Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на Камерна опера – Благоевград

7
Лина Ангелова, Венера Мелеки, Светлана Галианова, Пламен Кумпиков и Станислав Кимчев след предпремиерното представление

На 22 и 23 април 2021 г. от 19.00 ч. в Камерна опера – зала „Камерна сцена” са премиерните представления на „Слугинята господарка" (на италиански „La serva padrona") от Джовани Батиста Перголези. 

Режисьор на постановката е Станислав Кимчев, диригент – Светлана Галианова, сценография и костюми – Манол Стоянов, дизайн печат и предпечат – Петя Белемезова. Участват оркестърът на Камерна опера Благоевград и солистите: Венера Мелеки, Пламен Кумпиков, Юрий Николов. Концертмайстор е Стоил Богданов, корепетитор и чембало – Милена Томанова. 

Солистите Юрий Николов, Венера Мелеки и Пламен Кумпиков

Това е най-популярната от оперите на Перголези, която първоначално е била сценка в антракта на неговата опера серия „Гордият пленник“, а после той я допълва и я прави самостоятелна опера. С написването на „Слугинята господарка“ Перголези става основоположник на създаването на опера буфа – опера комедия.

Операта серия „Гордият пленник”, към която е било това сценично интермецо, е отдавна забравена, докато „Слугинята господарка” възвестила началото на новия жанр – комичната опера,  достига своите върхове с „Тайният брак” на Доменико Чимароза, „Севилският бръснар” на Джоакино  Росини, „Сватбата на Фигаро” от Моцарт, „Фалстаф” на Джузепе Верди и „Джани Скики” на Джакомо Пучини. Днес, тези безспорни шедьоври са най-поставяните и обичани от публиката по света и у нас комични опери.

Пламен Кумпиков, Станислав Кимчев и Венера Мелеки в репетиционен момент

Режисьорът на постановката Станислав Кимчев казва: „Напук на времето сега, в което културата ни е последна грижа, преди месец започнахме едно общо приключение с Камерна опера Благоевград. Приключението е със заглавие “Слугинята – господарка”. „La Serva Padrona” е едно прекрасно и забавно оперно интермецо от Джовани Перголези, поставено за първи път в Благоевград преди почти 44 години. Време му е за ново начало, така че заедно с фантастичния оркестър и солисти на Камерна опера Благоевград ви каним на 22 и 23 април на първата премиера за пролетния полусезон 2021!”

Светлана Галианова споделя: „Процесът на работа с режисьора Станислав Кимчев е много интересна. Начинът му на комуникация с всички ни е вълнуващ, успява да грабне вниманието на всеки общо взето на момента. На първата репетиция ми направи впечатление колко внимание отделя на всеки малък детайл, с какъв хъс обяснява и с каква енергия успява да зареди колегите. Надявам се, че ще успеем да предадем тези прекрасни емоции на публиката!”

А ето и мнението на Юрий Николов: „Безкрайно сме щастливи, че работим по тази постановка с режисьор, като Станислав! Много се надявам и вярвам, този ентусиазъм да продължи и за в бъдеще! Случват се прекрасни неща, както визуални, така и артистични!”

Няколко думи и от Пламен Кумпиков: "Впечатлен съм от съвместната ни работа с режисьора Станислав Кимчев! За краткото време, имайки предвид  сложността на произведението, с моите партньори на сцената успяхме да изградим доста всеобхватни персонажи. Привнесохме допълнителен колорит, хумор и драматизъм, които допълват релефността на образите. На добър час!"

Накрая, но не на последно място – вдъхновеното мнение на Примата в тази постановка Венера Мелеки: "Аз лично съм много вдъхновена и обогатена от работата ни по "Слугинята господарка". Творческият процес се базираше на изграждането на неповторими образи, като в случая театърът е основен двигател на произведението. Имахме щастието да работим с един различен досега режисьор, с интересни решения и гледни точки, с голяма всеотдайност, който разкри пълната палитра от цветове на всеки един образ. Раждането на образа на Серпина –  музикално, вокално и театрално беше един празник за мен!"

