Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Работна група към МЗХГ анализира причините за смъртността на пчелите

Снимка: Грийнпийс България

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева сформира работна група, която да изготви научно-експертен анализ на причините за повишената смъртност на пчелни семейства. В нея участват широк кръг от представители на научните среди. 

Освен анализ на причините за смъртността на пчелите, до 14 май 2021 г., групата ще трябва да предложи конкретни действия и мерки за тяхното ограничаване. 

На първото заседание бе отбелязано, че за да се вземат необходимите мерки трябва работната група също така да проследи дейността и на тези от пчеларите, при които липсва или е регистрирана незначителна смъртност при пчелите. „Добрият опит е най-важният“, категоричен бе

проф. д-р Георги Георгиев, който е председател на работната група.

Експертите обсъдиха резултатите от извършените през месец март тази година извънредни проверки от страна на БАБХ. Те обхванаха 26,5% от регистрираните пчелни семейства в страната. При 44 107 от тях или 15,9% от проверените е установена смъртност.

Данните от извършените проверки показват още, че малко повече от половината пчелни семейства са загинали вследствие на липса на достатъчни хранителни запаси или лошо зазимяване от стопаните.  6 611 пчелни семейства или около 15 % от проверените са отпаднали вследствие на болести по пчелите. 

Научните специалисти обсъдиха и възможността да бъде изготвено ръководство с добри практики за опазване на пчелните семейства. Коментирани бяха и какви точно ветеринарни грижи трябва да бъдат прилагани към пчелните семейства. Експертите подчертаха необходимостта от постоянен мониторинг от страна на пчеларите върху дейността на пчелните семейства. 

Резултатите от работата на комисията ще бъдат представени в официален доклад на ръководството на МЗХГ и на пчеларската общност.


Вижте още

Затварят за движение пътя Белица - Краище

Поради поставяне на втори асфалтов пласт на основния път Белица – Краище, от Община Белица уведомяват, че на 2 август (понеделник) от 6.00 часа до приключване ремонта на обекта (късно вечерта), пътят ще бъде затворен.  Автомобилният трафик ще бъде пренасочен по пътя Баня - Драглище.

публикувано на 30.07.21 в 17:57

Села в Сандански с проблемно електрозахранване търсят съдействие

Проблемите с електроснабдяването в няколко села в района на Сандански, дискутираха днес на работна среща представителите на институциите. Кметът Атанас Стоянов, Областният управител Николай Шушков и представители на ЧЕЗ търсиха решение на честите прекъсвания на електрозахранването в  села Селата Дамяница, Ново Делчево, Катунци, Левуново,..

публикувано на 30.07.21 в 16:36

19- годишен младеж е привлечен като обвиняем за пет престъпления

19- годишен младеж е привлечен като обвиняем за пет престъпления от общ характер, съобщиха от Районна прокуратура- Перник.   Той е задържан за срок до 72 часа с прокурорско постановление. Внесено е искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. На 28 юли, шофирайки лек автомобил, младият мъж нарушил правилата на..

публикувано на 30.07.21 в 15:54

С таен вот бе свален от поста си председателят на Общинския съвет в Банско

На заседание на Общинския съвет в Банско днес, изненадващо бе свален от поста си, с таен вот, председателят на Общинския съвет Димитър Русков. Предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на местния парламент направи общинският съветник  Костадин Загорчин. Причината за предложението е "Системно неизпълнение на задълженията на председател..

публикувано на 30.07.21 в 15:02

Забранeно е паленето на открит огън в площите с посеви в Перник

Забран eно е паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на  моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра  от тях, съобщиха от община Перник. Разпоредбата е на кмета Станислав Владимиров и е в сила до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата. За да се предотвратят евентуални..

публикувано на 30.07.21 в 14:51

Приключиха летните занимания за ученици в Дупница

Приключиха традиционните летни занимания за ученици, организирани от община Дупница.  Инициативата “Активно лято” продължи през месец юли в дупнишкия парк “Рила”. В нея се включиха десетки деца от 8 до 14 години. Те участваха в различни занимания по изкуства, история и география, четоха на открито, рисуваха на асфалт. Организирани бяха арт..

публикувано на 30.07.21 в 14:22

Повишава се борят на болните с COVID в благоевградската болница

Постепенно повишаване на броя на пациентите с коронавирус отчитат от Многопрофилната болница в Благоевград, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев. В рамките на днешния ден са постъпили двама пациенти с ковид в Инфекциозното отделение на болницата. „В Инфекциозно отделение засега са предвидените легла за болните с..

публикувано на 30.07.21 в 12:10