Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци ще почистят района около язовир „Пчелина”

Снимка: БГНЕС

Доброволци от пернишкия клон на Централната рибно- опазваща организация /ЦРОО/ и група каякари от София ще почистят района около язовир „Пчелина”. Водоемът е най-големия на територията на област Перник, като обиколката му по брега е 34 км.

Акцията ще се проведе в събота. Очаква се в нея да се включат около 70 човека. Осигурени са чували, ръкавици, както и лодки за извозване на хората, тъй като има отдалечени участъци, където не може да се стигне с автомобил. Осигурен е и камион, който да извози отпадъците до депото в Перник, каза Марио Антонов от ЦРОО .

"През годините хората се научиха да си събират боклуците. Проблем особено през последните години няма кой знае какъв по отношение на замърсяването от самите риболовци. А най- големият проблем си остава река Струма, която вкарва огромно количество боклук. Всъщност, сега 90 процента от боклука е именно такъв- от поройните дъждове, които бяха. Това високо ниво на река Струма през февруари  вкара огромно количество боклук в язовира", каза Антонов.

Миналия месец доброволци от ЦРОО почистиха част от коритото на река Струма на територията на Перник.  За язовир „Пчелина” те се грижат от 2016 година, като почистват района два пъти годишно – пролет и есен.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Интензивен трафик на ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа" на изход за леки автомобили.

Във връзка със значително увеличените преминавания през двата пункта и големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от граничната полиция препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване. Пътуващите туристи към курорти в района на Солун, Кавала..

публикувано на 21.07.24 в 09:48

Пожар в Гърция близо до българската граница

Горски служители от ДГС Катунци и ДГС Гоце Делчев, както и пожарникари, са на границата с Гърция, за да направят опит да не допуснат навлизането на пламналия над Славянка пожар. За сега огънят е на гръцка територия, но е близо до нашата страна. Върхов е, гаси се от два хеликоптера и самолет. Българските горски служители от 5 часа сутринта правят просеки и..

публикувано на 21.07.24 в 08:51
Димитър Главчев

Премиерът Главчев пътува за Воден

Министър-председателят Димитър Главчев пътува за Воден. Премиерът ще провери на място изпълнението на поетия от мобилните оператори ангажимент да  осигурят клетка, която да обезпечи комуникацията в селото. В четвъртък министър-председателят Главчев разпореди на министъра на транспорта Георги Гвоздейков да предприеме мерки по проблема. Вчера..

публикувано на 21.07.24 в 08:33

Малко по-прохладна неделя, на места с валежи и градушки

Днес от запад на изток през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Облачността над по-голямата част от страната ще бъде купеста и купесто-дъждовна. Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. Предимно слънчево ще бъде в Югоизточна България и по морския бряг. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 21.07.24 в 08:31
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето

Изключително сложна продължава да бъде ситуацията заради пожара в района на Карловското село Кърнаре. Има няколко огнища, теренът е недостъпен за техника, с много отвесни скали. Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят. Алпинисти от пожарната и доброволци  ще доближат максимално пожара, в опит да бъде овладян. Това заявиха премиерът..

публикувано на 20.07.24 в 15:50

150 годишната черква в село Горна Железница посрещна миряни за своя храмов празник – Илинден

Възрожденската черква  отвори врати и посрещна наследници на родове, чийто корени са от там, както и много гости.150 годишния храм във вече безлюдното село е построен през далечната 1874 година. В архитектурно отношение представлява каменен еднокорабен храм с полуцилиндричен дъсчен свод. Амвонът и дъсчената решетка са рисувани. След Горноджумайското..

публикувано на 20.07.24 в 15:24

Катастрофа близо до Благоевград

Движението при км 366 на път I-1 Благоевград – Кресна се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 20.07.24 в 15:13