Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във връзка с увеличената такса за битови отпадъци в селата на общината

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до кмета на Перник

Снимка: архив

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до кмета на Община Перник Станислав Владимиров и председателя на Общинския съвет Димитър Колев, в която иска отговор за причините, наложили драстичното увеличение таксата за битови отпадъци във всички села на територията на общината. Повод за препоръката са жалби на граждани - собственици на имоти в с. Рударци, съобщиха от пресслужбата на омбудсмана..

Жалбоподателите твърдят, че таксата е определена несправедливо, предвид лошото състояние на улиците и липсата на реално предоставяне на услугата по събиране и извозване на отпадъците. Посочени са конкретни улици, които нямат асфалтово покритие и тротоари. Такава е ул. „Марица“, на която никога не е имало съдове за събиране на битовите отпадъци, се казва в жалбите. Съгласно Наредбата за управление на отпадъците на територията на общината, кметът отговаря за осигуряването на съдове за събиране на битовите отпадъци и осигурява условия за обслужването на гражданите, посочва Ковачева.Тя отбелязва също, че реалното извършване на услугите е основна предпоставка за дължимостта на такса битови отпадъци. Омбудсманът пита кмета и председателя на Общинския съвет съобразен ли е размерът на такса смет с реалните разходи по предоставянето на услугата в съответните населени места. Ковачева настоява да бъде осигурен необходимият брой съдове за събиране на битови отпадъци, както и да бъде потърсена възможност за осигуряване на средства за асфалтиране на ул. „Марица“.


Вижте още

Съдят задържан с хероин в Кюстендил

Днес съдът в Кюстендил ще гледа  искане на мярка за неотклонение на задържан при акция на кюстендилски полицаи и служители на Териториалното звено "Борба с организираната престъпност" мъж, в чийто имот са открити 16 кг хероин. Това съобщиха от прокуратурата в Кюстендил.  Специализираните действия бяха осъществени в петък в късния..

публикувано на 21.06.21 в 09:16

Курбан за здраве за жителите на Благоевград

Община Благоевград ще даде курбан за здраве и благоденствие на жителите на Благоевград. Днес от 12.30 ч. край 33-метровия кръст, пазител на града, в мемориалния комплекс "Памет и вяра" ще бъде отслужен водосвет за здраве.  За желаещите да се включат в курбана, Община Благоевград организира безплатен транспорт /отиване и връщане/ от Младежки..

публикувано на 21.06.21 в 07:35

Един случай на COVID-19 в област Благоевград

27 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие или 0,7 процента от направените малко над 4 100 теста, показват данните на Единния информационен портал. В област Благоевград има един случай на коронавирус, в Кюстедил също един, а в Перник - няма. В други 14 области в страната няма нито един нов случай на инфекция.  1 745 са пациентите..

публикувано на 21.06.21 в 06:48

Предимно слънчево, с температури 30-33 градуса

Днес в 06 часа и 32 минути започва астрономическото лято. Преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, главно в Източна България и планинските райони ще превали краткотраен дъжд, а на места и ще прегърми. Има условия и за градушки. Ще остане почти тихо. Дневните температури ще се повишат, но..

публикувано на 21.06.21 в 06:46

Няма завишени норми на живак във водата в Копривлен и Ново Ляски

След регулярните проби, взети от ВиК-Благоевград, които регистрираха отклонение, изследване на водата беше направено и от Регионалната здравна инспекция.  При планово изследване на водата в двете села, лаборанти на ВиК-Благоевград са отчели завишени норми на живак в нея. В село Копривлен то е било незначително, но в село Ново..

публикувано на 20.06.21 в 17:30

Община Сандански започва третиране срещу кърлежи

    Във връзка с провеждането на дезакарицационни мероприятия, общинска администрация Сандански информира жителите на общината, че в периода от 21.06.2021 г. до 25.06.2021 г. ще бъде извършена дезакаризация (обработка срещу кърлежи) на площи.    Екипите ще работят по следния график :    21.06. – на територията на селата Петрово,Катунци,..

публикувано на 20.06.21 в 15:48

Постерна изложба за превенция на наркотиците в Петрич

Постерна експозиция „България – За превенция и Против наркотиците“ ще бъде представена в градския парк в Петрич пред сградата на новия Исторически музей. Инициативата е на Община Петрич и Областния съвет по наркотични вещества и е посветена на Международния ден за борба с наркоманиите и наркотрафика – 26 юни. 16 табла ще дават подробна информация..

публикувано на 20.06.21 в 13:20