Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представители на частни школи и независими артисти от Благоевград питат ръководството на Общината

Къде са парите от Фонд "Култура"

2
Снимка: Елеонора Тахова

Представители на частни школи и независими артисти от Благоевград, които са спечелили проекти по Фонд "Култура", отправиха публично въпроси към ръководството на Община Благоевград, защо проектите се бавят и не се реализират вече втора година.

По думите им проектите са минали през всички комисии, разгледани са и са одобрени. 

Организаторът на "Джумая Фест" Иван Кацарски заяви, че през 2019 година е стартирала втора сесия по Фонд "Култура", с която се кандидатства. 

"Има одобрени седем фирми, бяха подготвени договорите за подписване. Всички спечелили фирми входираха по искане на Общината няколко документа, които са задължителни за сключване на договорите. Помолиха ни "реализирайте проектите до края на годината, тъй като такива са правилата". Всички стартирахме трескава работа да подготвим проектите, въпреки че нямахме подписани договори с Община Благоевград. И започна едно голямо чакане за подписване. Към момента има 115 или 117 хиляди лева за усвояване по Фонд "Култура", а ние още чакаме", каза още Кацарски. 

Собственикът на ДТ "Проф. Енчо Халачев" Бранимир Митов пита Община Благоевград: "Кога, не дали, ще си подпишем договорите, за да осъществим тези проекти и къде са тези близо 117 000 лева?".

Ние не сме врагове на Общината, не искаме да ни се пречи, казаха още участниците в пресконференцията. 

Община Благоевград има право на отговор.

В края на срещата Бранимир Митов обяви датите и на тазгодишното издание на фестивала "Талантино", който ще се случи на 25, 26 и 27 юни в областния център.

Галерия

Вижте още

Планираното за утре изкачване на връх Руй се отменя

Планираното за утре (събота) масово изкачване на връх Руй се отменя, съобщават от Трънското туристическо дружество. Причината е лошата метеорологична прогноза и очакваните към обяд гръмотевични бури. За да не рискуват здравето и живота на участниците е взето решение походът, който е в рамките на традиционното международно изкачване на връх Руй от..

публикувано на 18.06.21 в 15:51

„Пирин“ започна лятна подготовка

На стадион „Христо Ботев“  ФК „Пирин“ започна лятна подготовка. Водосвет за здраве, успех и благополучие отслужиха свещениците Андон Шавулев и Светослав Кючуков.  Присъстваха вр.и.д. кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, десетки фенове, футболни специалисти. Под ръководството на..

публикувано на 18.06.21 в 15:07

Решават бъдещето на водния сектор в Дупница

Бъдещето на водния сектор в Дупница ще се решава на извънредна сесия на Общинския съвет. Решението е взето единодушно от председателите на политически групи. Темата на сесията е предложението на СДС за напускане на Областната ВиК асоциация, механизмите за осъществяването му и очакваните резултати. Местният парламент трябва да вземе решение по..

публикувано на 18.06.21 в 14:52

Извънредна автобусна линия за Задушница в Кюстендил

Община Кюстендил ще осигури извънредна автобусна линия по повод Черешова задушница на 19 юни, с цел улесняване придвижването на хората, пристигащи от селата и околността. Това съобщиха от пресцентъра на Общината в Кюстендил.       Маршрутът предвижда тръгване от спирката на пазара до новия траурен парк в 11:00 часа. Цената на билета е 1.00 лев.

публикувано на 18.06.21 в 14:13

Общината в Кюстендил набира проекти за финансиране

Процедура за набиране на проектни идеи за финансиране от Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи обяви Общината в Кюстендил. Крайният срок за подаване на проектните идеи е 15 юли. Общият размер на средствата, заложени във фонда за тази година, е 90 000 лв. Минималната сума на финансовата помощ за проект е 1 000 лв., а максималната – 5 000 лв...

публикувано на 18.06.21 в 14:10

Промени в ръководствата на "ДГС Петрич" и "ДГС Струмяни"

От днес със заповеди на директора на Югозападното държавно предприятие са извършени кадрови размествания в две териториални поделения.  Директорът на „ДГС Петрич” инж. Янко Илчев, под чието ръководство стопанството в южния град постигна добри финансови и икономически резултати, поема управлението на „ДГС Струмяни”. Колегата му инж...

публикувано на 18.06.21 в 12:32

Ученици от Перник на платен стаж в местната „Топлофикация”

И през следващата учебна година ученици от Перник ще бъдат на платен стаж в местната „Топлофикация”, съобщиха от дружеството. Бъдещите стажанти са възпитаници на технологичната професионална гимназия „Мария Кюри”. Седем нови единадесетокласници от учебното заведение, изучаващи електротехника и електрообзавеждане ще стажуват в цех „Електрически” от..

публикувано на 18.06.21 в 12:24