Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Протест срещу строителството на ВЕЦ в Босилеградско

Граждански екологичен протест в село Мусул, община Босилеград, срещу изграждането на водна електроцентрала и унищожаване на околната среда, ще се състои утре (19 май), съобщиха организаторите на протеста от инициативен комитет "ЕКО КРАИЩЕ". Протестът е насочен срещу плануваните строителни дейности в коритото на Мусулска река. 
   
"Строителството застрашава защитената територия като обиталище на растителни и животински видове като планинска пъстърва и речен рак, които са включени в Червената книга на застрашени видове", обясниха организаторите на протеста.
   
Инициативният граждански комитет "ЕКО КРАИЩЕ" е подал сигнал до Строителната инспекция в общинското управление в Босилеград и е поискал да спре незаконните строителни работи. Сигнал е подаден и до Отдела за инспекционен надзор в Белград, както и Отдела за градска инспекция в Ниш. 
   
Протестът ще се състои от 16.00 часа местно време, на Мусулска река в местността "Орниче" в селото.
   
В босилеградска община са предвидени да се построят 22 водно- електрически централи. Една от предвидените централи е  ВЕЦ "Орниче", казаха организаторите на протеста.

Вижте още
Ограниченията за движение, обозначени в системата на АПИ

Възстановено е движението по пътя между Кюстендил и Дупница

Възстановено е движението по пътя между Кюстендил и Дупница в района на ТЕЦ "Бобов дол". По-рано то беше преустановено  поради възникнал пожар на бали сено и задимяване. От АПИ предупреждават, че трафикът по основните пътища в страната е изключително натоварен и призовават да се шофира внимателно и да не се предприемат рискови маневри.

публикувано на 01.08.21 в 19:48

ВМРО почете 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Кюстендил

  По случай 118 години от най-паметното и емблематично за новата история на България въстание - Илинденско-Преображенското, ВМРО по традиция организира поредица от чествания. В навечерието на паметната дата в Кюстендил се събраха стотици войводи, кметове и общински съветници на Организацията, привърженици и симпатизанти. Честването се проведе..

публикувано на 01.08.21 в 14:30

На хижа „Бъндерица“ възродиха събора „Илинден”

По обяд на хижа Бъндерица започна възроденият събор „Илинден”. „Да се възстанови традицията и честването на Илинденско-Преображенското въстание отново да бъде в сърцето на Пирин – това е основната ни идея“, заяви за Радио Благоевград Георги Колчагов, председател на Туристическо дружество „Вихрен”, един от организаторите на събора:..

публикувано на 01.08.21 в 13:16

От днес започват Богородичните пости

От днес започват Богородичните пости. Те продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август. Копие на чудотворната икона на Св. Богородица - Бачковска, ще бъде поставено за поклонение в няколко храма на Кюстендилската духовна околия в дните от 1 август до Голяма Богородица, 15 август,..

публикувано на 01.08.21 в 09:37

Антон Петров – Хамстера, оправдан по делото “Октопод” преди седмица, е загинал при инцидент с офроуд джип в Рила

Антон Петров – Хамстера, оправдан по делото “Октопод” преди седмица, е загинал при инцидент с офроуд джип в Рила. Подробности за инцидента съобщи за Радио Благоевград Катя Табачка, говорител на ОД МВР-Кюстендил: „Сигналът е постъпил към 20.30 часа снощи, за преобрънал се в урва джип над село Пастра. Трима души са пострадали и са настанени за..

публикувано на 01.08.21 в 09:14

Пътен инцидент в Кресненското дефиле – няма пострадали

Пътен инцидент е станал между два леки автомобила в района на Кресненското дефиле около 8 часа тази сутрин в посока Сандански-Благовеград. Няма пострадали при инцидента. Движението се извършва нормално, няма въведени ограничения, съобщи дежурният в Областно пътно управление-Благоевград.

публикувано на 01.08.21 в 08:55
Пирин

На хижа Бъндерица ще се проведе възроденият събор „Илинден”

От 12 часа на хижа Бъндерица ще започне възроденият събор „Илинден”. Да се възстанови традицията и честването на Илинденско – Преображенското въстание отново да бъде в сърцето на Пирин, е основната идея на организаторите от Туристическо дружество „Вихрен”, Спортен клуб на ветераните, Сдружение „Национално хайдушко движение”. Съборът се подкрепя..

публикувано на 01.08.21 в 07:20