извънредна сесия на Общинския съвет Благоевград на 5 март, когато ще се разгледа Наредбата за публичните предприятия и дълга на НЧ „Н. Вапцаров 1866“, срокът на които изтича на 3 март.Галерия

Вижте още

След 20-годишно чакане – реконструират основно осем улици в Благоевград

Осем улици в Благоевград ще бъдат основно реконструирани. Това са улиците „Васил Априлов“,„Неофит Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Борис Сарафов“, „Сергей Румянцев“, „Сава Михайлов“, „Петър Стоянов“ и „Алеко Константинов“. Стартът на проекта беше даден със символична първа копка, която беше направена от временно изпълняващия длъжността кмет на общината..

публикувано на 22.04.21 в 12:07

Премиера на Камерна опера – Благоевград

На 22 и 23 април 2021 г. от 19.00 ч. в Камерна опера – зала „Камерна сцена” са премиерните представления на „Слугинята господарка" (на италиански „La serva padrona") от Джовани Батиста Перголези.  Режисьор на постановката е Станислав Кимчев, диригент – Светлана Галианова, сценография и костюми – Манол Стоянов, дизайн печат и предпечат – Петя..

публикувано на 22.04.21 в 11:50

Представители на различни етноси и националност са включени в проект на кюстендилска танцова формация

Представители на различни етноси и националности са включени в проект на кюстендилска танцова формация Представители на различни етноси и националности, живеещи в Кюстендил, са включени в проект на кюстендилската танцова формация "Партньори". Проектът "Разнообразието е богатство" е получил финансиране от Национален фонд "Култура" и се реализира в..

публикувано на 22.04.21 в 11:37

Реплики на шедьоври на световното изкуство, но с предпазни маски, представят в Перник

Реплики на шедьоври на световното портретно изкуство, но с предпазни маски представят „Новите майстори” от Кюстендил. Изложбата е озаглавена "Stay Home-Art", а премиерата ѝ е в Перник. Картините са рисувани в продължение на една година- по време на пандемията. Интерпретирани са 60 световно известни творби на световно известни художници, като на всеки..

публикувано на 22.04.21 в 11:33
Пирин

Национален парк "Пирин" отбелязва Деня на Земята – 22 април

Дирекцията на „Национален парк Пирин“ организира почистване на подходите към защитената територия и местата за отдих. Дейността е част от инициативите за отбелязване Деня на Земята – 22 април. Всеки желаещ може да се включи в кампанията, която ще се проведе в парковите участъци на защитената територия – „Вихрен”, „Баюви дупки”, „Каменица”,..

публикувано на 22.04.21 в 07:16

Предимно слънчево, с температури 19-24 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево. Около обяд от запад-югозапад облачността, първоначално висока, ще започне да се увеличава. Ще духа слаб юг-югозападен вятър. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 19° и 24°, малко по-ниски по морския бряг, в София около 20°. В планините ще духа слаб, по най-високите върхове умерен вятър от..

публикувано на 22.04.21 в 07:05

80 са новите случаи на коронавирус в област Благоевград

80 са новите случаи на коронавирус в област Благоевград, в Перник - 48 и в Кюстендил - 25.  Почти двойно повече са излекуваните през последното денонощие от новозаразените с коронавирус, съгласно данните на Единния информационен портал.  2002 са новите случаи в страната. Това са 14 процента от направените 14 215 теста.  Излекувани са 3935 души...

публикувано на 22.04.21 в 07:04