Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха резултатите от творческата резиденция "RESET 2021" в Кюстендил

Резултатите от 10-дневна творческа резиденция "RESET 2021" с международно участие бяха представени в художествената галерия в Кюстендил. В творческата резиденция участват 9 творци от различни места в света.

Основната идея на "RESET" 2021 (в превод от англ. "нулиране") е поставянето на млади и утвърдени артисти в една обща среда, която да даде възможност за нова отправна точка в творческия им опит и знания в сферата на съвременните форми на визуални изкуства: пърформанс, експериментален филм, видео арт, интерактивни инстaлации, нови медии, концептуална фотография, аудиовизуални изкуства, обясниха организаторите от сдружение "Контемпора".

     

"Идеята беше хора от различни видове изкуство да дойдат в България и да се сработят с местни артисти в общ проект. Дадохме възможност на авторите да работят в нов контекст, различен от индивидуалната работа", каза един менторите в резиденцията Войн де Войн. 

По време на резиденцията артистите имаха възможност да обменят идеи, да споделят професионален опит и да работят по съвременно визуално изкуство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Президентът ще издаде указ за назначаването на правителство. Вижте кои министри предложи Главчев

"Уважаеми господин президент, дами и господа, уважаеми медии, в изпълнение на алинея 5 от Конституцията, ще ви представя структура и персонален състав на Министерски съвет. Структурата е с министър-председател, един заместник министър-председател и министри, които ще ръководят съответните министерства", заяви Димитър Главчев пред президента точно в 10..

публикувано на 26.08.24 в 11:21

Смесен хор „Ален мак“ и ВА „Езерец“ с награди от международен фестивал

Смесен хор „Ален мак“ и Вокален ансамбъл „Езерец“ към НЧ „Н. Вапцаров -1866“ Благоевград се завърнаха от Будва, Черна гора. Те участваха в XI Международен хоров фестивал "Св.Стефан", който събра любители на хоровото изкуство в курортния център. Освен България, тази година в събитието се включиха състави от Полша, Унгария и Словения. Смесен..

публикувано на 26.08.24 в 11:04

Община Перник дава над 1 млн. лв. за охрана

Един млн. лв. за невъоръжена охрана на обекти общинска собственост заделя за срок от 3 години Община Перник. Предвидено е назначаването на 20 охранители. Обектите, които ще бъдат охранявани са общинската данъчна служба, Двореца на културата, тролейбусното депо, Минната дирекция, Международния младежки център, изнесения административен център „Изток” и..

публикувано на 26.08.24 в 10:45

Няма опасност за здравето и живота на хората от Самораново и Бистрица

Община Дупница обяви бедствено положение във връзка с разрастващите се пожари в горска територия на село Самораново и село Бистрица, и задимяване на част от територията на община Дупница, както и поради опасност от разрастване на пожара и обгазяване на населените места. „Това, което сме обявили като частично бедстване положение предполага..

публикувано на 26.08.24 в 10:03

Ще бъде ли успешен вторият опит за ново служебно правителство?

Служебният премиер Димитър Главчев ще представи на президента Румен Радев проект на ново временно правителство в 10 часа.  Ако държавният глава го одобри ще подпише указ за назначаването му,  кабинетът "Главчев 2" ще положи клетва пред Парламента във вторник, а предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 27 октомври. С успех или с провал ще..

публикувано на 26.08.24 в 09:10

Армията се включва в гасенето на пожара в Рила

Армията ще се включи днес в гасенето на пожара под Черни връх в Рила, който се разгоря в четвъртък на над 2 300 м. надморска височина и се разрасна, съобщи главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  "Горе може да се работи само на ръка, няма как да се работи с техника. Вижда се, че се..

публикувано на 26.08.24 в 09:05

Дупница обяви частично бедствено положение заради пожара в Рила

Обстоятелствата, които налагат обявяването на бедственото положение са във връзка с разрастващите се пожари в горска територия на село Самораново и село Бистрица, и задимяване на част от територията на община Дупница, както и поради опасност от разрастване на пожара и обгазяване на населените места. Частичното бедствено положение беше обявено късно снощи..

публикувано на 26.08.24 в 05:22