Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приеха, предложения от кмета на Перник, правилник за дейността на общинския фонд "Култура"

Снимка: БГНЕС

На редовна сесия днес, Общинският съвет в Перник прие предложения от кмета Станислав Владимиров правилник за устройството и дейността на общинския фонд „Култура“. Фондът ще подпомага развитието на културата в община Перник като набира, управлява и разходва средствата за дейности с приоритетно местно значение. За целта ще бъде създаден Управителен съвет на общинския фонд, който ще се ръководи от зам.-кмета с ресор „Култура“.

Участие в УС на фонда ще вземат двама представители на Общинския съвет и четирима представители на творческите гилдии и читалищата. След формирането му, ще бъде обявена и сесия за финансиране. Съветниците решиха техни представители в Управителния съвет на фонда да бъдат Цветана Пиралкова от групата на ГЕРБ и Ралица Андреева от БСП. На заседанието днес бе приет отчетът на кмета за изпълнение на Програмата за качеството на атмосферния въздух, приета бе и оставката на назначения преди около месец и половина временен управител на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация д-р Йордан Иванчев и на негово място бе избран Емил Ненков. Остра дискусия предизвика обсъждането на Правилника за организацията и дейността на клубовете на пенсионерите и инвалидите. От ГЕРБ настояха от него да отпадне чл. 19, според който пенсионерските клубове могат да се ползват по график и от други организации по предварителна заявка до кмета. Предложението им не бе прието. Коментарът на ГЕРБ по този повод бе, че е победил лобизмът, а не законът.


Вижте още

Отложиха делото относно конфликта в Разлог

Районен съд – Разлог отложи образуваните днес наказателни дела от административен характер по 5 полицейски преписки по УБДХ на 5-има нарушители. След заседание, продължило 6 часа, съдът отложи делата за  събиране на гласни доказателства и допусна експертиза за лицево разпознаване на нарушителите. Делата са насрочени за 21.05.2021 г. от 10:00 часа...

публикувано на 15.05.21 в 18:32

Продължава мирният протест в Разлог

Повече от 4 часа продължава мирният протест на жители на Разлог пред сградата на Районния съд, където съдебен състав разглежда нападението на група роми над български младеж в центъра на града. Жандармерия и полиция продължават да охранява района, като в целия град Разлог са обособени зони за проверка и има засилено полицейско присъствие. След като..

публикувано на 15.05.21 в 16:30

ЦИК ще определи състава на РИК – Перник

Централната избирателна комисия ще определи състава на РИК – Перник, след като на състоялите се днес консултации при областния управител Емил Костадинов парламентарно представените партии и коалиции не успяха да постигнат съгласие по окончателния ѝ състав. В препъникамък се превърна секретарското място в комисията. Направени бяха три предложения- от..

публикувано на 15.05.21 в 15:36

Ангел Ризов е председателят на РИК – Благоевград

Ясни са вече членовете  на Районната избирателна комисия за Първи многомандатен избирателен район – Благоевград. Днес бяха проведени консултациите с парламентарно представените партии и коалиции при областния управител на Благоевград Бисер Михайлов. РИК – Благоевград ще се състои от 17 члена. Председател ще бъде Ангел Ризов – представител на..

публикувано на 15.05.21 в 13:01

Напрежение пред Районния съд в Разлог

Полиция и жандармерия обградиха в Разлог сградата на съда и подхода към ромския квартал в града. В момента в Районния съд се гледа делото срещу нападателите над младеж в центъра на града в четвъртък вечер. Пред съда се събраха около 100 човека, сред които и близки на пострадалия младеж. Хората са категорични, че няма политически аспект...

публикувано на 15.05.21 в 12:20
Кулата

Интензивен е трафикът на леки автомобили на граничния пункт „Кулата – Промахон“.

Интензивен е трафикът на леки автомобили, пътуващи към Гърция, на граничния пункт „Кулата – Промахон“. Заради бързите тестове, които гръцките здравни власти продължават да правят на случаен принцип, колите изчакват в рамките на десет минути, преди да влязат в южната ни съседка. С лед отпадането на част от ограничителните мерки в Гърция и..

публикувано на 15.05.21 в 11:59

Парад на ретро автомобили в Благоевград

Парад на ретро автомобили и мотоциклети се провежда на площад „Македония“ в Благоевград. Участниците ще дефилират до 12.30 часа, след което ще потеглят в посока Симитли. Там, на градския площад „Септември“, те отново ще покажат своите машини, а между 15 и 17 часа колоната от ретро автомобили ще бъде на площад „Никола Вапцаров“ в Банско...

публикувано на 15.05.21 в 10:46