Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметът на Белица с призив за опазване на чистотата

Кметът на община Белица отправи специален призив за социална нетърпимост към замърсяване на различни изходни места, важни за развитието на туризма в общината.

Специално внимание Радослав Ревански обръща за необходимостта за опазване на пътя за курортен комплекс “Семково“, пътя за м. “Андрианов чарк“, където са разположени Парка за мечките и RILA FUN PARK, пътя за село Драглище и др.

„Природата и реалността ни изпращат ясни сигнали. От нас зависи да направим нашето населено място по-чисто и по-красиво“, се казва в призива на кмета на Белица Радослав Ревански."УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА БЕЛИЦА,

С настоящата информация целим да повишим обществената осведоменост и екологично съзнание, както и да провокираме Вашата ангажираност за повече отговорност към опазването на градските места за отдих, зелени площи, паркови зони и др. Средата, която изискваме да бъде здравословна, чиста и подредена. Защото от нея зависи здравето, качеството на живота ни, бизнеса ни. Средата, която всеки от нас създава – с любов, грижи, средства и труд, но също с безразличие, с пренебрежение, с безотговорност, с очакване друг да свърши работата, друг да възпита децата.

В информацията са поставени и важни въпроси, които имат за цел да ангажират общественото внимание, да предизвикат социална нетърпимост към замърсяването на различни изходни места, важни за развитие на туризма в общината ни- Пътя за КК “Семково“, Пътя за м. “Андрианов чарк“, където са разположени Парка за мечките и RILA FUN PARK, Пътя за Драглище и др. Природата и реалността ни изпращат ясни сигнали. Дали ги разбираме?
Нима подобава на Белица да бъде неугледна, замърсена и занемарена? Нима е нужно да обясняваме на беличани – умни, предприемчиви и достолепни, че когато не пазим нашия град, ние вредим на себе си? Нима не си даваме сметка, че деградацията на жизнената среда се отразява на стандарта на живота ни? Или беличани не разбират, че направеното в града е с общите ни пари и, вместо да се направи нещо ново, трябва да се похарчат пак от общите пари за изхвърляне на множеството отпадъци натрупани в местността „Керемидарката“, по Пътя за мечките, по Пътя за Драглище и др. ? Колко трудно е да извървиш 20 м, за да изхвърлиш боклука в празния контейнер, вместо да го оставиш на тротоара до пълния или да ги изхвърлим по покрайнините на града ни. Обичаме ли достатъчно децата си, когато мълчим и подминаваме заринати с отпадъци детски и спортни площадки? Отговорни ли сме за бъдещето си, когато пред очите ни се изхвърлят всякакви видове отпадъци и ние си мълчим? Колко дълбок трябва да е общият ни джоб, за да насмогнем на разходите за чистота и поддръжка? А къде е личната отговорност? Какво е личното възпитание? Има ли все още някой, който не е разбрал, поне през времето на карантината и извънредното положение, че чистотата е начинът да се избегнат инфекциозните заболявания?

Уведомяваме Ви отново за пореден път, че в контейнерите тип „Бобър“ се изхвърлят само битовите отпадъци, в кафявите контейнери само растителни отпадъци. Строителните отпадъци се предават за последващо оползотворяване или обезвреждане на лица, които притежават документ за съответната дейност, съгласно ЗУО или притежателите ги транспортират до РДНО-гр. Разлог.

Ако притежавате отпадъци от ремонтна дейност, НЕ ГИ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ в покрайнините на града или селото. Обадете се на общинската фирма „Мусала-2004“ ЕООД, тел. 0885218716 за извършване на тази услуга. Гражданите, които притежават излязло от употреба електрическо и електронно оборудване могат да го предадат безвъзмездно в помещението на Административната сграда на Община Белица, ул. „Георги Андрейчин“№15. Ако вече имате нов автомобил, за стария трябва да знаете, че до предаването му на площадка за съхранение или в център за разкомплектоване, сте длъжен да го съхранявате в собствения си имот. Не го оставяйте на тротоара или в зелените площи. Община Белица има сключен договор със „СКРИНО“ ЕООД за организиране на разделното събиране и оползотворяване на отпадъци от МПС, моторни масла, гуми и др.

Намалявайки количеството на отпадъците за депониране ще увеличим възможностите на града ни за развитие на туризма, ще запазим ценни ресурси, ще спестим средства за заплащане на все по-високи такси за отчисления, ще опазим въздуха, водата и почвата от замърсявания, ще подобрим облика на общината ни.

ДА НАПРАВИМ НАШЕТО НАСЕЛЕНО МЯСТО ПО-ЧИСТО И КРАСИВО! ЗАЕДНО МОЖЕМ МНОГО ПОВЕЧЕ!"


Галерия

Вижте още

Напрежение пред Районния съд в Разлог

Полиция и жандармерия в Разлог обградиха сградата на съда и подходът към ромския квартал в Разлог. В момента в Районен съд се гледа делото срещу нападателите над младеж в центъра на града в четвъртък вечер. През съда се събраха около 100 човека, сред които и близки на пострадалия младеж. Хората са категорични, че няма политически аспект...

публикувано на 15.05.21 в 12:20
Кулата

Интензивен е трафикът на леки автомобили на граничния пункт „Кулата-Промахон“.

Интензивен е трафикът на леки автомобили, пътуващи към Гърция на граничния пункт „Кулата-Промахон“. Заради бързите тестове, които гръцките здравни власти продължават да правят на случаен принцип, колите изчакват в рамките на десет минути, преди да влязат в южната ни съседка. С лед отпадането на част от ограничителните мерки в Гърция и..

публикувано на 15.05.21 в 11:59

Парад на ретро автомобили в Благоевград

Парад на ретро автомобили и мотоциклети се провежда на площад „Македония“ в Благоевград. Участниците ще дефилират до 12.30 часа, след което ще потеглят в посока Симитли. Там, на градския площад „Септември“, те отново ще покажат своите машини, а между 15 и 17 часа колоната от ретро автомобили ще бъде на площад „Никола Вапцаров“ в Банско...

публикувано на 15.05.21 в 10:46

11 депутати ще бъдат избрани от област Благоевград на парламентарния вот на 11 юли

ЦИК одобри разпределението на депутатските мандати по райони за парламентарните избори на 11 юли. 11 депутати ще бъдат избрани от област Благоевград. По четирима народни представители ще бъдат излъчени от областите Кюстендил и Перник. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов насрочи за днес, от 10.30 часа, консултации за избор на..

публикувано на 15.05.21 в 08:43

Турнир по спортни танци „Купа България 2021“ в Благоевград

Открит турнир по спортни танци „Купа България 2021“ ще се проведе днес в спортния комплекс на Югозападния университет в Благоевград. За трета поредна година домакин на спортното събитие е Клубът по спортни танци „Импулс – Благоевград“. Турнирът се провежда под патронажа на Ректора на Югозападния университет, Българската федерация на клубовете..

публикувано на 15.05.21 в 07:36

Жълт код за гръмотевични бури

Жълт код за гръмотевични бури е обявен за днес в югозападната част от страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила в седем области ( София, София-област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Смолян. На места се очакват обилни валежи. Има и условия за градушки.

публикувано на 15.05.21 в 07:30

Предимно слънчево, с температури 23 – 28 градуса

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време. След обяд и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици; има условия и за градушки. На повече места, по-интензивни и значителни по количество ще са валежите в Западна България. Вятърът ще е слаб до умерен от изток-югоизток, но преди и по..

публикувано на 15.05.21 в 07:10