Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С идването на щъркелите – "Осинови щъркелово гнездо"

Снимка: Ани Петрова, БНР

В началото на тази седмица започна кампанията на Българското дружество за защита на птиците – клон Гоце Делчев „Осинови щъркелово гнездо“ – част трета. Инициативата на тази кампания е да привлече вниманието на хората към грижите за белия щъркел и по този начин да се гарантира оцеляването на вида, както и стабилността на платформите на гнездата. Това каза за Радио Благоевград координаторът на Дружеството в Гоце Делчев Димитър Попов.

Той заяви, че в момента имат заявка за още две гнезда, които ще бъдат осиновени, и с това общият брой става 15. „Винаги има нужда от подобряване на платформите, тъй като те са остарели, не са направени от качествени материали, поради което ръждясват и се чупят точно в размножителния период, когато малките са излюпени и по този начин те загиват. Добре е тези платформи да бъдат сменени“, каза Димитър Попов и уточни, че около 40-50 процента от щъркелите вече са тук. Очаква се след застудяването да дойдат и останалите щъркели, както и лястовичките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

45 години ДГ „Първи юни“ – Благоевград

С пъстра празнична програма колективът и децата от ДГ „Първи юни“ – Благоевград отбелязаха 45 години от основаването на детското заведение. Пред препълнената зала „Яворов“ малчуганите от различните възрастови групи показаха своите творчески умения. Специален гост на тържеството бе зам.-кметът по образование и бизнес развитие Боряна Шалявкска,..

публикувано на 28.03.24 в 09:23

Депутатите гласуват промени в НК и Закона за МВР

С промени в Наказателния кодекс и в Закона за МВР започва пленарният ден на депутатите днес. Част от промените са предложени от Министерски съвет и са свързани с увеличение на минималните и максималните наказания за злоупотреби с деца.  Вторият законопроект е внесен от партия "Възраждане" и предвижда наказанията за бракониерство да се изравнят с тези..

публикувано на 28.03.24 в 09:09

Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа

Днес в 11 часа държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ". Така от партията на Слави Трифонов ще трябва да посочат кандидат за министър-председател. Това обявиха в съобщение от президентството в 8 часа днес. Ако ИТН вземат третата папка, в Конституцията не е посочен..

публикувано на 28.03.24 в 09:06

КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2%

Предложението на "Булгаргаз" природният газ може да поскъпне с малко над 2% през април ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. За разлика от март, когато поевтиняването на синьото гориво беше значително, през април цените могат леко да се повишат, сочат разчетите на газовата ни компания. През следващия месец необходимите на..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Разкъсана облачност

На 28 март до обяд валежите в западните райони ще спрат, а облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Дневните температури ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 20° и 25°.

публикувано на 28.03.24 в 07:00

Две награди ИКАР за ДТ "Никола Вапцаров"

В Международния ден на театъра в ръчиха наградите за сценични изкуства ИКАР. Сред наградените е и Драматичният театър "Никола Вапцаров" - Благоевград.   В категорията "Майсторско техническо осъществяване" спечели представлението „Метаморфози" по Овидий, сценична адаптация - Мери Цимерман и режисьор Стайко Мурджев. Втората награда е за..

публикувано на 27.03.24 в 21:27

Стартираха дейностите по ремонта на улица "Благой Гебрев" в Перник

Улицата е една от най-натоварените в града, но е в лошо състояние поради непрекъснатото разкопаване в резултат на течовете преди подмяната на водопровода.  На места е нарушено и отводняването от повърхностните води, което води до задържането на вода по пътното платно и допълнително разрушаване на настилката.  Ремонтните дейности включват..

публикувано на 27.03.24 в 17:35