Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

РИОСВ – София се самосезира за замърсяването на въздуха в Перник

Снимка: БГНЕС

РИОСВ – София се самосезирала след сигнали в социалната мрежа за замърсяване на въздуха в Перник от сгуроотвала „7-ми септември“. Шламохранилището, на което допреди една година „Топлофикация Перник” депонираше отпадъка от горенето на въглищата, все още не е рекултивирано. По данни на екоинспекцията от 2016 година досега за установени нарушения, свързани с експлоатацията на сгуроотвала на дружеството са издадени 8 наказателни постановления, като наложените имуществени санкции са в общ размер над 249 000 лв.

В три последователни дни екоинспекцията е извършва проверки на място. При първата от тях, на 3 май, е констатирано запрашаване на въздуха поради липсата на оросяване и запръстяване на терена. Дадени са предписания и дружеството е предприело незабавни действия. При последващата проверка, на 4 май, не е установено запрашаване. Проверка е имало и на 5 май, като при нея са наблюдавани локални прахови емисии, поради което на „Топлофикация Перник“ ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. 

От дружеството съобщиха, че за да се спре запрашаването, е започнало изграждането на оросителна инсталация. Съоръжението е временна мярка до приключване на документалните процедури и започване на дейностите по рекултивация. Първият участък от инсталацията вече е изграден. Работата по разстилането на почва върху терена и изграждането на инсталацията продължава и през следващите дни, като се очаква тя да стане готова към средата на следващата седмица.


Вижте още

Ирина Никулчина запали олимпийския огън

Над 100 бяха участниците в традиционното факелно бягане около езерото в благоевградския парк „Бачиново“ по случай  Международния олимпийски ден. Доц. Даниела Томова от Югозападния университет „Неофит Рилски“, председател на Българския олимпийски комитет в Благоевград, с кратко вдъхновено слово припомни великата олимпийска традиция като извор на..

публикувано на 23.06.21 в 13:07

Как учениците виждат пътя към успеха

Днес от 11 часа във фоайето на Младежкия дом в Благоевград се откри изложба от областния ученически конкурс за колажи "По стъпките на... успеха."  Събитието е в рамките на проект „КОМПАС” – Кариерно ориентиране, мотивация и перспективи и за активна себереализация, финансиран по Национална програма „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и..

обновено на 23.06.21 в 12:23

Олимпийска изложба в музея в Благоевград

Изложбата „Спортът за един мирен свят“ бе открита в залите на Регионален исторически музей– Благоевград. Събитието се организира по повод Международния ден на олимпийското движение. „В музеяприпомняме един позабравен факт, че щафетата на олимпийския огън е минавала три пъти през нашия град.“, каза за Радио Благоевград д-р Биляна Карадакова,..

публикувано на 23.06.21 в 12:10

Жълт код за горещо време

За 7 области на Западна България днес е в сила жълт код за опасно високи температури, информира Националният институт по метеорология и хидрология. Кодът се отнася за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Пловдивска, Пазарджишка, Благоевградска и Кюстендилска, като температурите там ще са между 35 и 37 градуса, на места до 38 градуса. В четвъртък..

публикувано на 23.06.21 в 11:01

Дрогиран шофьор на катафалка блъсна жена

Дрогиран шофьор на катафалка блъсна жена при движение на заден ход, жената е починала, съобщиха от полицията Кюстендил. Произшествието е възникнало на ул. "Германея" в Сапарева баня.     На 65-годишната пешеходка е оказана медицинска помощ от ЦСМП, транспортирана е до здравно заведение в Дупница, където е починала. Тестът на 30-годишния водач на..

публикувано на 23.06.21 в 10:57

Перник става част от "Рън България“

Перник става част от "Рън България“, съобщи общинският пресцентър.  Във връзка с включването на града в календара на популярните лекоатлетически състезания, кметът Станислав Владимиров се е срещнал с най-добрата атлетка в града Милка Михайлова и с Антон Бонов от Българска федерация по лека атлетика. Първото издание ще се проведе на 3 октомври. По..

публикувано на 23.06.21 в 09:58

Факелно бягане ще се проведе в Благоевград

По повод традиционното отбелязване на Международния олимпийски ден, 23 юни, Олимпийски клуб Благоевград, преподаватели и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ със съдействието БОК и Община Благоевград организират днес от 10.00 ч. факелно бягане около езерото в парк „Бачиново”. В проявата ще се включат общо около 100 участници. Преди старта на..

публикувано на 23.06.21 в 07:45