Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Стоянов: Не сме се отказали от мажоритарния вот

Когато президентът ни връчи мандата за съставяне на правителство, тогава ще действаме. Основната роля на парламента е законодателната, заяви в ефира на Радио Благоевград народният представител от „Има такъв народ“, Илко Стоянов. Той определи случващото се в парламента като връщане на живота на Народното събрание и на парламентаризма. 

Стоянов изрази подозрение, че това Народно събрание няма да изкара пълен мандат, но ще бъдат разгледани максимален брой законопроекти. Относно идеята за преминаването към мажоритарни избори Илко Стоянов подчерта, че партията „Има такъв народ“ е последователна и не се е отказала от мажоритарния вот. Относно предложението на ГЕРБ за мажоритарни избори, Стоянов обясни, че законопроектът е писан "на коляно". 

Ние трябва да знаем във всеки един район колко гласоподавателя има. Не може да проведем такива избори на базата на некоректни статистически данни, подчерта Илко Стоянов и уточни, че трябва да бъдат определени мажоритарните райони.

В Изборния кодекс, който  „Има такъв народ“ ще предложи, в неговите заключителни разпоредби е указано, че следващите избори трябва да се праведат мажоритарно. Дебатът, който ще се провежда трябва да се случи за няколко години, а не за едно денонощие, категоричен е Илко Стоянов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изкуственият интелект в ЮЗУ

Подготвени ли сме за навлизането на изкуствения интелект в различни социални и икономически сфери от живота ни. Да се страхуваме ли от дигиталния свят и какво е предимството на високите технологии – това бяха част от темите, които разискваха студенти и преподаватели от Стопанския факултет на ЮЗУ. "Изкуственият интелект е все по-напредваща..

публикувано на 16.04.24 в 16:10

Министърът на земеделието е подал оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които..

публикувано на 16.04.24 в 16:06

Дни на иновациите в образованието в Благоевград

Дни на иновациите в образованието започнаха в Благоевград. Организатори на събитието са Центърът за творческо обучение и Община Благоевград.  Първият модул е насочен към директори и учители на детски градини от цялата област. Те ще бъдат запознати с актуална информация за новите технологии, методи и форми на преподаване. Семинарът в зала „22..

публикувано на 16.04.24 в 15:32

Кметът Методи Байкушев обяви 2 май за неучебен ден в Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев издаде заповед, с която обяви 2 май 2024 г. за неучебен ден на територията на областния център.  Определеният за почивен ден се пада между 1 май, когато отбелязваме Ден на труда и 3 май, когато тази година според православния календар е Разпети петък.  По този начин учениците ще почиват шест дни (от 1 до 6 май,..

публикувано на 16.04.24 в 15:23

Над 9000 лева събраха за Теди на концерт в Благоевград

9177.60 лв. и 50 евро е събраната сума в подкрепа на Теди. Децата на Благоевград танцуваха и пяха в подкрепа на 9-годишното момиче. Благотворителният концерт-спектакъл се състоя в зала „Пейо Яворов“, където повече от два часа публиката не спря да аплодира децата с големи сърца от Балетна школа „Релеве“, Център за танци „Влахов“, "Денс Студио..

публикувано на 16.04.24 в 14:28

Артисти от "Клоуни без граници" забавляваха хора в риск от Кюстендил

Артисти от германската организация "Клоуни без граници" посетиха и забавляваха обитателите на Центровете от семеен тип "Сияние" и Центъра за социална рехабилитация и интеграция "Синева". Клоуните изнесоха две представления пред близо 50 младежи с увреждания. "Клоуни без граници" е международна неправителствена организация, състояща се от..

публикувано на 16.04.24 в 13:52

Пожар унищожи осем къщи в кюстендилско село

Пожар в землището на кюстендилското село Кутугерци унищожи 10 дка иглолистна гора и 8 сгради. Огънят е бил загасен рано тази сутрин. Пожарът е загасен от три екипа на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“в град Кюстендил.  По данни на Югозападното държавно предприятие в гасенето са участвали и 20 горски служители. Установена..

публикувано на 16.04.24 в 11:56