Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Слабо е търсенето на пазара в Разлог

Снимка: БГНЕС

Втора седмица след като е отворен пазарът за земеделска продукция и зеленчуци в Разлог, търговците се оплакват от слабо потребление. Купувачите са малко, като липсват основните потребители – възрастните, които предпочитат да пазаруват от сергиите, вместо големите магазини.

Стоката, която се предлага е на достъпни за сезона цени на домати, краставици, патладжани и и тиквички, както и разсад, но потреблението е слабо. 
Тревогата на земеделските производители е, че разсадът изсъхва бързо и ако не се продаде  в утрешния ден на друг пазар в съседен град,  ще трябва да го изхвърлят, а са вложени много ресурси – пари за семена, работа и отглеждане при специфични условия.

Според търговците на пазара, изложили продукцията си в днешния ден, причината за слабото търсене е страхът от коронавирус, но и по-ниската покупателна способност. Един от продавачите до обяд имаше оборот от около 40 лв, което е изключително малко за сезона и идващия Великден.
Продават се и домашни яйца на цени от около 30-35 ст., но и там няма голямо търсене. 

"В магазини и вериги вносните на по 20 – 25 ст. дребни и незнайно кога доставени, се харчат, а домашни от кокошки, хранени с естествени продукти, не се търсят", гневяха се продавачите. Голяма е и тревогата им, че ситуацията е подобна и в други градове в региона – в Симитли, Бобов Дол, Дупница и дори в Сандански.

Мнозина от тях поставят искане, ако оборотът им за деня е под определен минимум, да не бъдат таксувани с пълната цена за ползваното място, а поне на половина, за да могат да се справят финансово.

Вижте още

Няма завишени норми на живак в питейната вода на селата Копривлен и Ново Ляски

След регулярните проби, взети от ВиК-Благоевград, които регистрираха отклонение, изследване на водата беше направено и от Регионалната здравна инспекция.  При планово изследване на водата в двете села, лаборанти на ВиК-Благоевград са отчели завишени норми на живак в нея. В село Копривлен то е било незначително, но в село Ново..

публикувано на 20.06.21 в 17:30

Община Сандански започва третиране срещу кърлежи

    Във връзка с провеждането на дезакарицационни мероприятия, общинска администрация Сандански информира жителите на общината, че в периода от 21.06.2021 г. до 25.06.2021 г. ще бъде извършена дезакаризация (обработка срещу кърлежи) на площи.    Екипите ще работят по следния график :    21.06. – на територията на селата Петрово,Катунци,..

публикувано на 20.06.21 в 15:48

Постерна изложба за превенция на наркотиците в Петрич

Постерна експозиция „България – За превенция и Против наркотиците“ ще бъде представена в градския парк в Петрич пред сградата на новия Исторически музей. Инициативата е на Община Петрич и Областния съвет по наркотични вещества и е посветена на Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика – 26 юни. 16 табла ще дават подробна информация..

публикувано на 20.06.21 в 13:20

Обвиняемият за грабеж от банков клон в Дупница остава в ареста

Постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" постанови на днешното си заседание Окръжният съд в Кюстендил по отношение на 40-годишния Крум Йорданов, обвинен в банков грабеж за близо 54 хиляди лева. Грабежът беше извършен на 17 юни, малко след 14.00 чака от банков офис в центъра на Дупница. Мъжът беше заключен от касиерката в касовото..

публикувано на 20.06.21 в 12:38

Обучават членовете на СИК в Благоевград

Днес в зала "Яворов" се провежда обучение на членовете от състава на СИК в община Благоевград за насрочените на 27 юни частични избори за кмет на общината. "Разделили сме обучението на два етапа. След, което най-вероятно и през седмицата ОИК ще направи самостоятелно още две късни обучения. Късно следобед за тези, които не са могли да..

публикувано на 20.06.21 в 12:09

Нормализира се трафикът на „Кулата“ към Гърция

Трафикът на ГКПП „Кулата-Промахон“ продължава да бъде интензивен, но дълги колони от автомобили за влизане в Гърция вече няма. Опашката тази сутрин е била около 4 км, но ситуацията към 11,30 часа вече е по-спокойна. Това съобщиха за БНР от пресцентъра на МВР. На пункта работят 4 гишета – две за леки и две за тежкотоварни автомобили. Ако се..

публикувано на 20.06.21 в 12:01

Православната църква отбелязва големия празник Петдесетница

С тържествени богослужения днес православната църква отбелязва един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение светият дух слязъл във вид на огнени езици върху светите апостоли, света Богородица и други вярващи  и ги дарувал с благодатните си дарове. От древни времена Петдесетница се приема за рожден ден на..

публикувано на 20.06.21 в 10:16