Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на Камерна опера – Благоевград

7
Лина Ангелова, Венера Мелеки, Светлана Галианова, Пламен Кумпиков и Станислав Кимчев след предпремиерното представление

На 22 и 23 април 2021 г. от 19.00 ч. в Камерна опера – зала „Камерна сцена” са премиерните представления на „Слугинята господарка" (на италиански „La serva padrona") от Джовани Батиста Перголези. 

Режисьор на постановката е Станислав Кимчев, диригент – Светлана Галианова, сценография и костюми – Манол Стоянов, дизайн печат и предпечат – Петя Белемезова. Участват оркестърът на Камерна опера Благоевград и солистите: Венера Мелеки, Пламен Кумпиков, Юрий Николов. Концертмайстор е Стоил Богданов, корепетитор и чембало – Милена Томанова. 

Солистите Юрий Николов, Венера Мелеки и Пламен Кумпиков

Това е най-популярната от оперите на Перголези, която първоначално е била сценка в антракта на неговата опера серия „Гордият пленник“, а после той я допълва и я прави самостоятелна опера. С написването на „Слугинята господарка“ Перголези става основоположник на създаването на опера буфа – опера комедия.

Операта серия „Гордият пленник”, към която е било това сценично интермецо, е отдавна забравена, докато „Слугинята господарка” възвестила началото на новия жанр – комичната опера,  достига своите върхове с „Тайният брак” на Доменико Чимароза, „Севилският бръснар” на Джоакино  Росини, „Сватбата на Фигаро” от Моцарт, „Фалстаф” на Джузепе Верди и „Джани Скики” на Джакомо Пучини. Днес, тези безспорни шедьоври са най-поставяните и обичани от публиката по света и у нас комични опери.

Пламен Кумпиков, Станислав Кимчев и Венера Мелеки в репетиционен момент

Режисьорът на постановката Станислав Кимчев казва: „Напук на времето сега, в което културата ни е последна грижа, преди месец започнахме едно общо приключение с Камерна опера Благоевград. Приключението е със заглавие “Слугинята – господарка”. „La Serva Padrona” е едно прекрасно и забавно оперно интермецо от Джовани Перголези, поставено за първи път в Благоевград преди почти 44 години. Време му е за ново начало, така че заедно с фантастичния оркестър и солисти на Камерна опера Благоевград ви каним на 22 и 23 април на първата премиера за пролетния полусезон 2021!”

Светлана Галианова споделя: „Процесът на работа с режисьора Станислав Кимчев е много интересна. Начинът му на комуникация с всички ни е вълнуващ, успява да грабне вниманието на всеки общо взето на момента. На първата репетиция ми направи впечатление колко внимание отделя на всеки малък детайл, с какъв хъс обяснява и с каква енергия успява да зареди колегите. Надявам се, че ще успеем да предадем тези прекрасни емоции на публиката!”

А ето и мнението на Юрий Николов: „Безкрайно сме щастливи, че работим по тази постановка с режисьор, като Станислав! Много се надявам и вярвам, този ентусиазъм да продължи и за в бъдеще! Случват се прекрасни неща, както визуални, така и артистични!”

Няколко думи и от Пламен Кумпиков: "Впечатлен съм от съвместната ни работа с режисьора Станислав Кимчев! За краткото време, имайки предвид  сложността на произведението, с моите партньори на сцената успяхме да изградим доста всеобхватни персонажи. Привнесохме допълнителен колорит, хумор и драматизъм, които допълват релефността на образите. На добър час!"

Накрая, но не на последно място – вдъхновеното мнение на Примата в тази постановка Венера Мелеки: "Аз лично съм много вдъхновена и обогатена от работата ни по "Слугинята господарка". Творческият процес се базираше на изграждането на неповторими образи, като в случая театърът е основен двигател на произведението. Имахме щастието да работим с един различен досега режисьор, с интересни решения и гледни точки, с голяма всеотдайност, който разкри пълната палитра от цветове на всеки един образ. Раждането на образа на Серпина –  музикално, вокално и театрално беше един празник за мен!"

