Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разлог продължава да е под засилено полицейско присъствие

В Разлог се проведе среща, на която присъстваха кметът инж. Красимир Герчев, началникът на РУ на МВР Васил Джизов, представители на бизнеса, родител на пострадалия при побой младеж, както и граждани. 

Поставени бяха много въпроси, свързани с безопасността и сигурността. Присъстващите изразиха остро възмущение от факта, че безнаказано, определени жители на ромската махала, за които няма данни да имат постоянен, или настоящ адрес в Разлог, безчинстват, извършват кражби, системно нарушават закона. 

Иван Стойчев, представител на бизнеса, посочи някои примери, как се е наложило с колеги и служители да защитава собственост, да се възпротивява на ромски набези "посред бял ден" – кражби, посегателство на имущество и др.Хората са недоволни, че след нанесеното организирано нападение в центъра на Разлог в четвъртък вечер, няма повдигнати обвинения за нанасяне на телесна повреда, а се отнасят само по УБДХ, което предполага незначителни глоби.

Според началника на полицията в Разлог предстои да бъдат разгледани кадрите от намиращия се наблизо банков клон, за да се установят действията на участници в конфликта.

Остра реакция от страна на присъстващите граждани имаше и относно факта, че живеещи в ромския квартал в Разлог не са спазили закона, нямат регистрации по настоящ или постоянен адрес и обитават постройки, за които няма информация дали са узаконени. 

Докато течеше срещата с началника на полицията и кмета на общината, под прозорците на общинска администрация отново се събраха десетки хора. Споделиха, че причината да са там е напрежението в града, липсата на сигурност и притеснението, че ако не бъдат взети адекватни мерки за превенция и контрол на ромски набези от гастролиращи ромски фамилии от други краища на страната, случаи, като този в края на миналата седмица, ще зачестят.


Въпреки, че за срещата днес се знаеше от два дни, представител на ромската общност,  какъвто се явява пастор Асен Христов, нямаше. По думите му, отсъства от града до края на деня. 

Началникът на полицията се опита да увери присъстващите, че се взимат мерки против нарушителите, а  в бъдеще ще бъде засилен контролът. Това обеща и кметът на Разлог, който коментира и незаконното строителство. 

Още днес със заповед на кмета, служители на ОБА ще извършат проверка за това, узаконени ли са изградените постройки, имат ли съответните разрешения, както и регистрация на МПС, които превозват различни материали и извършват дейности. 

"Доброто име на община Разлог, което се опитваме всички заедно да отстояваме през последните години, беше компрометирано от събитията на 13 май в Разлог. Причините и виновните тепърва ще се търсят и установяват от органите на реда и съдебната власт, но истината е, че в основата на всичко стои саморазправата и насилието, както и осъждането, довело до гняв и афект. Но пред закона всички сме равни и сме длъжни да го спазваме. Вярвам в обективността и в ролята на българската прокуратура, която ще осъди виновните, имайки предвид всички обективни обстоятелства и свидетелски показания. Вярвам в органите на реда, които работиха отговорно и не позволиха да се стигне до размирици. Призовавам ви да не се поддавате на провокации и емоции, да имаме доверие на институциите, които спокойно да си свършат работата", каза кметът на Разлог инж. Герчев.

Срещата приключи с искане да бъде повторена, но този път с присъствие на съд и прокуратура.

Междувременно Разлог продължава да е под засилено полицейско присъствие. Жандармерия и полиция охранява възлови места и обществени зони, където се събират повече хора.

Галерия

Вижте още

Затруднено е движението по пътя Петрич - Дрангово

Временно движението по пътя Петрич - Дрангово в района на село Ръждак се осъществява в една лента заради пътен инцидент.   Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, предупреждават от АПИ.

публикувано на 19.06.21 в 15:14

"Бягай с усмивка" в Перник

Над 200 деца от детски градини и основни училища в Перник ще бягат с усмивка в традиционния спортен празник, организиран от Община Перник, кметство „Изток“ и клуба на известната българска лекоатлетка Милка Михайлова. Стартът ще бъде даден в неделя в 10 часа пред сградата на кметство „Изток”. Мотото на празника е „Бягай с усмивка”. Празникът..

публикувано на 19.06.21 в 12:26

Полицията иззе голямо количество хероин в село Коняво

Кюстендилски полицаи и служители на териториалното звено БОП са иззели голямо количество хероин при съвместна операция. Специализираните действия са осъществени вчера в късния следобед. При извършена проверка в частен имот в с. Коняво са открити и иззети 16 кг хероин, разпределени в 29 пакета. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест...

публикувано на 19.06.21 в 12:11

Километрична колона от леки автомобили на Кулата

Над два километра е опашката от леки автомобили преди граничния пункт „Кулата-Промахон“. Пътуващите за морска ваканция в Гърция, които са предимно от България и Румъния, чакат с часове, въпреки че на българска територия работят и всички гишета за обработка на документи. От гръцка страна пропускането става само на две трасета.  Въпреки облекчените..

публикувано на 19.06.21 в 11:12

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница. Тя е втората в годината и се пада преди Петровите пости. Наречена е черешова, защото по това време на годината зреят черешите. Това е ден в памет на всички починали православни християни и е наричан още Спасовска задушница. Община Кюстендил ще осигури извънредна автобусна линия по повод Черешова задушница, с цел..

публикувано на 19.06.21 в 07:51

105 нови случая на коронавирус у нас

105 са новите случаи на коронавирус у нас или 0,7 процента от направените близо 15 хиляди теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. В болница се лекуват 1752 пациенти с Covid-19, 208 са в интензивни отделения. Починалите вследствие на коронавирусна инфекция са 7, излекуваните - 320...

публикувано на 19.06.21 в 07:41
Град Рила

Събор "Свети Дух" в град Рила

Община Рила организира традиционния селищен събор „Свети дух“. Празничната програма е с начален час 19:00, пред централния вход на Културния дом. В нея ще вземат участие децата от ОДГ „Д-р Тодора Миладинова“, учениците от ОУ „Аверкий Попстоянов“ и самодейците при читалище „Христо Ботев“ в град Рила. В неделя от 10:30 часа пред централния вход на..

публикувано на 19.06.21 в 07:37