Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

324 чувала с отпадъци са събрани при почистване на язовир „Пчелина”

Снимка: ЦРОО

324 чувала с отпадъци са събрани при вчерашното почистване на язовир „Пчелина“, организирано от пернишкия клон на Централната рибноопазваща организация и каякарски клуб от София.

В почистването са се включили 62-ма доброволци.

Събраните отпадъци се равняват на 20 куб. метра пресирана смет. Повечето от тях са били вкарани от река Струма. Брегът буквално е бил задръстен от обувки, джапанки, легени, бутилки, съобщи Марио Антонов от пернишкия клон на Централната рибноопазваща организация (ЦРОО).

Уборка е направена и около намиращия се върху скалите параклис „Св. Йоан Летни“. За придвижването на хората до по-отдалечените места са били осигурени 6 лодки и 11 каяка.

От 2016 година насам това е 9-ото почистване на бреговете на язовира.

За съжаление и този път сред доброволците е нямало риболовци от Перник, Радомир и Батановци, каза Антонов. Той съобщи, че след две седмици ще бъде организирано ново почистване, за да бъде обхванат целия язовир. Той е най- големият на територията на област Перник, като обиколката му по брега е 34 км.

Вижте още

Сцени от народни приказки ще бъдат изрисувани в детските градини в Перник

Сцени от 15 български народни приказки ще бъдат изрисувани в детските градини на територията на община Перник, съобщи общинският пресцентър. Инициативата е на перничанина Иво Райков и художника Кирил Богданов и е посветена на Международния ден на детето. „Болен здрав носи” е първата приказка, сцена от която ще бъде..

публикувано на 11.05.21 в 19:18

23 с коронавирус в област Кюстендил

Новодиагностицираните лица с Ковид-19 в Кюстендилска област през изминалото денонощие са общо 23. Новозаразени с инфекцията лица има в общините: Дупница – 13, Кюстендил – 6, Сапарева баня – 2, по един нов случай в Рила и Кочериново, съобщават от Областния кризисен щаб. В Ковид отделението на болницата в град Кюстендил са..

публикувано на 11.05.21 в 14:29
Дупница

63 000 лева печалба отчита за 2020г. общинското предприятие “Паркинги и гаражи” в Дупница

Общо приходите са 380 000 лева. Те са с 43 000 лева по-малко в сравнение с предходната година. Значителен спад на печалбата, близо три пъти, има в “Общински пазари”. Увеличени са приходите на Домашния социален патронаж – 161 000 лева за миналата година.  166 000 лева са постъпили в общината от наеми на Социалните жилища. Значителни загуби отчитат..

публикувано на 11.05.21 в 14:21

Безплатни очни прегледи за деца и възрастни се правят в Кюстендил днес

Безплатни очни прегледи за деца и възрастни, в рамките на инициативата "Зрението е всичко! Прегледай се!", се правят днес в  Кюстендил.       Прегледите се извършват със специална апаратура, купена със средства, събрани от благотворителената инициатива "Българската Коледа". Безплатните консултации ще продължат до 18.00 часа, като е планувано да..

публикувано на 11.05.21 в 14:01

Четирима директори на училища бяха отличени с награда на МОН "Св. Иван Рилски"

Четирима директори на български училища бяха отличени от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова с ежегодната награда на министерството на образованието и науката "Св. Иван Рилски". По традиция тя се връчва на 11 май – Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Рилския манастир.      На четиримата учители бяха връчени..

публикувано на 11.05.21 в 13:41

170 музиканти ще участват в Международния конкурс за млади изпълнители на класически инструменти

170 млади музиканти от страната и чужбина са заявили участие в Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, чийто домакин е Перник. Тазгодишното издание е 15-то поред и ще се проведе онлайн от 14 до 16 май.. Сред участниците има музиканти от Северна Македония, Испания, Белгия и Китай. Участниците са разделени в две..

публикувано на 11.05.21 в 13:37

Откриха напълно обновената сграда на Държавния архив в Благоевград

С официална церемония и водосвет, който бе отслужен от отец Николай, бе открита обновената сграда на Държавния архив в Благоевград. Продължителността на проекта бе една година, през която са въведени енергоспестяващи мерки, направено е цялостно обновяване на сградата и е осигурена достъпна среда за хора в неравностойно положение, както и по-добри..

публикувано на 11.05.21 в 13:22