Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честита Баба Марта!

| обновено на 01.03.21 в 10:37

Всяка година на 1 март българите се окичваме с бяло-червени мартеници – за здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта.    

„Според традиционното народно мислене, заедно с добрите сили през пролетта се събуждат и някои демонични сили. И, за да бъде предпазен човекът от зловредни влияния, народът ни си е измислил едно отгонително средство. Заедно с това с нея се пожелава и дълголетие – символът на белия цвят, червеният цвят е едно обредно универсалие, което откакто свят светува по българските земи мартеницата е гонела беди, болести, нещастия, пазела е от уроки“, каза етнографът Йорданка Манкова.

Мартеничките се свалят, когато човек види щъркел или лястовица. Връзвали са се, както най-често и днес, на цъфнало дръвче, или пък са се слагали под камък.

През 2017 г. обичаят е вписан в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството като обща номинация от България, Румъния, Молдова и Северна Македония.

Вижте още

Почистиха района на водопада при с. Полска Скакавица

Туристи от туристическото дружество "Осогово" в Кюстендил почистиха района на водопада при с. Полска Скакавица, община Кюстендил.       "Районът на водопада е превърнат в сметище. Събрахме около 20 чувала с боклуци", каза секретарят на туристическото дружество Силвия Михова.      По традиция туристите са поставили и табели с надпис "Обичаш ли..

публикувано на 14.06.21 в 12:12

Откриха златна монета при разкопките на Хераклея Синтика

Започна проучването на акропола на античния град „Хераклея Синтика“. Надпис от времето и в чест на император Тиберий, направен по поръчение на агораномите, които са отговаряли за търговията в Хераклея Синтика, статуя на богинята Нике и друга, свързана с култа към бог Митра, са открили археолозите, седмица след възобновяване на разкопките в..

публикувано на 14.06.21 в 11:43

7 бързи производства са започнати през почивните дни в Перник

Три от случаите са за шофиране след употреба на наркотици. Сред задържаните за 24 часа е бил и 51- годишен мъж, чийто тест се оказал положителен за няколко вида наркотични вещества. В други три от случаите са установени водачи, шофирали след употреба на алкохол.  50- годишен жител на Кърджали пък е бил задържан при опит за кражба от частен имот в..

публикувано на 14.06.21 в 11:35

Незаконно продавани дрехи на известни марки са иззети в Брезник

Акцията е проведена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР – Перник.  Полицаите конфискували над 150 артикула на стоки, продавани без съгласието на притежателя на изключителното право. Започнато е досъдебно производство под надзора на прокуратурата и работата по разследването продължава.

публикувано на 14.06.21 в 11:29

Изложба от произведения на хора с увреждания се открива в Перник

Изложба от произведения на хора с увреждания и майки на деца с увреждания се открива в Перник. Експозицията е съвместна инициатива на местното читалище "Съзнание - 1922 г." и арт магазин "Направено с любов", в който хора с увреждания от цялата страна предлагат собственоръчно изработени артикули. Изложбата е под наименованието „Полет на духа” и ще..

публикувано на 14.06.21 в 10:17

Успешен полет направи изследователска ракета БИО-4

Кюстендилският клуб за аерокосмически технологии "Зодиак" направи успешно изстрелване на изследователска ракета БИО-4 от научната програма "Биорекати" за създаване на прототипи на екологично чисти ракети за гражданско приложение. Това съобщи  Христофор Скандалиев от кюстендилския клуб. Моделът БИО-4 е проектиран и конструиран от членове на клуба и..

публикувано на 14.06.21 в 10:14

165 години от рождението на Димитър Благоев

Община Благоевград ще отбележи 165 години от рождението на Димитър Благоев. На площад “Георги Измирлиев” от 11 часа ще се проведе ритуал по полагане на цветя пред негодия паметник.

публикувано на 14.06.21 в 07:46