Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Висока лавинна опасност в Пирин

Заради висока лавинна опасност в Пирин днес, от Дирекция национален парк "Пирин" отново предприемат важни действия за превенция и контрол, свързани с осигуряване безопасността на туристите в планината. 

През цялата зима, след нов снеговалеж се извършват огледи от паркови служители, които следят за това, колко е новата снежна покривка, представлява ли опасност за туристи и се предприемат необходимите действия за обезопасяване. 

Директорът на НП "Пирин" Банско Росен Баненски съобщи, че чрез изградената система  "Газекс" в Национален парк "Пирин" за превантивен лавинен контрол веднага след снеговалеж се предприемат действия за контролирано събаряне на лавини западно от връх Тодорка, които падат по поречието на река Бъндерица. Улеите се спускат от връх Тодорка към туристическата пътека и целта е да се обезопаси туристическият маршрут от Шилигарника до хижите, за преминаващи туристи. При проведения оглед тази сутрин е установено, че има нова снежна покривка от нови 10 см и е взето решение за контролираното събаряне на снега, с оглед опасността от спонтанно падане на лавини.
През тази година над 40 подобни взривявания са извършени, за осигуряване в максимална степен на безопасност на туристите, информира още Росен Баненски.
В момента лавинната опасност в Пирин е много голяма.  
Снежната покривка на Бъндеришка поляна е 150 см, на Тодорка 255 см, на Шилигарника 1.65 см. От ПСС Банско отново напомнят, че е изключително опасно карането извън обозначените зони, както и спускането в необработени терени.

Вижте още

В Кюстендил бяха отбелязани 145 години от избухването на Априлското въстание

В Кюстендил бяха отбелязани 145 години от избухването на Априлското въстание. Венци и цветя на паметника "Булаир" и на централния площад "Велбъжд" поднесоха от Областната и Общинската администрации и граждани.      В тържественото слово беше отбелязано, че Априлското въстание е събитие с изключителна значимост, демократични права и национално..

публикувано на 20.04.21 в 12:21

Д-р Веселка Мончева, РЗИ Благоевград: За една година станахме по-отговорни

“Запазва се тенденцията за намаляване на новите случаи от COVID – 19 в област Благоевград . За миналата седмица те са 505, което е с около 150 случая по-малко в сравнение с предходния седемдневен период “ – съобщи за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция..

публикувано на 20.04.21 в 11:42

„Да възстановим Земята“ призовават от Дирекция „Национален парк Рила“

От днес започват инициативите организирани от Дирекция „Национален парк Рила“ по повод Световния ден на Земята – 22 април. Проявите са под мотото „Да възстановим Земята“ и ще бъдат проведени в Благоевград, Симитли, Дупница, Паничище и Самоков. Това съобщи за Радио Благоевград Стефан Кирилов – старши експерт в НП „Рила“. „Утре и в други ден са..

публикувано на 20.04.21 в 11:03

Конкурс за видеоклип на тема "Следвай мечтите си без наркотици"

Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център към община Перник обявяват конкурс за авторски видеоклип на тема "Следвай мечтите си без наркотици", съобщи общинският пресцентър.  Право на участие имат всички ученици от учебните заведения на територията на общината на възраст от 16 до 18 години. Срокът за изпращане на..

публикувано на 20.04.21 в 10:54

145 години от началото на Априлското въстание

Априлското въстание  от 1876 година е въоръжено въстание на българите в Османската империя. Избухва преждевременно на 20 април в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че  въстанието, макар и..

публикувано на 20.04.21 в 09:38
 Румен Радев

Президентът връчва мандат за правителство на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС. От партията вече обявиха, че са готови с проект на правителство. Те предлагат за министър-председател бившия външен министър Даниел Митов.  По-малко от 24 часа след края на политическите консултации с 6-те парламентарни..

публикувано на 20.04.21 в 08:48

102 са новите случаи на коронавирус в Благоевград

2434 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Положителни са малко над 15 процента от направените 15 952 теста. Най-много са новите случаи в столицата (522) и в областите Пловдив, Стара Загора и Русе, сочат актуализираните в полунощ данни на Единния информационен портал. В Благоевград новите случаи са 102, в..

публикувано на 20.04.21 в 07:35