Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-кметът на Благоевград Пролет Трифонова "срещна" първокласници със Снежанка в Маратон на четенето

4
Снимка: Елеонора Тахова

И Регионалната библиотека "Димитър Талев" в Благоевград участва в Националния маратон на четенето. Целта е да се насърчи общуването на децата с книгите, които са носители на непреходните ценности в човешката история и култура. 

Днес участници в Маратона в областния център бяха първокласници от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“. По думите на Кристина Тонева от Детския отдел в дните до 23 април, когато се отбелязва Международния ден на книгата и авторското право, почти всеки ден в библиотеката ще се провежда Маратон на четенето с различни класове.

Днешното събитие бе подкрепено и от зам.-кмета по културата в Благоевград Пролет Трифонова, която прочете пред малчуганите любимата приказка за Снежанка.

По думите на Кристина Тонева, за да възпитаме любов към книгата у децата, poлятa нa poдитeлитe e ĸлючoвa, ĸaтo e вaжнo дa ce пoдxoди c пoлoжитeлнa нaглaca и тъpпeниe и нaй-вeчe cъc coбcтвeн пpимep.

Инициативата „Маратон на четенето“ се организира от Българска библиотечно-информационна асоциация и се провежда от 2 април – Международния ден на детската книга до 23 април – Международния ден на книгата и авторското право.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ремонт на Голева детска градина в Банско

 Kметът Стойчо Баненски подписа договор за извършване на цялостен ремонт на Детска градина „Здравец“, филиал ДГ 1(Голева детска градина) в град Банско. Фирмата изпълнител, спечелила обществената поръчка е „Градив 77“ ЕООД.  Общата  стойност на инвестицията е 293 827,52 лв., а средствата са осигурени изцяло от бюджета на община Банско. Срокът за..

публикувано на 24.07.24 в 09:13

Община Благоевград приема заявления за подмяна на отоплителните уреди

Община Благоевград започва прием на заявления за подмяна на отоплителните уреди на дърва и/или въглища с климатици, термопомпи и печки на пелети.  Целта на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух на територията на общината чрез подмяна на печки и котли на твърдо гориво с алтернативни екологични източници на отопление, които ще..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Градската художествена галерия отваря врати с нов облик

Градска художествена галерия в Благоевград от петък ще посреща своите посетители с обновени изложбени зали и ново осветление. Галерията, която от близо 10 години не е ремонтирана, вече е с нов облик, след като служители от ОП „Чистота“ извършиха цялостно пребоядисване. В рамките на ремонта Община Благоевград подмени и старото осветление с..

публикувано на 24.07.24 в 09:04

Частични местни избори за кмет ще се проведат в дупнишкото село Бистрица

  Пълномощията на Христо Христов бяха прекратени от ОИК с решение от 12 юли. Причината е активна регистрация на действащия кмет като едноличен търговец. За освобождаването му от поста е сезиран Общинският съвет, който ще се събере извънредно на 8 август. Тогава ще бъде избран и временно изпълняващ длъжността. Предстои уведомяване на Централната..

публикувано на 24.07.24 в 08:45

Слънчево с краткотрайни валежи

 Преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури...

публикувано на 24.07.24 в 05:28

Община Перник обяви обществена поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване

Община Перник е обявила обществена поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване с прогнозна стойност 15 млн. лв. за три години. Дейностите ще се осъществяват по квартали, промишлени зони, вилни и селищни образувания и курортни местности и в останалите населени места в общината, като обхвата на дейността и обектите  ще се актуализират ежегодно...

публикувано на 23.07.24 в 17:54

XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е домакин на XVII конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Мотото на конференцията  е „Образованието като грижа и ценност“. В Университетския център „Бачиново“ си дават среща 45 директори и учители в неделни български училища зад граница. „В програмата са включени теми, свързани с..

публикувано на 23.07.24 в 16:02