Операта "Слугинята господарка" е историческа за Камерна опера Благоевград. Културната институция всъщност открива своето съществуване в Благоевград през далечната 1977 година именно с операта „Слугинята господарка". Режисьор на постановката е основателят и директор Пламен Карталов /сега академик и директор на Националната опера/, диригент е Михаил Ангелов, сценограф е Ани Хаджимишева, а очарователната Валерия Широканска-Карталова е в ролята на Серпина.

През 1982 година „Слугинята господарка” е първата опера, заснета у нас по филмов способ (като истинско кино) от БНТ. Постановчици са Константин Димчев и Петър Крондев, а диригент –  Борис Спасов. В главните роли се изявяват Виолета Шаханова и Евгени Ганев. Продукцията, оценена от критиката като най-успешната досега, е наградена със „Златната антена”, а след това пренесена в нов вариант на сцените в Русе, Велико Търново, Габрово и Добрич от режисьора Теодор Стамболиев и това всъщност са били първите оперни постановки, осъществени с камерните оркестри на тези градове.

Ще повдигнем леко завесата, за да издадем мъничко от фабулата:

  ...Младата слугиня Серпина се е превърнала в арогантна млада дама и се изживява като господарката на къщата. Господарят – старият ерген Уберто е гневен на тази ситуация. В отчаянието си той моли слугата си Веспоне да му намери спешно съпруга, за да се спаси от нахалната, но заедно с това чаровна Серпина.  Но след изящни манипулации, включвайки и Веспоне в своя план, тя успява да убеди господаря си да я вземе за съпруга. И така, слугинята „скромна“ става истинска господарка...



 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Доброто ражда успехи!

Слав Петков, председател на Българската федерация Адаптирана физическа активност връчи сертификат за дарение  на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Благоевград с благодарност  за направеното дарение в размер на 2 440 лв. в подкрепа на федерацията. По инициатива на Ученическия съвет всяка година в гимназията се организира благотворителна..

публикувано на 26.04.24 в 17:56

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП- ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители F-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка. В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията на..

публикувано на 26.04.24 в 16:02

Благоевградският театър представя спектакъла „Рожденият ден на инфантата”

Днес  в пресклуба на БТА се състоя пресконференция по повод премиерата на спектакъла „Рожденият ден на инфантата” по Оскар Уайлд на Драматичен театър „Никола Вапцаров” –Благоевград  на 27 април от 18 часа. Присъстваха Иля Пепеланов-маркетинг мениджър на театъра, режисьорът  Тодор Вълов и актьорите Аладин Алиибрахим, Катя Иванова и Пепа Манева...

публикувано на 26.04.24 в 14:56

Четири общини от Югозапада с мерки в борбата с климатичните промени

С бюджет от близо 800 000 лв. Община Благоевград в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия в рамките на 30 месеца реализираха проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“. Той е свързан с екологията и ще доведе до намаляване на парниковите газове,..

публикувано на 26.04.24 в 14:32

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложението за референдум

Общинските съветници на Благоевград отхвърлиха предложението на 12 техни колеги за провеждане на местен референдум относно тегленето на нов заем от община Благоевград. Предложението влезе като извънредна точка на днешното редовно заседание на местния парламент.  Предложението за провеждането на референдума, касаещ тегленето на нов заем представи..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Шампионат за тежковозни коне в Разлог

На 4 май (събота) от 10 часа, сдружение “ДВАЛ“- Разлог, с подкрепата на община Разлог, организира традиционен шампионат на тежковозните коне в България. „Шампионатът се организира два пъти годишно – пролет и есен, и е причина да се изгради модерна база за отглеждане на едни от най-силните тежковозни коне на България“– споделя организаторът..

публикувано на 26.04.24 в 12:40