Операта "Слугинята господарка" е историческа за Камерна опера Благоевград. Културната институция всъщност открива своето съществуване в Благоевград през далечната 1977 година именно с операта „Слугинята господарка". Режисьор на постановката е основателят и директор Пламен Карталов /сега академик и директор на Националната опера/, диригент е Михаил Ангелов, сценограф е Ани Хаджимишева, а очарователната Валерия Широканска-Карталова е в ролята на Серпина.

През 1982 година „Слугинята господарка” е първата опера, заснета у нас по филмов способ (като истинско кино) от БНТ. Постановчици са Константин Димчев и Петър Крондев, а диригент –  Борис Спасов. В главните роли се изявяват Виолета Шаханова и Евгени Ганев. Продукцията, оценена от критиката като най-успешната досега, е наградена със „Златната антена”, а след това пренесена в нов вариант на сцените в Русе, Велико Търново, Габрово и Добрич от режисьора Теодор Стамболиев и това всъщност са били първите оперни постановки, осъществени с камерните оркестри на тези градове.

Ще повдигнем леко завесата, за да издадем мъничко от фабулата:

  ...Младата слугиня Серпина се е превърнала в арогантна млада дама и се изживява като господарката на къщата. Господарят – старият ерген Уберто е гневен на тази ситуация. В отчаянието си той моли слугата си Веспоне да му намери спешно съпруга, за да се спаси от нахалната, но заедно с това чаровна Серпина.  Но след изящни манипулации, включвайки и Веспоне в своя план, тя успява да убеди господаря си да я вземе за съпруга. И така, слугинята „скромна“ става истинска господарка...



 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Благоевград с кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Тя ще се проведе в два последователни дни – 22 и 23 април. Отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване, който ще бъде разположен, както следва: На 22.04.2024 г от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, ул. "Св. Иван Рилски“ и площад "Македония“, до сградата на Камерна опера Благоевград и от 13:00 до 16:00..

публикувано на 20.04.24 в 14:44

Кюстендил отбеляза 148- та годишнина от избухването на Априлското въстание

С едноминутно мълчание събралите се на паметника „Булаир“ в Кюстендил почетоха паметта на героите и мъчениците на Априлската епопея от 1876 година. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам. – кметовете Кристиян Иванчов и Бойко Клечков,..

публикувано на 20.04.24 в 14:30

Стартира кампанията – „Подкрепяй родния си отбор – Пирин е голема планина“

ОФК "Пирин" стартира кампанията за привличане на повече деца и младежи на стадиона за домакинските мачове на представителния отбор - „Подкрепяй родния си отбор – Пирин е голема планина“. Кампанията ще включва предоставяне на безплатни билети за мачовете на „Гнездото“ на ученици от 1-ви до 4-ти клас от различни училища в Благоевград, запознаване на..

публикувано на 20.04.24 в 14:18

Проведе се първо заседание на РИК 01-Благоевград

 Днес, 20.04.202 4 г., се проведе първото заседание на РИК - Първи изборен район - Благоевградски за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.  На първото заседание приветствие отправи областният управител Мария Димова, която пожела ползотворна работа и се ангажира с..

публикувано на 20.04.24 в 14:00

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема външно министерство, ще нося политическа отговорност и за него. В сегашния състав с министър Димитров цялата..

публикувано на 20.04.24 в 13:45

"Книги за смет" в Благоевград

12-то поредно издание на кампанията "Книги за смет" стартира днес от Благоевград. Идеята й е срещу всеки предаден килограм пластмаса за рециклиране, участниците да получават по една книга по избор, а тази година стартира и специално издадената за инициативата поредица "Буквите, които ни свързват". "Фокусът на самата кампания е върху кирилицата. За..

публикувано на 20.04.24 в 13:07

Благоевград посрещна най-добрите експерти в сферата на дигиталното предприемачество

За втора поредна година Благоевград е домакин на форум за дигитално предприемачество. През целия ден в зала „22 септември“ едни от най-доказалите се професионалисти в сферата споделят експерти знания и разказват своите истории на успеха.  Събитието е част от мащабния проект Digital4Bulgaria, който тази година ще се проведе общо в 15 от големите..

публикувано на 20.04.24 в 12:05