Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДФЗ приема заявления за съфинансиране на застраховки на селскостопанска продукция

Снимка: БГНЕС

От 15 март 2021 г. земеделските стопани могат да кандидатстват в териториалните структури на ДФ „Земеделие“ по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. Приемът ще продължи до 30 юли. Срокът за предоставяне на застрахователните полици в Областните дирекции на ДФЗ е 31 август. Договорите ще бъдат сключени до 20 работни дни след предоставяне на полиците в териториалните звена на ДФ Земеделие“, а средствата ще се изплатят до 10 работни дни след сключване на договора с Фонда. Финансовият ресурс по помощта е 5 млн. лева.

Поради зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години, зърнените и маслодайни култури за първи път влизат в обхвата на схемата. От настоящата година за подпомагане по помощта могат да кандидатстват и стопани, отглеждащи пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

Бенефициери по схемата могат да бъдат земеделски стопани, отглеждащи:

  • овощни култури над 0.5 ха и срок на експлоатация на насажденията под 20 години;
  • зеленчукови култури отглеждани в оранжерии над 0.1 ха;
  • зеленчукови култури над 0.3 ха;
  • етерично-маслени култури над 0.5 ха;
  • тютюн над 0.1 ха. – зърнени култури над 3 ха;
  • маслодайни култури над 3 ха;

 Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури се подпомагат за първите 2 000 ха от площите си.

Максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха. Стопаните, които застраховат зърнени (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни култури (слънчоглед и рапица), могат да получат до 35% от стойността на застрахователната премия. Размерът на подпомагане е до 21 лв./ха при размер на застрахователната премия от 60 лв./ха.

На сайта на ДФ „Земеделие“ са публикувани указанията по схемата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва реконструкция на общежитие на гимназия в Сандански

Днес бе поставено символично начало на строително – монтажните дейности по цялостната реконструкция и оборудване на ученическите общежития на ЗПГ „Климент Тимирязев“ в град Сандански. Символично начало на строителните дейности бе дадено от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов след отслужен водосвет от архиерейския наместник отец Георги Танчев...

публикувано на 10.07.24 в 11:53

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първо класиране

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първото класиране на приетите студенти за учебната 2024/2025 г. Всички приети на първо класиране студенти следва да се запишат в срок от 11 до 16 юли 2024 г., като представят лична карта, диплома за завършено средно образование (оригинал) и квитанция за платена семестриална такса. Документи се..

публикувано на 10.07.24 в 11:01

Две са фирмите кандидати за ремонт на ОУ „Димитър Благоев“

„Бул Строй Инвест“ ЕООД и „А – Строй“ ЕООД са фирмите, подали оферти за участие в конкурса за възлагане на обявената обществена поръчка за изграждане на два броя пристройки, основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на II ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград. Офертите на кандидатите бяха отворени от конкурсната комисия,..

публикувано на 10.07.24 в 10:52

Методи Байкушев кани жителите на 6 улици на информационна среща

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев кани живущите в района на ул. „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“, „Иларион Макариополски“, „Аргир Манасиев“, „Захари Стоянов“ и „Антим I” на информационна среща във връзка предвидени дейности – ремонт и реконструкция на улиците, за които има подписани споразумения за финансиране с МРРБ. Срещата ще се проведе..

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Кирил Стоев

Одобриха проект за уличното осветление на села в община Радомир

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев. Проектът е  на стойност над 1.9 млн. лв., а финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът включва изграждането на ново енергийно ефективно LED осветление и въвеждане на система за централизирано..

публикувано на 10.07.24 в 09:51

Нововъведение във ВиК Благоевград

С цел подобряване на услугите, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Благоевград преминава към нова виртуална "IVR" централа за получаване на телефонни обаждания. Единният телефонен номер 0800 18 421 ще остане единствен предоставен за връзка с дружеството. При свързване с централата, ще има възможност да се избира между 4 опции за връзка с..

публикувано на 10.07.24 в 09:36

НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК

Днес изтича срокът за обществено обсъждане на поредния законопроект за водоснабдяването и канализацията, който предвижда консолидиране и на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните и промени,  свързани с регулиране на цената на услугата.  Текстовете предизвикаха недоволство сред кметове на общини, а на предстоящото в четвъртък..

публикувано на 10.07.24 в 09:25